fbpx

Humoristička serija “Državni Posao” navodi RTV na ozbiljnije korišćenje YouTube kanala

Možda već znate, a možda i ne znate da je TV serija “Državni posao” koja se emituje od prošle godine na Radio televiziji Vojvodine (RTV), i već je dogurala na preko sto epizoda u trajanju do desetak minuta – pravi hit na Internetu. Ova serija se emituje radnim danom u 18:55h na RTV1. Autori i glumci su: Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković, koje smo mogli da upoznamo kroz neke njihove ranije i manje uspešne projekte Velika Srbija i Nocna smena.

Uspeh ove serije se najbolje može videti u komentarima koji se mogu pročitati u medijskim člancima o ovoj seriji, ispod samih pojedinačnih epizoda serije na YouTube-u, i na različitim drugim online mestima gde se ova serija pominje. Upravo u ovim komentarima se može posredno (ali i neposredno) videti da sve veći broj osoba kreće sa gledanjem TV programa ove državne TV stanice (Javni servis, kao i RTS) i to upravo zbog ove serije – kada se malo probere po prethodnom programu ove TV kuće može se pronaći još toga zanimljivog i konkurentnog za ovdašnje TV tržište.

Drugačije rečeno, da ne postoji YouTube (YT) – ne bi ni bilo ovakve popularnosti i gledanosti ove serije, ili bi se ona desila mnogo kasnije.

Kršenje autorskih prava – izgubljeni milioni YT pregleda

I ovde je nastao problem – ispostavilo se da je pojedinačni korisnik YT-a koji je i zaslužan za širenje informacije o postojanju ove serije redovno postavljao svoje snimke ove serije na svom YT kanalu. Na ovom kanalu već sada postoji nekoliko miliona pregleda, a RTV je najavila da je počela da preduzima pravne mere protiv kršenja autorskih prava, što će veoma uskoro verovatno rezultirati skidanjem epizoda serije “Državni posao” sa spornih YT naloga.

U međuvremenu, u poslednjih desetak dana ekipa sa RTV intenzivno puni svoj YouTube kanal sa svim epizodama serije “Državni posao” da bi se omogućilo da gledaoci mogu i dalje da gledaju sve epizode ove serije, i to u HD kvalitetu slike.

“Sila Boga ne moli!” – YouTube je jači od RTV-a i RTS-a

Do nedavno, prioritet RTV-a je bila promocija svog internog video sistema odloženg gledanja putem sopstvenog veb sajta, slično kao i u slučaju RTS-a. Ovaj pristup u teoriji deluje sasvim logično – da se povećava posećenost sopstvenog sajta na osnovu sopstvene produkcije video sadržaja. Stvarnost današnjeg interneta je da je YT treći najposećeniji veb sajt u Srbiji, da ima veoma jednostavan način dodavanja video materijala na FB i forum stranice, blog postove i ostale veb stranice, i da taj potencijal toliko mnogo donosi vlasnicima video sadržaja – da je važno to iskoristiti.

Sa druge strane, generisanje velikog broja popularnih sadržaja, kao što je to pominjana serija, koja ima mogućnost da dođe do desetina miliona ukupnih pregleda RTV YT kanala, daje RTV-u mogućnost kreiranja dobrog dila u partnerskom programu kompanije Google (vlasnik YT). Ovaj program je namenjen partnerima sa velikim brojevima pregleda po video kanalu da se ostvari deljenje profita od reklama (revenue-share) koje se prikazuju na tim YT kanalima. U ovoj besparici i problemima sa TV pretplatom, korišćenje popularnosti serije koja na nedeljnom nivou privlači desetine hiljada pregleda nije zanemarljiva za RTV.

Jedan od najvažnijih detalja u celoj ovoj priči oko internacionalne popularnosti humorističke serije “Državni posao” jeste oziljnije preusmeravanje RTV-a prema korišćenju i iskorišćenju mogućnosti koje pruža važan medij kao što je YouTube, i to se čini da će da bude učinjeno sve više približavajući se sistemskom nivou korišćenja moći društvenih medija (nadam se).

Videćemo kada će se i RTS preusmeriti u ovaj pravac razmišljanja o načinima korišćenja YT i ostalih društvenih medija…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (34 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 10 votes)
Humoristička serija "Državni Posao" navodi RTV na ozbiljnije korišćenje YouTube kanala, 7.7 out of 10 based on 34 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/02/2013, RSS

8 odgovora na Humoristička serija “Državni Posao” navodi RTV na ozbiljnije korišćenje YouTube kanala

  1. Par opaski na tvrdnje o “povredi autorskih prava” RT Vojvodine.
    1. RTV niti je autor serijala niti su autori (Škorić, Banjac, Ćirjaković) koji se navode na sajtu RTV zaposleni kod ovog e-m-i-t-e-r-a, praktično, školski prevod CMS šablona “All rights reserved” u “Sva prava zadržana” ne povlači za sobom bilo kakvo pravno dejstvo,
    2. ni sama RTV se nije preterano potrudila oko zaštite prava autora programa koje emituje pa link na “Uslove preuzimanja” vodi na stranicu sa greškom 404 (strana nije pronađena),
    3. nažalost, srpski Zakon o autorskom i srodnim pravima iako donešen 2009. godine i poslednji put dopunjen 2012. godine još uvek “ne poznaje” internet. Posledično, autori bi, uz krajnje nategnutu tužbu, zaštitu svojih moralnih prava morali da potraže preko međunarodnih organizacija (serveri sa kojih se serijal emituje nalaze se van Srbije) zahtevom da se uklone do sad postavljene i zabrani postavljanje novih epizoda serijala.

