fbpx

Formiranje cene Web dizajna i izrade sajta

Povod za ovaj post je pitanje koje mi je postavio Web dizajner Goran Šugić iz Kragujevca, koje u skraćenoj verziji izgleda ovako:

Sticajem okolnosti, više slučajno nego namerno i ja se već neko vreme bavim onim što kod nas još uvek niko ne smatra “poslom” već više onako “ajde uradi mi časkom” iliti web dizajnom. Agencija u kojoj sam stalno zaposlen ni po čemu nije “slavna”, kao što ni ja nisam baš neki expert (pre bi se reklo pripravnik) ali bilo kako bilo, vlasnik agencije (nema veze sa webom) je nekim čudom zadovoljan mojim radom, a ja sam posle par meseci dospeo u situaciju da mogu da “pregovaram” o ceni svog rada odnosno o cenama izrade web sajtova od kojih dobijam nekih 30%.

Nisam bio lenština, danima i nedeljama sam pokušavao da saznam kako svoj rad naplaćuju oni koji ovaj posao znaju. Mislim da nema foruma na kojem nisam bio, pokušavao sam da uporedim, analiziram sagledam sa svih strana i probam da sastavim nekakvu “ponudu”, ali od svega sam zapravo shvatio da cenu određuju stvari kao što su: ko radi, za koga radi, koliko vremena troši i sl.

Takođe sam skapirao da u vezi vremena nije sve tako prosto jer neko iskusan može izuzetno komlikovanu i teško naučivu stvar da odradi nekoliko puta brže nego recimo ja daleko manje obimno i daleko prostije operacije poput običnog konvertovanja u html. Naručioc posla pojma nema ni šta je html, ni kako se radi u Flashu, ni koja je razlika između php i cgi, a ipak najčešće pita “pošto sajt za mene” kao da se to prodaje na kilo ili na komad.

Sluđen svim tim razmišljanjima, stotinama sati rada na “prostim” sajtovima a opet dovoljno čitav da znam da nisam neko poznat, pa da nešto vredi toliko i toliko samim tim što ga ja radim, ja i dalje pojma nemam kad mi postave prosto pitanje “koliko to košta”.

Ono što me satire nije samo pomisao da ću možda/verovatno raditi džabe već i to da ću u neznanju možda i dodatno devalvirati posao kao što to rade “majstori” za “24 h” i “možete imati sajt za samo 1e” što nije u interesu ni meni ni konkurenciji.

Kako mislim da ovo pitanje postavlja sebi veliki broj ljudi, odlučio sam da postavim javno odgovor na ovo pitanje.

Prijavite se za Video seminar: “Kako uspešno prodavati izradu veb sajta?”

Ukratko

Da li radite za džabe ili ne, ili ne uspevate da naplatite rad, zavisi samo od vas i niotkoga drugog. Bitno je da se postavite u vašem radu tako da vam je to ozbiljan posao, i kada vi tako postupate prema poslu, i svi sa kojima radite će se postaviti na taj način. Ako niste sigurni, to se vidi, i klijenti i poslodavci će to uvek koristiti, jer im se isplati.

Saveti za nove Webmastere Web dizajnere:

1. Pročitajte ovaj post (ako vec) niste, veoma je bitno za Web dizajnere da nauče šta znači user-centered Web design.

2. Uzmite domen (oko 10$ godišnje) i hosting (oko 10-20$ godisnje) i napravite svoj sajt. Posao možete dobijati i preko tog sajta.

3. Što se tiče cene rada, moj savet je uvek da prvo razmislite koliko je bitno da sekirate da li ste manje naplatili neki posao ili ne, kada ste već dali neku cenu.

Iskustvo pravih zanatlija Web dizajna govori da se niža cena izrade sajtova drži do momenta kada više ne možete da fizički postignete izradu sajtova zbog njihovog
priliva. Tada imate veoma dobar izgovor da kažete kako zbog obima posla morate da povećate cene. I za to treba imati hrabrosti, jer se većina boji da neće više imati toliko posla, što je, ukratko, greška.

Druga varijanta je da se poredite sa drugima, da učestvujete u takmičenjima, i da na osnovu realnih pokazatelja dodđete u situaciju da držite visoke cene.

Predlog formiranja cena Web dizajna

Daću predlog cena koje su aktuelne u Srbiji po principu usluga onih koji naplacuju najskuplje i najpovovljnije (dobar odnos cena/kvalitet), a vi se pronađite (uvek ima i jeftinijih):

1. Morate naučiti koliko vam je vremena potrebno (okvirno) da bi ste odradili posao. To se određuje radom – što više radite, znaćete koliko vam je vremena potrebno za različite vrste sajtova.

