fbpx

Primeri net aktivnizma: KradiMamu.com i NisamOvca.com

Internet omogućuje svakom pojedincu da iskaže svoje mišljenje, i to ostaje mišljenje pojedinca sve do momenta dok se online zajednica ne okupi oko nekog takvog mišljenja i tada je moguće menjati stvari (svet oko nas).

Jedan od najjednostavnijih, obično i najefikasnijih načina u borbi za “isterivanje pravde” protiv “velikih” organizacija jeste isticanje tzv. “crnih lista” organizacija koje su počinile nešto loše. Što se veći broj osoba okupi oko ovakvih lista, one postaju vidljivije, a što su vidljivije ove liste su opasnije za potencijalno urušavanje reputacije organizacije koja je “na tapetu”.

U ovom tekstu predstavljena su dva projekta ovog tipa – KradiMamu.com i NisamOvca.com. Oba projekta postoje već neko vreme, a ovom prilikom sam hteo da ukažem pozitivne i negativne aspekte upuštanja u online aktivnizam na primeru ovih projekata.

KradiMamu.com

Projekat KradiMamu.com je posvećen direktnom ukazivanju na krađe intelektuelne svojine, sa fokusom na novinare klasičnih medija koji upražnjavaju tzv. “copy-paste novinarstvo“.

Pretpostavka ovog projekta je da ako “kradljivac” vidi da je “uhvaćen na delu”, da će tada razmisliti kada će se sledeći put upustiti u krađu autorskih sadržaja.

Veoma dobra karakteristika ovog projekta jeste sama procedura prijavljivanje krađe intelektualne svojine:

  • onaj ko prijavljuje krađu mora poslati adresu Web stranice gde se nalazi ukradeni sadržaj.
  • pored adrese gde se nalazi sporan sadržaj, u prijavi se nalazi i Web adresa originalnog sadržaja.
  • Moderator servisa sam procenjuje da li je prijava takva da bi trebalo da se pojavi na servisu ili ne.

Ovim jednostavnim načinom prijave osigurava se sprečavanje velikog broja mogućih nedoumica, nedorečenosti, ili zloupotreba ovakve vrste servisa.

NisamOvca.com

Ovaj projekat je namenjen svima onima koji su osetili problem nedovoljne zaštite potrošača na ovim prostorima, i ovakvi projekti mogu postati veoma opasni za organizacije ako se kvalitetno (relevantno) vode i ako dobiju podršku šire online zajednice.

Za razliku od projekta “KradiMamu”, projekat “NisamOvca” nije koncipiran tako da se jednoznačno vidi problem koji se odnosi na nezadovoljstvo potrošača, odnosno radi se o subjektivnom mišljenju potrošača koje korisnici sajta mogu da pihvate ili ne. Iz tog razloga, najbitniji deo ovog sajta jeste njegov deo Uslovi korišćenja gde se na formalno-pravni način zaštićuju autori ovog Web sajta od strane eventualnih negativnih posledica od strane organizacija koje su predmet različitih primedbi korisnika.

Obzirom da je ovaj servis u osnovi namenjen poboljšanju komunikacije između organizacija i knjihovih korisnika, obezbeđno je posebno prijavljivanje organizacija (firmi) u sistem da bi mogle adekvatno da odreaguju na kritike.

Net aktivizam – blagoslov i pošast

Aktuelni razvoj Interneta ostvaruje mogućnost da bilo koji pojedinac glasnije iskaže svoj stav o nekoj pojavi (organizaciji, proizvodu, usluzi), koji se pojačava kada pripadnici online zajednice prihvate stav tog pojedinca. Ovo je blagoslov za sve one koji imaju stvarnu potrebu da iskažu svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo određenim pojavama…

Problem za organizacije nastaje onog momenta kada ovakvi glasovi dopru do uticajnijih medija nego što su sami online servisi odakle potiču pojedinačne inicijative, a kako vreme prolazi – ovaj prelazak nezadovoljstva pojedinaca u klasične mediji će biti sve češći i očigledniji.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/05/2010, RSS

