fbpx

Godinu dana servisa PRobjave.com – Najava proširenja na tržište BiH

Prvog juna 2009. g. počeo je sa radom servis za distribuciju saopštenja  PRobjave.com. U sklopu aktivnosti Društva Srbije za odnose s javnošću u prethodnom periodu, ovaj servis je predstavljan u Novom Sadu i Beogradu i reakcije su uglavnom takve da se može zaključiti određeni pomak u shvatanju svrhe ovog tipa servisa – objavljivanje saopštenja na različitim Web sajtovima/servisima u cilju povećanja vidljivosti firme/proizvoda/usluga putem pretraživača i povećanja broja objava saopštenja.

U junu 2010. g. pušta se u rad servis za online distribuciju saopštenja u BiH

Na konferenciji o odnosima s javnošću Proactive 2010 koja je održana od 27. do 29. 05. 2010. na Kozari, najavljeno je puštanje u rad servisa za online distribuciju saopštenja za javnost PRobjave.ba za područje BiH. Praktično, na godišnjicu puštanja u rad servisa PRobjave.com u Srbiji, najavljeno je da se ovaj servis pokreće i za tržište celokupne Bosne i Hercegovine, u saradnji sa agencijom Parametar.

Nadam se da će puštanjem verzije servisa PRobjave za bosanskohercegovačko tržište započeti proces širenja ovog servisa u regionu.

Osnove praktične upotrebe servisa PRobjave.com

Ispostavilo se da je tokom prve godine rada servisa najviše pitanja bilo u vezi sa sledećim karakteristikama servisa PRobjave.com:

  1. Svako saopštenje koje se postavi na servis, automatski se objavljuje na nekoliko desetina Web sajtova. Pored ovih automatskih objava, u zavisnosti od tip saopštenja, njegove zanimljivosti, geografske određenosti, itd. zavisi i broj dodatnih online objava.
  2. Na servisu PRobjave.com naplaćuje se usluga distribucije saopštenja (kao npr. usluga slanja saopštenja faksom), a ne sama objava saopštenja.
  3. Komercijalno poslata saopštenja imaju preko 30 odsto veći broj objava.
  4. Ukupna posećenost sajtova koji objavljuju saopštenja preko servisa PRobjave.com je preko 2 miliona poseta na mesečnom nivou (što ne znači da svi posetioci ovih sajtova vide objavljeno saopštenje).
  5. Servis PRobjave u osnovi omogućuje veliku vidljivost saopštenja na pretraživačima, što daje mogućnost različitim ciljanim javnostima da dođu do informacija koje se plasiraju saopštenjem (ako te ciljane javnosti interesuje tematika datog saopštenja).

Ozbiljnija upotreba servisa PRobjave.com omogućuje češće objavljivanje saopštenja koja su prilagođena tačno određenim ključnim rečima u vezi sa delatnostima organizacije, vrstama proizvoda, usluga. Ova oblast kreiranja saopštenja naziva se optimizacija saopštenja za javnost.

Takođe, u sklopu prilagođavanja saopštenja Internet okruženju, pored korišćenja bitnih ključnih reči za organizaciju, moguće je uticati na bolji rejting na pretraživačima putem postavljanja linkova u saopštenju koji vode do određenih Web stranica Web sajta organizacije koja šalje saopštenje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/06/2010, RSS

6 odgovora na Godinu dana servisa PRobjave.com – Najava proširenja na tržište BiH

  1. Sjajan projekat. Jedan od retkih koji će opstati na našem i regionalnom tržištu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Iskreno, servis donosi prihode, ali je još u fazi gde su troškovi veći od prihoda. Nadam se da će uskoro to biti prošlost. Ipak je potrebno dosta vremena u ovim krajevima da se prihvati ovaj tip servisa.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Vukašin says:

    Nece me biti sramota da priznam da ne razumem ovo – koja je razlika izmedju distribucije saopstenja i njihove objave? Objava je besplatna a distribucija se naplacuje? Koja je razlika izmedju njih?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. @Vukašin Saopštenje se može objaviti pojedinačno na samom sajtu, a naplaćuje se usluga distribuiranja saopštenja različitim online kanalima. Trenutno, ove dve različite stvari se ne odvajaju – objavom saopštenja na sajtu PRobjave.com, automatski se saopštenje distribuira na druge online lokacije različitim kanalima, ali se generalno objava na sajtu probjave.com i sama distribucija saopštenja van Web sajta mogu odvojiti.

    Razlog za pisanje ove tvrdnje je činjenica da u razgovorima sa većim brojem osoba koje se bave odnosima sa medijima nije bilo jasno da li se naplaćuje objava saopštenja (na sajtu PRobjave.com), odnosno nije im bilo jasno da se saopštenja automatski objavljuju i na određenom broju Web lokacija, i da je broj objava još veći ako se koristi komercijalni servis. Na prvi pogled izgleda kao da se plaća samo objava na samom sajtu PRobjave.com.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Deda says:

    Od samog starta pratim PRobjave i moram priznati da sam odusevljen ovim servisom.
    Zelim da slavi puno godina a da svakom narednom bude sto uspesniji !!!
    SRECNO !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Evo moje prezentacije o načinima distribucije saopštenja sa predavanja na konferenciji Proactive 2010.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. […] Servis PRobjave je nedavno proširio delatnost i van granica Srbije, na godišnjicu rada najavili su proširenje na teritoriju Bosne i Hercegovine. […]

Komentari su zatvoreni.