fbpx

Poslovna inteligencija i stepen iskoriscenja kompjuterskih mreza

Dinkic je nedavno odgovorio na ucestale upite o smanjenju PDV-a na kompjutere sa konstatacijom da se nece smanjivati stopa (na 8% PDV), a jos manje na nulti PDV. Znaci, dokle god je ova garnitura na vlasti inace jeftini kompjuteri (mora se to priznati) nece biti jos jeftiniji.

Ovo obavestenje najvise govori o nesvesnosti sadasnje vlasti o strateskom pozicioniranju prema informatizaciji drustva, iako je po mom misljenu mnogo veci problem sto se postojeci kompjuteri ne koriste dovoljno (generalno posmatrano) sa aspekta njihovog internog i eksternog umrezavanja, kada se prica o upotrebi poslovne inteligencije, odnosno iskoriscenja tzv. intelektualnog kaptala organizacije.

Ako se posmatra razvoj drzave prema ICT upotrebi u igri su parametri (od manje ka vise bitnim): broj kompjutera po br. stanovnika, broj broadband konekcija po broju stanovnika, stepen iskoriscenja znanja u organizacijama (corporate knowledge) u odnosu na kolicinu korisnih informacija u internim i eksternim mrezama organizacija.

Znacajniji porast iskoriscenja postojecih kompjutera sa aspekta poslovnog koriscenja moze se ocekivati prvo od firmi koje zele da izvoze svoje proizvode/usluge, a zatim porastom ozbiljne konkurencije na ovim prostorima. Samo ozbiljna konkurencija dovodi do napretka u koriscenju kompjutera za pracenje poslovnih procesa i inteligentno skladistenje lako dostupnih znanja organizacije (koja cine osnovnu komparativnu prednost u savremenom poslovanju).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Poslovna inteligencija i stepen iskoriscenja kompjuterskih mreza, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.