fbpx

Online predviđanja za 2011. g.

Poslednjih mesec-dva pre kraja stare godine na Webu se može pronaći veliki broj čalanaka na temu predviđanja za narednu godinu. U ovom članku predstavljam pojedinačna predviđanja iz različitih oblasti u vezi sa Internetom, kao i pripadajuće članke koji su mi privukli pažnju, kao i moja viđenja šta bi trebalo da se desi u ovim krajevima u ovoj godini iz predstavljenih oblasti.

Predviđanja iz oblasti online sadržaja – Kvalitetno novinarstvo ima svetlu budućnost

Interesantan je podatak da samim pogledom na događanja koja različiti izvori opisuju na temu razvoja online sadržaja u 2011., generalno povećanje kvaliteta online sadržaja kao dominantni trend za 2011. direktno utiče na nekoliko važnih privrednih oblasti na Internetu.

Ako se krene od Google-a i njegove dominacije u svetu posećenosti Web sajtova, njegov uticaj na kreiranje neadekvatnih sadržaja bi trebalo da počne sa stagnacijom u 2011. g., obzirom da sam Google neprestano već više od godinu dana radi na tom planu. Iz ovih predviđanja proizilazi da će od ove i u narednim godinama najviše koristi od razvoja Web sadržaja imati kvalitetni novinari i izdavačke kuće.

Iz ovih razloga najvažniji trendovi za 2011. g. koji se odnose na SEO oblast Link Building važe za strategiju kreiranja kvalitetnih sadržaja (a ne velike količine nekvalitetnih sadržaja – kvantitet gubi bitku od kvaliteta), kao i za stvaranje autoritativnih Web sajtova – znači klasične metode uspostavljanja poverenja na Internetu postaju i SEO metode! To znači više posla za kvalitetne novinare i osobe iz oblasti online PR-a!

Upravo trend kreiranja mnogo kvalitetnijih online sadržaja u 2011. g. je predviđan za prošlu godinu iz oblasti Content Marketinga – kreiranje kvalitetnih sadržaja sve češće potiče od profesionalnih novinara i izdavačkih kuća (uz povećanje kreiranja specijalizovanih sadržaja za mobilne telefone i video produkciju).

Iz oblasti novinarstva glavni trendovi za 2011. su:

 • Priređivanje sadržaja (Curation) – Umešnost filtriranja vesti od strane novinara i urednika, kao i njihov adekvatni odabir postaju dominantni trend u diferenciranju raznorodnih (online) medija.
 • Važnost prenetih vesti iz drugih izvora (kopiranje, agregacija) bi trebalo da pada, dok će važnost originalnih lokalnih vesti (location-based) da raste – Kako su troškovi držanja lokalnih novinara na raznorodnim mestima u svetu veoma veliki, sve veći broj velikih kompanija kreira varijantu agregiranja (preuzimanja) sadržaja od proverenih specijalizovanih i lokalnih izvora. Sa druge strane Clay Shirkey predviđa porast važnosti originalnih izvora vesti u odnosu na hiljade onih koji rade agregaciju raznorodnih izvora (što do sada nije bio slučaj na Guglu).
  Ova dva suprotna trenda bi trebalo da u narednom vremenu (nadajmo se ove godine) dovedu do ravnoteže između atraktivnosti sadržaja (u odnosu na medijum koji objavljuje ovakav sadržaj) i samog originalnog izvora sadržaja.
 • “Tabletizacija” 2011 – Značajno povećanje broja tablet uređaja (kao što su iPad i Galaxy S) i aktuelni trendovi porasta upotrebe smart mobilnih telefona označavaju definitivni zaokret ka mobilnim platformama od strane medija, a neki izvori predviđaju i pojavu specijalizovanih medija za mobilne platforme (i/ili za tablet tržište).

Mislim da se u Srbiji iz oblasti kreiranja online sadržaja u 2011. g. neće desiti ništa specijalno novo, sem što će se povećati broj “prelivanja” vesti iz online izvora u klasične medije, i sve će veći broj klasičnih i online medija kreirati svoje verzije aplikacija za mobilne telefone.

Mobilni telefoni, tableti i HTML 5

Slažem se sa predviđanjima da bi ova godina trebalo da bude obeležena naglim razvojem standarda HTML 5, obzirom da  ovaj standard obezbeđuje jednostavniju upotrebu multimedijalnih karakteristika Web stranica (bez upotebe različitih dodataka, kao što je npr. Flash) na mobilnim telefonima i tablet uređajima.

Još važniji detalj vezan za veliku verovatnoću brzog uvođenja HTML 5 standarda je da se u ovoj i narednoj godini očekuje zasićenje korisnika mobilnih telefona i tableta skidanjem hiljadama “korisnih” aplikacija, u kojima je već sada sve teže se snaći kada krenate da ih birate za upotrebu na vašem mobilnom telefonu. Upravo na to mesto uskače HTML 5, čije osobine omogućuju veoma kvalitetno kreiranje prilagođenih Web stranica za raznorodne mobilne telefone (i tablete), i očekuje se da će ove Web stranice u velikj meri zameniti hiljade raznorodnih aplikacija.

Mislim da će u Srbiji ipak akcenat biti na domaćim mobilnim aplikacijama i vidnom povećanju upotrebe mobilnih telefona na Internetu.

