fbpx

Konkurencija razvija e-poslovanje

Pored nedavno objavljenih podataka o korišćenju Interneta u Srbiji, kao i najavljenih sniženja cena pristupa Internetu, u poslednjih nekoliko meseci sam uočio još neke pojave koje govore u prilog sve ozbiljnijeg pristupa online poslovanju.

Naime, u mojoj profesionalnoj praksi se tek od proleća ove godine dešava da dolazim do poslova na taj način da me potencijalni klijenti pitaju da li radim neku od usluga, zatim pitaju za cenu, i ako im odgovara – jednostavno kupuju tu uslugu. Ovo bi trebalo da zvuči sasvim normalno, ali do pre nekoliko meseci usluge koje sam nudio obično sam prvo morao da objasnim da uopšte postoje (tj. da se to može uraditi), pa sam objašanjavao kako se to radi, i na kraju koja je cena.

Drugim rečima, tek od nedavno mi se dešava da se potencijalni klijenti sami javljaju sa konkretnim upitom, a ranije sam morao da “ubeđujem” potencijalne klijente da im ta usluga verovatno treba. I sve to, bez obzira na tekstove koje pišem na različitim mestima, i na ovom blogu.

Kada sam malo analizirao odakle ovaj porast interesovanja za konsalting usluge, jedan od odgovora koji se najčešće (posredno) pojavljivao u razgovoru sa klijentima jeste da aktivnost konkurencije u kombinaciji sa nezadovoljavajućim poslovnim rezultatima na Internetu su doveli do razmišljaja kako unaprediti rezultate online, kada se može videti da je konkurencija uspešnija.

Ispostavilo se da najskuplje (i najkompleksnije) usluge traže veoma uspešne manje firme (ali obično imaju velike prihode) koje na Internetu imaju veliku i jaku konkurenciju. Upravo preko ovakvih poslova sam i saznao za ovakav profil firmi – ne moraju biti poznate i velike, ali imaju veoma dobre poslovne rezultate, i razmišljaju unapred. Karakteristika ovakvih firmi jeste i velika želja za edukacijom i primenom novih znanja u poslovanje. Sa ovakvim firmama najviše volim da radim.

Usluge koje se traže u poslednje vreme su veoma različite, od optimizacije za pretraživače, preko konceptualne razrade Web sajta (online projektna dokumentacija), do online marketing i e-pr konsaltinga. Na žalost, već duže vreme mi se dešava da određeni broj konsalting usluga koje radim ne mogu da postavim u reference, jer se radi o delikatnim poslovima za određeni broj firmi.

U svakom slučaju, meni sva ova dešavanja u poslednjim mesecima daju veoma pozitivne impulse u pravcu sve ozbiljnijeg razvoja poslovne primene Interneta kod nas, i sada, i u narednom periodu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Konkurencija razvija e-poslovanje, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

6 odgovora na Konkurencija razvija e-poslovanje

  1. Ja odkad radim nisam morao tražiti nikoga, klijenti su sami dolazili i već znali za pojam SEO. Nisam potrošio kunu na reklamu nigdje. Možda čudno, ali istinito.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Draganva says:

    Za SEO usluge uglavnom nema problema, Veoma je jednostavno videti da za bitne ključne reči sajt nije među prvim rezultatima pretraživanja. Ovaj tekst se uglavnom odnosi za sve ostale usluge.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. U web poslu sam od ’96-te i moje iskustvo je da sam samo u prve i druge godine morao da tražim klijentelu, a posle toga se posao svodio na klijente koji su sami dolazili i tražili usluge.

    U razgovoru, često su razlog što su se odlučili za mene navodili to što su videli poziciju na Google-u nekih sajtova koje sam radio.

    Naravno, iz godine u godinu sam primećivao sve veću “pismenost” klijenata i danas suuslovi za rad vrlo dobri: klijenti uglavnm znaju šta žele, ne insistiraju na stvarima koje su nefunkcionalne i umeju prilično dobro da pripreme materijal.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Možda je prava prilika da ovde kao komentar dam “nekakav omaž” BK televiziji iz perioda 1996. (kada i kreće moj “web posao”)… Tada su na “telopima” svake emisije ispisivali e-mail adresu tipa: hranazaglavu@bktv….
    U tom periodu mi smo klijentima morali objašnjati šta je to e-mail, a pomenuti telopi su nam u tome pomagali… istina živa…
    Nego, ovo otvara i drugu temu… domaće tržište jeste zrelije da kupi određene web-a-like usluge – ono što ja trvdim je da će sve teže moći da ih kupi… pisao sam već o tome: http://tribune.majlab.com/povedanje/trazite-li-web-programere-naravno-pa-to-danas-svi-rade/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Dragane, možeš li se složiti da najviše voliš da radiš sa firmama koje potpadaju u neskromno nazvano “Stevino pravilo”: http://tribune.majlab.com/povedanje/stevino-pravilo-firma-koja-imace-kvalitetno-on-line-prisustvo/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Ivandima says:

    Možda je stvar u tome da su na odgovarajuće pozicije u firmama došli novi mladi ljudi koji znaju šta je potrebno i ko je potreban kako bi dobili kvalitetno internet prisustvo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.