fbpx

Online Media Planning – Google Ad Planner

Pre nekih nedelju dana došao sam do informacije na Google blogu da je pušten njihov novi servis Ad Planner u probni rad. Prijavio sam se za probu servisa i juče sam dobio dozvolu 🙂

Odmah da napomenem, servis će biti besplatan ograničeno vreme, a kako je namenjen medija planerima, bilo bi dobro dašto pre krenete sa isprobavanjem, jer definitivno ima interesantnih podataka do kojih se može doći preko ovog servisa. Ad Planner praktično predstavlja proširenu verziju servisa Google Trends for Web Sites, i nedelju dana nakon puštanja tog servisa, pušten je i ovaj servis.

Servis se sastoji iz dva povezana dela – Istraživanje (Research) i sam Media Plan. U delu Research može se slobodno igrati sa odabirom sajtova po demografskim podacima o polu, godinama, nivou edukacije i prihodima po domaćinstvu (ne znam odakle im ovi podaci, ali postoje razlike u selektovanju). Problem kod ovakvog biranja je što za Srbiju (ali i za okolne zemlje) ne postoji odabir države, već samo jezika.

Veoma je interesantno što kada se odabere jezik, dobija se podatak o jedinstvenog broja korisnika, što za srpski jezik iznosi 960.000 (za hrvatski jezik prikazuje 910.000). Prema onom što se može videti i istražiti u ovom servisu, brojevi su na dnevnom nivou (iako to nigde eksplicitno ne piše – nisam video ni u helpu), a predloženi sajtovi imaju veze sa posetama iz Srbije. Iz tog razloga, predložena tabela sajtova u ovom primeru ima Web lokacije iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore. Takođe, podaci o posećenosti se za određeni broj sajtova razlikuju u odnosu na prikazane podatke u Google Trends servisu.

Kada se napravi naziv za konkretnu kampanju, tada se odabrani sajtovi iz Research dela mogu zasebno prebaciti u Media Plan deo.

Kada odaberete određeni broj sajtova, možete ih ređati po kriterijumima u kolonama tabele (isto važi i za Research deo), a klikom na kvadratić sa statistikama – dobijaju se podaci koji se mogu videti i u Google Trends servisu.

Ono što je za sada dato Google Ad Planerom jeste praktično odabir web sajtova koji su vam iz određenog razloga interesantni za online medija kampanju (posećenost, procena broja impresija, ključne reči, konkurencija), a odabir na osnovu demografskih podataka je po mom mišljenju diskutabilan.

Takođe, zanimljivo je u koje su kategorije svrstani određeni sajtovi – neki su svrstani dobro, a neki ne toliko dobro. Naravno, predloženi spisak sajtova inicijalno nije naročito velik, ali po potrebi možete dodati u tabelu Web sajt koji želite (i tako dobijete podatke o njemu).

Posledice pojave Google Ad Planner-a

Definitivno, posećenost sajtova prestaje da bude dobro čuvana tajna (sajtovi se porede po istom sistemu), ali pored ove prednosti razvoja online oglašavanja kod nas, postoje i neke druge bitne stvari koje će uticati na dalji razvoj online biznisa i oglašavanja:

  • Ako imate nekoliko raznorodnih servisa (advertising model) na istom domenu i/ili pod-domenu, počnite da razmišljate o preusmeravanju ovakvih servisa na zasebne domene. Ova alatka definitivno bolje pozicionira sajtove po različitim domenima, u odnosu na pod-domene.
  • Što se kvalitetnije odradi struktura Web sajta, veća je verovatnoća da će vas Google posmatrati kao sajt iz adekvatne kategorije, a samim tim dobijate mogućnost za pojavljivanje više podataka o vašem sajtu pri rezultatima pretraživanja – Google Universal Search.
  • Vlasnici sajtova koji nisu zadovoljni svojom posetom (koja je definitivno javno vidljiva – bar u odnosu na konkurentne sajtove), počeće ozbiljno sa razmišljanjima kako da povećaju posećenost. Ovo će dodatno uticati na SEO biznis, ali i na količinu oglašavanja (online oglašavanje najbolje shvataju online biznisi).

Veoma mi je drago što postoji ovakav tip servisa od strane firme kao što je Google…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Online Media Planning - Google Ad Planner, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.