fbpx

Kosidba na Rajcu, 13.-15.07.2007

Kosidba na Rajcu je privredno-turistička manifestacija koja simbolično predstavlja mobu i svečan završetak košenja planinskih livada. Održava se, svake godine, prve nedelje po Petrovdanu. Od osnivanja se organizuje program od tri dana – od petka do nedelje kada je završna manifestacija i takmičenje kosača.

Kosidba na rajcu

Stari običaj okupljanja mobe radi svršavanja važnog posla i takmičenje najboljih kosača na planinskim livadama Rajca, uz tradicionalni kulturno-umetnički program, narodno poselo i izložbu poljoprivredne mehanizacije, okupiće i ove godine po 35. put, od 13. do 15. jula goste iz raznih krajeva.Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu. Najveštiji se brzo izdvoje. Oni manje vešti ih krišom posmatraju, kradu im zanat… Na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za Đidiju ili Kozbašu. Na sledećoj Kosidbi on je taj koji predvodi kosače.

Prema rečima Vladimira Ivanovića, direktora Turističke organizacije opštine Ljig, u svetu se organizuje oko 50 takmičenja u ručnom košenju trave, negde su to samo takmičenja, a negde ozbiljne turističke manifestacije. Najviše Kosidbi ima u Austriji i Slovačkoj, ali se organizuju i u Engleskoj, Kanadi i jedna u Americi. U Srbiji postoje Kosidba na Plavincu kod Smedereva, Kosidba na salašu u opštini Vrbas, Kosidba na Čairu u selu Marovac kod Sijerinske Banje i Kosidba na Badnju u opštini Raška. U Republici Srpskoj je Kosidba na Balkani kod Mrkonjić Grada, a u Crnoj Gori u selu Bojanići u opštini Pljevlja. Pobednici ovih takmičenja odmeravaju snagu i veštinu u finalu na Rajcu.Svakako najveća manifestacija ovog tipa u svetu je Kosidba na Rajcu koja je prošla godine imala preko 40 hiljada posetilaca. Kosidba na Rajcu je prošle godine proglašena i jednom od najuspešnijih manifestacija u Srbiji i uz Exit i dragačevski Sabor trubača, otvorila međunarodni sajam turizma u Beogradu.

Karakteristično za ovu godinu je znatno veće interesovanje stranaca za učešće na Kosidbi. Pored redovnih gostiju iz Crne Gore i Republike Srpske, najavili su se kosači iz Okučana u Republici Hrvatskoj, ali kosači iz Bugarske i Slovačke.

Pored duge tradicije i velike posećenosti, ovu manifestaciju izdvaja i prva internet prezentacija jedne turističke manifestacije u Srbiji. Pored osnovne uloge promocije sajt www.kosidba.com, ima mogućnost i prijema prijava kosača, čime je znatno unapređeno poslovanje ove maniestacije.

Kontakt:
Turistička organizacija opštine Ljig

direktor
Vladimir Ivanović
014 83 300

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kosidba na Rajcu, 13.-15.07.2007, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.