    Za razliku od RTV koja očito nema ni ljudskih ni tehničkih kapaciteta da promoviše svoju produkciju – sporni YT kanal je popularizovao i serijal učinio dostupnim daleko većem broju “gledalaca”. Ovime je posredno doprineto i podizanju ugleda same RTV a o kultnom statusu koji je serijal stekao za samo par meseci emitovanja ne bih ni da govorim. Po meni, ako RTV nema kadrova ili ne želi da za uspešnu promociju sopstvene produkcije angažuje neku od agecija … umesto praznih pretnji vlasniku kanala … mogli bi da mu ponude bilo radno mesto bilo ugovor o saradnji na internet promociji.

    Trivija: fotografija u digitalnom formatu ne može biti deponovana kao predmet zaštite autorskog prava pa se postavlja pitanje da li može biti predmet zaštite Zakona o autorskom i srodnim pravima ?!?
    Anegdota: prijatelj iz NS podeli vest o dodeli nagrada autorima Državnog posla … uskoro dobije odgovor sa video snimkom sa same dodele objavljenim na spornom YT kanalu … nedugo zatim sledi pitanje “Otkad vi u Šumadiji gledate “naš” Državni posao ?!?”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
    • Sasa says:

      Kako god bilo (ne)regulisano pitanje autorskih prava nad internet sadrzajima kod nas, niko ne moze uzeti sebi za pravo da vrsi distribuciju tudjih sadrzaja ukoliko se autor ne slaze s tim (makar precutno).

      Druga je stvar nepoznavanje internet trendova i marketinga koji se realizuje preko YT. Za uspeh GANGNAM STYLE zasluzno je i to sto su autori precutno dozvolili da se muzika i delovi spota mogu koristiti za parodije i remixe koji su zajedno pregledani vise puta nego originalni spot.

      YT u narednim nedeljama otvara opciju kanala po nisama. Dakle pratite neku nisu i na svom kanalu mozete prikupljati sve relevantne snimke za tu temu, time promovisete i temu i video klipove i svoj kanal. Da biste lakse razumeli o cemu se radi zamislite to kao vec postojece YT liste samo sto cete sada imati alate kanala za pravljenje listi sa video klipovima. Ova opcija ce omoguciti promovisanje tudjih sadrzaja bez krsenja autorskih prava.

      Takodje planovi YT su da u narednim godinama No 1 TV network na svetu. Ovo ce promeniti percepciju televizije koju nase generacije imaju danas i uticati da TV stanice promene svoje principe produkcije i emitovanja programa.

      Prokomentarisacu jos par stvari iz narednih komentara:
      1. Iz Srbije se moze postati YT ili promenom zemlje u kojoj se nalazite ili preko partnerskih mreza i to potpuno legalno.
      2. Monetizacija YT klipova koji se pregledavaju u Srbiji donosi zaradu od jedva 150 evra na milion pregleda

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Damir says:

    Dzabe RTVu kada njihov YT kanal nije partnerski (za sada) i nista nemaju od reklama koje se pojavljuju na video snimcima. Koliko sam upoznat iz Srbije nije ni moguce postati YT partner legalnim putem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. alex says:

    Damire, nisi dobro upoznat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. bitcoin says:

    Potpuno se slažem sa Draganom i ovom rečenicom :
    “Drugačije rečeno, da ne postoji YouTube (YT) – ne bi ni bilo ovakve popularnosti i gledanosti ove serije, ili bi se ona desila mnogo kasnije.”

    A ovi iz RTV Vojvodine odmah (posle 100 epizoda) bi da tuže, umesto malo da prate trendove na internetu.

    A što se tiče zarade na 1M pregleda na YT iz Srbije, mislim da je smešna.
    Pogotovo kad se uzme u obzir kolko im je doneseno na popularnosti.
    Mogao bi i lik da tuži RTV V. pošto su oni njega na kraju iskopirali…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. SMS poruke says:

    Zaista odlicna emisija. Posle ovog clanka sam poceo da je gledam!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Igrice says:

    Partokratija ne poznaje napretke.
    Jos prije godinu dana sam primjetio da su Grand i slicne emisije sa milionskim pregledima postali partneri sa YT. RTS i ostali drzavni kadrovi imaju strah od upotrebe racunara a Internet shvataju kao Sojic.

    Osnovna prednost YT i jeste sto moze emisija da se pogleda kada imate vremena bez 10min reklama. Pisao sam rts-u za neke zanimljive emisije (intervju sa prof. Pavlom Savicem) ali odgovora ni na komentarima ni na mail nema.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. pavle says:

    nastavite.da snimate novi serijal…državni posao odlično..glume djordje čvarkov..dragan torbica..postaliste..slavni. na rtv.1 vojvodina..kadaćete..ukovilju da snimate..nove epizode..pozdrav za dragana..torbicu i djordjeta.čvarkova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.