fbpx

Prikaz referentnog e-poslovnog modela: Econsultancy.com

Šta čini jedan poslovni model referentnim? U slučaju servisa Econsultancy.com to je kvalitet sadržaja koji se prodaju po principu članstva (pretplate).

Po mom mišljenju, Econsultancy.com je najozbiljniji svetski izvor praktičnih (upotrebljivih) informacija iz svih oblasti koje su u vezi sa Internet marketingom (od e-strategije do e-oglašavanja, e-biznis, e-commerce…), i jedini servis koji mu po kvalitetu parira (a nisu konkurencija!) jeste MarketingSherpa.com.

Savremeni razvoj Web projekata – “beautiful basics” (divne osnove)

Pre nekoliko nedelja pojavila se potpuno redefinisana verzija novog Web sajta Econsultancy.com, koja uključuje i značajne izmene poslovnog modela ovog servisa. Tim povodom, na blogu ovog servisa je objavljen intervju sa direktorom Econsultancy.com – Ashley Friedlein-om, koji je objasnio kako je tekla redefinicija ovog sajta.

Neke činjenice:

  • Kompletan projekat redefinicije koštaće firmu 300.000 funti (utrošeno vreme zaposlenih – 3 programera i projekt menadžer, kao i angažman spoljnih saradnika).
  • O složenosti ovog servisa dovoljno govori podatak da je 6 meseci trajao razvoj strukture podataka koji će se koristiti za kreiranje baze podataka Web sajta!
  • 100.000 Web stranica sa korisnim sadržajem, 80.000 korisničkih profila.
  • Najbitnije metode promocije: e-mail i SEO.
  • Oko 6.000 jedinstvenih posetilaca dnevno.

Neki od veoma korisnih zaključaka i saveta g. Friedlein-a:

  • Svi savremeni veliki Web projekti u proseku kasne bar 3 meseca! Projekat redefinicije Econsultancy.com je trebalo da traje godinu dana, trajao je 6 meseci duže do lansiranja, a i dalje nije sve implementirano što je zamišljeno.
  • Fokus na osnovnim, “dosadnim” stvarima koje treba uraditi “lepo” (“beautiful basics”). Osnovne (dosadne) stvari je veoma lako uraditi (odraditi) loše ili osrednje, ali teško ih je uraditi dobro, a još teže ih je napraviti lepo (divno).
    Pod osnovnih stvarima se podrazumevaju aktivnosti tipa 301 redirekcija za potrebe SEO (ceo tim je za ovaj projekat radio na ovim url-ovima mesecima!), informaciona arhitektura, navigacija, css stilovi, pretraga sajta, formulari, e-mail poruke, validacije grešaka i ostale vrste poruka koje se javljaju u sistemu.
  • Mnogo statističkih izveštaja o posećenosti ne znači ništa do momenta dok se ti podaci ne pretvore u analitiku (kako određeni parametri iz statistika posećenosti direktno utiču na performanse poslovnog sistema). U ovom kontekstu pomenuobih veoma korisno predavanje Tatjane Lukić o temi Web analitetike na ovogodišnjoj konferenciji BizBuzz.
    Ključni indikatori performansi (sistema) – KPI (Key Performance Indicators) za Econsultancy servis su: prodajni parametri, stepeni konverzije (posetilaca sajta u korisnike servisa), prosečna vrednost porudžbine, troškovi po akciji korisnika na sajtu (CPA – Cost per Action), po kanalu marketinške komunikacije (vrste i tipovi oglašavanja), itd.

Redefinicija modela zarade

U prethodnoj verziji sajta mogli ste da skinete određene veoma korisne dokumente kao običan posetilac sajta, bez ikakvog logovanja (npr. veoma korisni Roundtable Briefings). Sada, kao besplatni registrovani korisnik ne možete da dođete ni do jednog celokupnog dokumenta bez plaćanja min. 250 EUR na godišnjem nivou.

Jedino što se može raditi na sajtu kao registrovani besplatni korisnik jeste komentarisanje, odnosno stupanje u različite interakcije koje se nude na servisu. Ono što je i dalje ostavljeno kao mogućnost za sve posetioce sajta i one registrovane korisnike koji ne plaćaju pretplatu jeste skidanje komercijalnih pregleda dokumenata (produženi apstrakti), gde se sasvim lepo može videti kvalitet istih.

U prethodnoj varijanti servisa, i sa najjeftinijom varijantom plaćenog članstva postojala je mogućnost skidanja svih raspoloživih dokumenata, što je sada veoma ograničeno – za najjeftinije članstvo mogu se skinuti samo 3 raporta godišnje.

Smisao celog ovog prikaza modela zarade je veoma vezan za sam kvalitet sadržaja servisa: Ako imate realnu ( novčano merljivu) korist od datih dokumenata, vi ćete platiti više da biste dobili više.

As simple as that.

Jedino, na Webu (naročito u ovim krajevima) je neverovatan problem ponuditi nešto što je toliko vredno (a nema ga na drugim mestima jeftinije, ili besplatno) da korinici žele da plate više da bi to isto i dobili.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Prikaz referentnog e-poslovnog modela: Econsultancy.com, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.