fbpx

Placena participacija – ChaCha Search…

Danas sam procitao clanak na temu nedavno pustenog u rad pretrazivaca ChaCha (septembar 2006.).

Kazu za ovaj pretrazivac da u osnovi “nije vertikalan, ni horizontalan, ni lokalan vec drustveni pretrazivac (social search)”. Razlog tome je cinjenica da pri pretrazivanju imate mogucnost da vam pomognu realni ljudi u realnom vremenu. Tzv. “vodici” putem chat-a mogu se kontaktirati da im se blize objasni sta trazite, i oni vam pronalaze odgovarajuce rezultate.

Posebno je interesantno da se “vodici” placaju (!), ali da bi postali vodic potrebno je neko ko je vec vodic da vas preporuci…

To je i odgovor na pitanje otkuda toliko puno vodica za kratko vreme, a sam pretrazivac je ovim konceptom veoma skrenuo paznju na sebe, jer ima veoma interesantnu prodajnu pricu za oglasivace:

Naime, na rezultate se ceka nekoliko minuta, moze se na stranici gde se cekaju rezultati caskati sa “vodicem”, a u medjuvremenu sa strane stoje i menjaju se reklame koje se prikazuju iz kategorije u kojoj je “vodic” odredio da se pretrazivacka fraza nalazi. Dovoljno je reci da sam pri pretrazivanju video reklame i za WallMart.

Probao sam human powered deo (ima i klasican search, ali ne moze se porediti sa Google-om), i definitivno je interesantno. Rezultat (dobio sam jedan rezultat, ali moze i vise) nije bio los, nije bio odlican, ali se uklopio u sve sto sam trazio i objasnio da mi treba.

U svakom slucaju, interesantan koncept placene participacije velikog clanstva sajta.

zp8497586rq
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Placena participacija - ChaCha Search…, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.