fbpx

Kriza i panika – Studija slučaja Blog381.com

Već nekoliko dana na različitim mestima domaće blogosfere mogu se pročitati članci na temu zatvaranja Blog381.com besplatnog blog servisa (većina linkova do relevantnih komentara na ovu temu može se pronaći ovde).

Trenutno, prva strana ovog blog servisa izgleda ovako (više od 3 dana):

Bez obzira što ova stranica postoji u ovom obliku već nekoliko dana, na osnovu diskusije koja se vodi na različitim relevantnim blogovima o ovoj temi, naknadno je objavljen poseban post na zvaničnom blogu ovog servisa u kojem se praktično objašnjava zašto ovaj servis može trenutno da ne radi.

Ukratko (obzirom da celu ovu priču možete pročitati na drugim blogovima) vlasnica ovog servisa se posvađala sa jednim članom ovog blog servisa i isključila je njegov blog. Zatim su počela isključenja svih onih blogera na ovom servisu koji su nastavili da linkuju novi blog isključenog člana. Zbog negativnog publiciteta koji je pratila ova akcija (uključujući i internacionalizaciju ove afere preko bloga Stephanie Booth – učesnika prošlogodišnjeg BlogOpen-a) rezultat je privremeno zatvaranje kompletnog blog servisa blog381.com, kao samostalna odluka vlasnika ovog servisa.

Voditi posao znači rešavati probleme!

U slučaju kada se posao dobro obavlja retko se dolazi do situacija u kojima je potrebno rešavati probleme negativnog publiciteta, ali kada se napravi velika greška u poslu, najčešće se dešava upravo ono što se desilo na blog381.com servisu (a sve ovo liči i na prethodnu aferu sa Limundo nagradnom igrom):

Velika greška -> Krizna situacija -> Panika -> Još veća greška.

Praktično, kako se sa strane može protumačiti ceo ovaj događaj, “isterivanje pravde” dovelo je do veoma neželjene reakcije u domaćoj (i inostranoj blogosferi), i umesto da se efekti tog negativnog publiciteta ublaže na neki način, ceo servis je zatvoren na neko vreme. Umesto da je samo određeni broj blogera otišao sa ovog servisa nezadovoljan, sada će verovatno velika većina blogera otići sa ovog servisa, jer vlasnici nisu znali na kvalitetan način da odreaguju kada su počele da se dešavaju loše stvari…

Vreme će pokazati koliko će blogera ostati na ovom servisu kada ponovo počne sa radom… Sve se ovo se moglo uraditi sasvim drugačije. A panika nije opravdanje…

Potencijalni pozitivni epilog – WP da otkupi blog381.com!

U komentaru na blog post Stephanie Booth javio se osnivač WordPress-a Matthew Mullenwega sa idejom da otkupi blog381.com servis!

Videćemo da li će se ovo desiti ili ne, ali svakako je veoma interesantno, što bih i preporučio vlasnicima (vlasnici) ovog blog sisitema.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kriza i panika - Studija slučaja Blog381.com, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/01/2008, RSS

7 odgovora na Kriza i panika – Studija slučaja Blog381.com

 1. duska babic says:

  srpska posla

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. Čitao sam dosta o ovom događaju na raznim blogovima. Čini mi se da je ovdje data najbolja procjena situacije, bez pristrasnosti.

  Nekako mi se čini da smo još daleko od profesionalizma. Vlasnica se naljutila !!!???

  Vidim da administratori 381 stalno ponavljaju pričaju o povjerenju!? Pa koliko njihovih blogera, koji nipočemu nisu prokršili pravila, sada ispašta povjerenje u njih. Da se rezumijemo ja poštujem te ljude jer su uložili trud da naprave nešto pozitivno za druge (i to besplatno) – ali su jednostavno napravili veliku grešku.

  Ona se naljutila i ugasila servis!!! Pa ovo zvuči nevjerovatno.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. marko says:

  Mislim, objektivnosti radi, da ste trebali da pokusate kontaktirati vlasnike i cuti i njihovu stranu. Skupljanje informacija sa foruma i blogova je sve samo ne objektivno.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. kukac says:

  a svi mi koji smo imali blogove ostali bez istih i bez svih tekstova…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Obi says:

  Mukice!
  Svi se pravite pametni sada, kao sto je neko gore i rekao, kontaktirajte i drugu stranu nego sto optuzujete i pisete neke gluposti, nesto analizirate…

  btw. i manje virite u tudje dvoriste !

  Blog381 jer Vredi !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Draganva says:

  “Viriti u tuđe dvorište” – Web sajtovi i blogovi su dostupni svima, sem ako ne postavite sistem prijavljivanja sa korisničkim imenom i šifrom. Kada kreirate sajt ili blog, obraćate se javnosti, a različite osobe koje pristupaju nekom sajtu ili blogu mogu imati veoma različita mišljenja o istoj stvari. Problem se obično javlja onda kada se to neko mišljenje ne slaže sa onim što vi mislite.

  “Druga strana”, kako kažete, je dala saopštenje povodom ovog događaja, koje sam u tekstu dva puta linkovao. Neka se slobodno ovde jave oni koji predstavljaju tu “drugu stranu”.

  Što se tiče izgubljenih tekstova, lepo vam na prvoj strani sajta stoji saopštenje da se javite da preuzmete podatke.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Dragane,
  zar stvarno mislite da se niko nije javio da zatraži izvoz?
  Ja razumem zašto meni ne daju export (zbog Stephinog teksta), ali zašto ga ne daju ostalima, iako su im se javili ?
  Tačno je da to tamo piše, ali “nije zlato sve što sija”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.