2. Klasični dizajneri (ili oni koji bi to želeli da budu) najčešće prodaju tzv. mockup, ili grafičko rešenje sajta u photoshopu, koje se lako prebacuje u HTML. Oni koji dobro znaju da naplate ovu vrstu Web dizajna (i obično su dobri/poznati dizajneri), rade poslove u Srbiji u cenovnom okviru između 500 i 1.000 EUR za rad do pet šablona (template-a) stranica. Naravno, ovo uvek može da bude skuplje, ali ove cene sam najviše video/čuo u
domaćoj praksi. Ja više Web dizajnerima ne priznajem rad za više od 500 EUR za ovaj tip posla bez kompletnog style guide-a (grafički standardi za Web), urađenog za obrađena rešenja u template-u.

Oni koji rade po principu odnosa cena/kvalitet, ovaj tip dizajna nude za oko 250 – 350 EUR.

3. Web dizajn (zasnovan na šablonima dokumenata, nakon kojeg ide programiranje), doveden do nivoa operativnog HTML-a, koji ukljucuje css, male js/ajax i flash elemente (da li je nešto malo ili veliko zavisi od vremena koje je potrebno da se nešto
odradi), poznati/skupi naplaćuju između 1.000 i 2.000 EUR (može i više, naravno) za do 5 šablona dokumenta.

Oni koji rade po principu odnosa cena/kvalitet, ovaj tip dizajna nude za oko 500 – 700 EUR.

4. Izrada klasičnog malog Web sajta (to je većina sajtova koja se uopšte radi) – desetak jednostavnih stranica, sa slikama, nekom cakom u dizajnu (flash, js, css), prosečno se naplaćuje od strane onih koji vode računa o odnosu cena/kvalitet u rangu između 250 i 500 EUR. Poznati/skupi ovaj tip sajtova naplaćuju od 500 EUR na više.

5. Izrada flash sajta veoma zavisi od vremena/složenosti, a slično važi i za bilo koju drugu vrstu zahtevnog Web sajta, sa bilo kog aspekta (obim, složenost, zahtevnost, potrebno znanje).

Cena za zahtevne Web sajtove (flash, php, asp, jsp, ajax…) se obično najbolje računa na osnovu procene efektivnog vremena rada (ne računa se vreme kada ne znate kako se radi nešto), što iznosi od 2.5 – 15 EUR za efektivni sat rada (uvek može i više). Do 5 EUR po satu naplacuju oni koji rade u dobrom okviru sena/kvalitet.

Ako imate dovoljno iskustva, već po traženim elementima sajta (funkcionalnosti) možete lako proceniti vreme i cenu rada.

6. Izrada jednostavnog automatizovanog sajta (uključujući i dizajn), sa jednostavnom bazom podataka obično se ceni od 500 EUR na više. Oni koji imaju više implementacija svog CMS-a, znaju da naplaćuju jeftinije ovakav tip sajtova .

7. Izrada sajta koji je zasnovan na nekom open source CMS-u, uz varijantu kupovine nekog postojećeg template rešenja dizajna ceni se od 200 do 500 EUR. Kod ovog tipa sajtova veoma je bitno znati koliko je potrebno prilagođavati sistem konkretnim potrebama korisnika, i onda se cena fomira slično kao pod 5.

Inače, cena izrade sajta veoma zavisi od pouzdanosti izvođača, količine dodatnog rada koji se ne naplaćuje nakon izrade sajta (broj bagova koje izvođač izrade sajta napravi – oni koji preciznije rade /testiranje sajta i bug management/ mogu to bolje da naplate), od količine i kvaliteta prateće dokumentacije, količine konsaltinga (kvalitativne i kvantitativne), sistema vođenja celog projekta, garancija koje može da daje izvodjac, a na kraju i od prodajnih sposobnosti. To je i razlog zašto neke firme rade veoma skupe
projekte, ali su zato veoma pouzdane.

Prijavite se za Video seminar: “Kako uspešno prodavati izradu veb sajta?”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (22 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +11 (from 11 votes)
Formiranje cene Web dizajna i izrade sajta, 9.8 out of 10 based on 22 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/08/2007, RSS

15 odgovora na Formiranje cene Web dizajna i izrade sajta

  1. Eniac says:

    Postoje neke agencije poput Agene cini mi se koji nude jednostavnije sajtove za manje od 200 eur. U principu to su gotovi sabloni u koje se ubacuje sadrzaj ali ok je i to za one koji ne mogu da priuste sebi kvalitetnije resenje.