Social Web (Media, Shopping…)

Naravno, većina svih prikazanih online trendova ima velike veze sa razvojem društvenih medija, ali i ostalih aspekata društvenog korićenja Interneta…

Ove godine se predviđa da će Google napokon uspeti u svojim pokušajima da osvoji bar jedan značajniji udeo u razvoju društvenih medija (u poređenju sa Twitterom i Facebookom).

Veoma su ozbiljne najave da će Facebook u ovoj godini pustiti varijantu oglašavanja na mreži partnerskih sajtova, gde će oglašivači imati iste mogućnosti targetiranja kao što sada imaju na samom FB-u! Ovaj korak će praktično promeniti percepciju kako oglašivači vide ostale varijante online oglašavanja, pa će biti interesantno videti odgovor Google-a na ovaj izazov.

Integracija društvenih medija/mreža (čitaj – FB) u raznorodne Web sajtove, od korporativnih do e-trgovina veoma je važan trend koji bi trebalo da bude veoma očigledan u ovoj godini.

Ako još niste počeli sa integracijom Facebooka na vaš Web sajt i/ili blog, savet je da bi trebalo da to počnete da radite ove godine. Korišćenje ovakvih podataka koji bi trebalo da se dobijaju od upotrebe društvenih medija, uključujući i povećane promotivne mogućnosti ovakvim integracijama društvenih mreža, trebalo bi da budu dovoljna prednost koja će biti opredeljujuća za ostvarenje ovog predviđanja.

Još jedan od interesantnih trendova u vezi spanja e-trgovine i društvenih medija jeste očekivana povećana uloga korisničkog servisa u organizacijama pri  upotrebi društvenih medija. Već se duže vremena predpostavlja da su društveni mediji jedno od prirodnih “staništa” za različite vrste podrške korisnicima, i lepo bi bilo videti da se ovako nešto desi u većoj meri ove godine.

Grupna trgovina će i dalje nastaviti da jača, a pod njenim uticajem nastaće velike promene naročito u B2B sektoru, gde se očekuju velike promene u modelima cenovne politike.

Interesantan trend je vezan i za sve češće usvajanje open API (mogućnosti jednostavnog korišćenja/deljenja podataka u vezi sa veleprodajom i ostalim B2B segmentima) strategije vezano za deljenje i promociju u segmentu B2B

Sa aspekta razvoja PR-a u 2011. g. interesantno je videti predviđanja koja su u vezi sa sve većom okrenutošću korisnika samim vestima, a ne medijima – vesti se čitaju preko deljenja na FB-u i Twitteru (2010. .g), a ne tako što se ide po sajtu medija i čitaju se redom vesti…

U ovom kontekstu, interesantno je da se predviđa ponovni rast upotrebe kompanijskih blogova (zbog Social Sharing komponente FB-a i Twittera), ali i ponavlja se najava trenda značajnijeg rasta kvaliteta vesti sa aspekta njihove atraktivnosti za deljenje sa drugim korisnicima (compeling content), a samim tim bi trebalo da dođe do poboljšanja kvaliteta sponzorisanih tekstova i naručenih temata ili “editorijala”.

Nadam se da će se u Srbiji početi koristiti dominantno Web (sa raznorodnih aspekata) i van FB-a (iako je Facebook važan svakako), i nadam se da će se iskristalisati ko je ko na tržištu grupne kupovine, koja je obeležila prošlu godinu i u našim uslovima.

Sa aspekta razvoja e-trgovine znam da ćemo imati bar malo jasniju situaciju o tome šta se uopšte kod nas dešava (pripremamo jedno istraživanje na ovu temu za potrebe MTU – uskoro detaljnije o ovome), i da će početi malo ozbiljnije shvatanje mogućnosti e-trgovine u ovim krajevima do kraja ove godine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Online predviđanja za 2011. g., 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/01/2011, RSS

5 odgovora na Online predviđanja za 2011. g.

 1. srdjan says:

  Male primedbe: HTML5 je i dalje samo tehnologija za razvoj. 🙂

  Tako da bi prednosti trebalo gledati iz ugla razvoja (programiraj “jednom” umesto programiraj za svaku platformu) i finansiranja tog razvoja od strane potencijalnog klijenta.

  Koliko god aplikacija da ima u telefonu, svakako je lakše npr. kliknuti na B92 ikonu nego kliknuti na ikonu browsera, potom kucati adresu ili još gore tražiti po bookmarku. Kod kasnije navigacije takodje postoje značajne prednosti.

  Ovo naravno vrlo subjektivno piše autor aplikacija 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Smatram da će najveći pik doživeti tableti i mobini web.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Rafting Tara says:

  Article marketing će možda umreti, ali lukavost webamstera i stvaranje novih SEO metoda koje će googlu zadavati još veće probleme sa penalizovanjem generisanih sadržaja nikada neće izumreti.

  Ovo su neke nove tendencije u SEO oblasti http://www.linkliberation2.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Kako uraditi says:

  Kao sto rece decko iznad mene, uvek ce se naci nove metode i ja se ne brinem. Plus sto je za sajtove sa nasih prostora jako slaba konkurencija i lako se outranka skoro bilo koji sajt.
  Licno bas volim promene, i uvek se trudim da idem korak napred i svakodnevno smisljam nove ideje kako bih mogao unaprediti linkbuilding i sam marketing…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. laihui says:

  kurencija i lako se outranka skoro bilo koji sajt.
  Licno bas volim promene, i uvek se trudim da

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.