6 odgovora na Primeri net aktivnizma: KradiMamu.com i NisamOvca.com

  1. Po meni je KradiMamu.com daleko bolji projekat i efikasniji, jer se radi o prijavama kršenja autorskih prava na internetu. Uzeći u obzir da je za poslovanje na internetu vrlo važna reputacija, ceo community ima veliku ulogu u sprečavanju krađe intelektualne svojine. Samim tim servis ima određenu “težinu” i mogućnost da utiče na ljude koji krše autorska prava. Dok kod sajta NisamOvca.com ljudi prijavljuju razne vrste kršenja prava, ali koje se odvija u stvarnom životu, te uticaj internet zajednice i nije baš preveliki.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Možda je KradiMamu.com u startu bolje zamišljen i svakako približniji nama koji stvaramo sadržaj na Internetu, ali je jako dobro što postoji i portal NisamOvca.com i verujem da je samo pitanje vremena kada će se i tu desiti nešto bitno i veliko.

    KradiMamu ima više publike na Twitteru, a NisamOvca je dominantiji na Facebook-u (grupa ima preko 2000 članova). To opet donekle govori u prilog činjenici koja je ciljna grupa kom sajtu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Nisam siguran da će NisamOvca.com nešto promeniti, dok KradiMamu.com ima veliki uticaj uticaj (zahvaljujući blogerima, tviterašima), i rezultati se već vide. Kao što je Dragan već napisao, posebno se ističe formular za prijavu na KradiMamu.com, jer ipak neko drugi objektivno sagleda situaciju, proveri i onda objavi sve u javnost. Dok na NisamOvca.com ostaje da se veruje autoru prijave. Još jedna stvar je što svaka prijava (bez obzira bila ona istinita ili ne) na NisamOvca.com ne utiče na one koji su prijavljeni. U svakom slučaju čestitke autorima projekta, bitna je njihova želja da nešto promene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. SSpin says:

    Da li će NisamOvca.com nešto bitnije promeniti (kao i KradiMamu.com) ostaje da vreme pokaže i dokaže, jer ono je najbolje rešeto, zar ne?

    Ne bih se složio sa Stefanom da prijava na NisamOvca.com ne utiče na one koji su prijavljeni. Baš kao i na KradiMamu, SEO igra veliku ulogu.

    Prijavljena priča o radniku neke firme vrlo će brzo dospeti na prve stranice Googla pri pretrazi (naravno ukoliko je SEO dobro odrađen) i eto poente.

    O FB viralu da i ne pričamo ako su priče “dobre”, tj manje ili više tragi-komične.

    (Npr, ja sad pročitah o ženi koja je morala da plati 500e da bi je primili na porodiljsko… ne znam sa kim prvo da podelim…)

    Suma sumarum – oba servisa su dobra, i služe svrsi, samo ih treba držati pod kontrolom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. […] Pozitivni i negativni aspekti upuštanja u online aktivizam Primeri net aktivnizma: KradiMamu.com i NisamOvca.com CITAT: …….Aktuelni razvoj Interneta ostvaruje mogućnost da bilo koji pojedinac […]

  6. lektira says:

    haha, predobar post !!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Imam jako lose iskustvo sa nisamovca.com ,naime moj najbolji drug ima privatnu firmu da ovde ne navodim koja je i vlo je dobro kotiran na google pretrazi sto je mnogima od konkurenata upadalo u oci i naravno iskoristili su to djubre od sajta nisamovca.com da se lazno predstave i oklevetaju mu firmu bez ikakvih navoda dokaza ili bilo cega dakle pausalno iznete najgore moguce optuzbe i lazi nakon kojih sam ja licno pokusao da se ulogujem na taj nazovi forum a u stvari ko zna o cemu se zapravo radi i naravno nisam uspeo jer su teme nakon toga zakljucane sto znaci da niko ne moze da iznese suprotno misljenje ili da opovrgne takve bljuvotine eto to je sve sto mogu o njima da kazem .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.