    Sto se mene tice obicno saradjujem sa ljudima duze vreme pa i cene izrade mokapa su znatno nize. Za izradu celog sajta, o tome sam bas pricao sa Blogowskim juce, obicno racunam utroseno vreme i prema tome naplatim. Jeste da mozda radim neke stvari sporije ali je zato i moja cena po danu/satu znatno niza od onih koji rade brze.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. OK. Skapirao sam da sam ja medju onim “jeftinima”. Sto povlaci za sobom da nisam skup/poznat 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  3. Milan says:

    stara tema, vecita dilema. u svakom slucaju dobri parametri za formiranje cena.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Kod nas su cijene dosta višlje 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. CyberCat says:

    Dragane, ovo je odlično objašnjenje i dobar šablon i mislim da će mnogo pomoći onima koji tek počinju ali i nama koji smo već prošli kroz razne situacije u procesu izrade i dizajna sajtova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Stevan says:

    Pozdrav svima. Takodjeseslazem da je ovo dobar clanak i odlican guideline totalnim pocetnicima kad je naplacivanje izrade sajtova u pitanju. Mene zanima misljenje iskusnijih po pitanju ova dva sajta. http://www.sobnavrata.com i http://www.stolar.co.rs .
    Cena je bila 200e komad s obzirom da sam imao dosta slika za obradu i ubacio .js (lightbox) za njihovo prikazivanje koji mislim da je veoma dopadljiv i elegantan za prikazivanje galerije. Zanima me da li je mnogo 200e s obzirom na kolicinu slika i tehnologije izrade a i sam dizajn. Dreamweaver8, PhotoshopCS3,CoreldrawX3, javascript za prikaz na oba i za meni na stolaru, kolicina slika,google mape (dobro njih nije tesko ubaciti ali i to je korisna stvar imati interaktivnu mapu lokacije firme) posto su to trazili. I naravno 200e im je bilo mnogo….da je stvarno mnogo?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  7. Pir says:

    Sjajan tekst kao i svi ostali koje g-din Varagić piše. Što se cena tiče ja bih dodao da svi koji razmišljaju koliko da naplate svoj rad neka pođu od već utabanih cena majstora: vodoinstalatera, električara, molera, krojača, automehaničara… I takođe razmislite da vi često u toku dizajna sajta pružate i konsultantsko znanje i unapređujete rad firme koja vas angažuje. Po meni 250E je minimum minimuma, ma koliko sajt bio jednostavan ili ga radili preko postojećih šablona.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Formiranje cene za ovo je kao kad žena ide na pijacu i traži novac od muža: koliko god joj muž da-njoj je malo, opet, koliko god ona njemu traži-njemu je puno! 🙂

    Na osnovu pristojnog iskustva mogu reći da kod nas različite oblike intelektualnog rada na računarima ljudi jednostavno ne cene. Kada seljak uzme sekiru i iz šume izvuče dva metra drva, to je posao. A kada neko sedne za kompjuter i klikće po tamo nekim programima, to se ne ceni mnogo. Ovde naravno izuzimam ozbiljne firme i prave tržišne igrače, ali njih nema mnogo. Koliko ste samo puta ljudima instalirali operativne sisteme da vam čestito ni hvala nisu rekli?

    Jednostavne web sajtove neću da radim ispod 100 eura. To podrazumeva 10 ak HTML strana + CSS + Photoshop + poneki Flash ako mora. Ako je nekom to puno, predložim da radim džabe, ali oni spuste glavu i naravno od takvog posla nema ništa…

    Cene koje je Dragan naveo su realne u ozbiljnom tržišnom okruženju, što svakako kod nas nije slučaj. Da bi postigli ovakvu cenu, poslodavci moraju imati bar osnovnu predstavu o tome šta vi sve treba da radite, što opet kod nas nije slučaj (“samo ti tu klikći i stavi moju sliku…”). Da uzimam ovoliko za sajtove, bez razmišljanja bih kupio legalan softver.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  9. LARA says:

    trazili su mi sajt …”jednostavan” bez Flash-a, ima jednu gif animaciju….od 5-6 stranica….tako je pocelo….i ja sam rekla 20e po stranici….a onda i nije ispalo tako jednostavno….5 puta sam menjala sajt…iz pocetka…jer sam morala da se dizajnerski uklopm sa materijalom koji vec postoji (plakati, flajeri…itd) i sa dizajnerima koji su to radili….anyway….uklopismo se sa dizajnom…..ali se broj stranica iz dana u dan povecava(presli smo 20)….mislim da nisu svesni razlike u ceni….i nemam pojma sta me ceka…kad bude doslo do placanja?

    ima li neko neki savet.?

