fbpx

Google – Inflacija novotarija. Fokus: Social Search

U poslednjih nekoliko dana Google najavljuje veoma zanimljive novosti koje će veoma uticati na razvoj pretraživanja, ali i optimizacije za pretraživače u narednim godinama:

Uvod u društveno pretraživanje

Poznato je da će sledeća dekada biti u znaku značajnijeg pojednostavljenja filtriranja bitnih informacija u “moru Interneta”. U tom kontekstu, Google je nedavno otvorio mogućnost javnog eksperimentisanja na temu društvenog pretraživanja – Social Search (domaća vest).

Da bi ste probali društveno pretraživanje na Google-u:

  1. Potrebno je da se prijavite na eksperiment.
  2. Morate postaviti neke od vaših RSS podataka o aktivnostima na društvenim medijima na vaš Google Profile Page (npr. Twitter i Facebook RSS, vaš blog, Linkedin…).
  3. Da biste otvorili stranicu sa vašim profilom, morate imati Google nalog, i u njegovom sklopu editovati vaš profil, i dodati potrebne RSS podatke.

Odete na google.com i otkucate traženu frazu, odaberete “more options” (ispod formulara za pretraživanje), i odaberete opciju “social”:

Google praktično iz vaših RSS-ova prati vaše “prijatelje” na društvenim medijima, kao i prijatelje vaših prijatelja (one koji su relevantniji), i rezultate daje u odnosu na aktivnosti vaših prijatelja.

Ideja iza ovakvog pretraživanja jeste da kada nešto tražite, trebalo bi da je logično da najviše verujete svojim prijateljima. Upravo to pokušava da uradi Google sa ovim eksperimentom – da oceni koliko se stvarno može verovati pretraživanju između aktivnosti osoba koje bi trebalo da se poznaju, ili da su poznate.

Za vreme koje sam isprobavao ovaj servis, već sam oduševljen rezultatima, iako iskreno nisam tražio nešto što mi stvarno treba trenutno, već sam ocenjimao kvalitet rezultata za različite meni bitne ključne reči i fraze.

Svakako, u narednom periodu možemo očekivati veoma velike promene u percepciji online pretraživanja, što Google i predstavlja u poslednje vreme.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/12/2009, RSS

2 odgovora na Google – Inflacija novotarija. Fokus: Social Search

  1. Da li ova novotarija, s pravom počašćena tim imenom jer je, bar meni, teško da razumem taj tehnološki stampedo u situaciji kad mnoštvo “starih” tehnologija još nije ni zaživelo ni potrošeno, nagoveštava realizaciju noćne more nekih mislilaca (Virilo):
    – ako Petar Petrović i Jovan Jovanović kao rezultat pretrage dobiju različite stvari, neće li onda i sama realnost za njih biti drugačija? I to vremenom sve više?
    Zaista se nadam da grešim, ali ovo mi liči na korak ka izuzetnoj različitosti u percepciji stvarnosti svakog od nas, što, u finalu, može da nam da svet ljudi koji na svoje okruženje gledaju sasvim različitim očima!
    Takva mesta imamo i znamo kako se zovu.
    Idealna inicijalna ideja za SF priče, ali veoma zabrinjavajuća za svakodnevni život.
    Zaista se nadam da od svega što sam napisao ništa nije tačno!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. […] Biti će zanimljivo vidjeti kako će se Real-time i Social pretraživanja uklopiti u regiji. Dragan Varagić pozabavio se značajem pretraživanja društvenog kruga. […]

  3. We managed to save which to become able to my favorite features internet site record and you will be searching at back again in a short time.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.