    ..mislim da cu se osecati jako glupo…jer nemam bas mnogo iskustva u naplati….bice mi glupo da nekome ko je planirao da plati 160e sad trazim 350e – 400e

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Woutan says:

    E Lara, sta sada da se radi.. nista, ostani pri svome jer jednostavno reputacija ti je sve ako nisi u nekoj firmi koja gadi reputaciju za tebe, naplati 160 e ali sledeci put mozes slobodno za najjednostavnije sajt da trazis i 400e, pa kada im kazes da je u stvari sve samo 200e dobijas pohvale i nove stranke.

    nazalost u ovome poslu je sve relativno i mnogo komplikacija moze da nastane pri jednom jednostavnom potezu ako se u potpunosti ne poznaje html i css… ali to je rijetkost.

    Ovo je odlicna fora za formiranje cijena…mozda malo previse za nekoga ko je tek usao u ovaj biznis i ko nema bas iskustva u ovome poslu

    Hvala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Aleksandar says:

    posto ste svi mnogo strucniji od mene voleo bih da znam koliko vremena treba da se napravi sajt kao face book i koliko bi to neko naplatio ?hvala vam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Moj Aleksandre… godine x 5 eur x….. btw, pre par godina sam imao ponudu da pravim clone facebook-a za 400 US dolara 🙂 tako sam otvorio svoj nalog na fb-u i tada prvi put video sajt. Čim sam ga spazio odma sam ga video :)) .. da skratim … prošla me je volja za 400 US u momentu hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  13. Serpico says:

    Veoma teska dilema plus na to dodajte sve veci broj takoreci strucnjaka i o svetskoj krizi i da ne govorim, ukoliko ima slobodnog vremena treba prihvatiti posao i po nizoj ceni dok je situacija vruca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  14. Odličan text, i ako malo kasnim sa čitanjem ( 7 god, šta je to 🙂 ). Elem, i ako je text star 7 godina primećujem i da je sistem naplaćivanja, skoro, isti i danas. Ispravite me ako grečim. Novi smo u ovom poslu, radimo nepunih 3 meseca, i često je tu taj problem ˝a kolko ja to mogu naplatit?˝. Pošto smo upravo u fazi završavanja našeg sajta, jako bi nam koristilo da neko od iskustva baci pogled na naš sajt i grubo proceni koliko para bi taj projekat mogao da se naplati. Inače, u pitanju je Custom dizajn i programiranje, koristili smo mockup samo za neke slike na slajderu.
    Evo linka: http://www.marble.rs pa ako bi neko mogao da pogleda i da procenu. Ako bi neko mogao da da i neku sugestiju, jako bi nam značilo. 🙂
    Još jednom sve pohvale za text Dragane, dosta smo naučili od iz Vaših blogova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. aleks says:

    Saveti jesu ok ali dizajn je isto sto i ukus. O tome se ne raspravlja. Zasto? Zato sto ono sto je nama lepo i dobro odradjeno nekom nije i obrnuto. Poenta cele price je da klijent bude zadovoljan jer on placa. Ako ste odradili sajt i klijent je zadovoljan onda niko vise nema prava da vam prkosi i prica zasto ovo nije ovako ili onako. “I nad popom ima pop”
    Uvek postoji bolje i savrsenije resenje. Sve je manje prevara sto se izrada tice jer su se prevaranti preselili na SEO prevare.
    Saveti su ok i treba ih procitati ali ne odustajati od svog stila i uvek treba pokusati unaprediti ga sto je moguce bolje.
    Raspravka o cenama je takva da manje se daje za izradu nego za odrzavanje i reklamiranje. Realno bilo koji pristojan sajt nebi trebao biti ispod 300e za izradu a svi ostali koji se takmice za cenu i idu sto nize neka nastave tako jer ce se kvalitet pre ili kasnije izkristalisati i ostace oni koji rade kako treba i koji imaju normalnu cenu. Sve ispod 300e treba ostaviti klincima koji obecavaju da mogu to uraditi i za 200e. Kao i uvek sto je bilo: koliko para toliko muzike. Evo nekog primera od 300e

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.