fbpx

Da li m-payment može konkurisati online naplati karticama?

Povod za ovaj tekst su nekoliko interesantnih informacija koje neformalno kruže u stručnim krugovima, a jedna od proverenih jeste puštanje internacionalnog m-payment sistema Fortumo u Srbiji do kraja ovog meseca. Aleksandar Čović, Country manager Fortumo SMS payment sistema za Srbiju kaže da za razliku od sličnih ponuda u Srbiji, njihov servis je namenjen prvenstveno Web preduzetnicima, blogerima i medijima.

Problem kod ovakvih sistema naplate, koji su se s vremena na vreme pojavljivali u Srbiji u proteklom periodu, jeste enormna provizija – u rasponu od 40%-60%, što je u velikom broju evropskih država veoma slično, i čiji lavovski udeo drže različiti Telekomi. Postoji veoma mali procenat usluga za koje se eventualno isplati koristiti ovakve sisteme naplate.

M-banking payment

U isto vreme, postoje potvrđene informacije da nekoliko većih domaćih banaka (uključujući i banku Intesa) testira m-banking payment sisteme (tzv. mobile commerce, ili m-commerce), koji funkcionišu na sasvim drugačijoj poslovnoj logici od sistema koje u osnovi pružaju telekomunikacione kompanije:

  • Mobilni telefon služi samo kao sredstvo plaćanja, koje se povezuje sa računom u banci (znači, potencijalno mnogo veća sredsta u opticaju).
  • Troškovi komunikacije se svode na troškove SMS poruke, što znači da su provizije za naplatu drastično niže.
  • Sistemi koji se trenutno testiraju najviše se i u svetu koriste za Web transakcije (ili za transakcije kod surfovanja Webom preko mob. tel.).

Da bi situacija na ovom polju bila još interesantnija, u toku je razvoj projekta m-invoicing (slanje i primanje računa preko mobilnog telefona), koji koordiniše Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj. Projekat bi trebalo da bude okončan i testiran krajem ove ili početkom naredne godine, što nam omogućuje da ga vidimo na narednoj E-trgovini 🙂

Online naplata karticama

Sa aspekta trenutno aktuelnijeg sistema naplate putem platnih kartica, postoji zvanična  najava Guvernera Jelašića o konačnom puštanju online Dina kartice tokom oktobra (što će se videti tek kada se ovaj sistem naplate pusti, obzirom na silne netačne najave).

Nezvanično (prema pouzdanim i potvrđenim informacijama), priprema se javno puštanje u opticaj tzv. agregacije naplate kartica (payment gateway) od strane Intese, iako neke kompanije već nude jedan vid sub-providinga naplate kartica. Veoma je verovatno da će Telekom među prvima dobiti javnu dozvolu za agregaciju naplate kartica (o tome je bilo reči na ovogodišnjoj konferenciji “E-trgovina”). Posledica puštanja agregacije biće značajno poboljšani uslovi ulaska manjih kompanija na tržište online naplate.

Prema procenama upućenih u oblast online naplate karticama, u proleće naredne godine bi trebalo da se pokrenu prvi konkurentski sistemi online naplate koji omogućuju naplatu Visa i Mastercard. Dosadašnje iskustvo u puštanju sistema online naplate govori da ovakve najave mogu da se uzmu samo uslovno, što znači da dok se ovakvi sistemi naplate ne pojave, nema sigurne informacije o tome.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li m-payment može konkurisati online naplati karticama?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

7 odgovora na Da li m-payment može konkurisati online naplati karticama?

  1. Zanimljivo je da je m-payment kod nas proradio uglavnom na sajtovima za upoznavanje i porno sajtovima, i nigde vise.
    Ideja je generalno veoma dobra ali bi provajderi mobilne telefonije trebali smanjiti svoje provizije kod naplate, to je jedini preduslov za sire koriscenje ovog nacina placanja u online uslugama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Grba says:

    “Posledica puštanja agregacije biće značajno poboljšani uslovi ulaska manjih kompanija na tržište online naplate.”

    Stavljati Telekom i pojam “poboljšani uslovi naplate u isti pasus – to je prilično optimističan pogled na svet (da ne kažem utopistički).

    Svakako bi trebalo SPREČITI da Telekom bude prvi pravi platni procesor u Srbiji. Ako se to desi, ostaće jedini još deset godina; naravno, uz najveće provizije u Evropi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Koristio sam M-payment na nekoliko sajtova i iskustva su sasvim ok, narod se navikao da “pušta” poruke, ali evidentan je bio problem monopola na SMS brojeve koji je Telekom delegirao na ComTrade i par firmi bliskih establišmentu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. dragan says:

    Dragane,
    molim Vas, ali molim Vas, nemojte više pominjati vremenske odrednice, zaista, pratim Vaša pisanija već dugo, i zaista ne znam da li ste u nekom slučaju pogodili, a da nije distanca od mesec dana…

    Znam da je ovo zemlja Srbija, znam da ništa ne ide kako treba, ali vi već preterujete.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Dragane,
    Ako mislite na odrednice u vezi Fortumo servisa, informacija je potekla od mene, tako da ja preuzimam punu odgovornost za eventualna kašnjenja (do kojih se nadam da neće doći).
    U ovom trenutku je izvesno da će servis početi sa radom krajem meseca (tokom prvih dve nedelje samo po pozivu), o čemu će svi zainteresovani biti obavešteni, između ostalog i na BizBuzz konferenciji.
    Što se tiče zamerki Dragana Varagića na provizije (koje jesu slične svugde u svetu, Srbija nije izdvojen slučaj), i Goranovog komentara o uslovnom monopolu određenih firmi na kratke brojeve, oni definitivno stoje – naše je da pokušamo da ublažimo ono što ne možemo da izbegnemo (provizije), i pružimo svima priliku da jednostavno i besplatno monetarizuju svoj rad na webu. Situacija na tom polju nije sjajna, ali se polako menja na bolje, i ja se nadam da je Fortumo jedan od faktora koji će je poboljati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Ne bih rekao da su svi ti sustavi snažna konkurencija jedni drugima. Donekle – da, ali samo u smislu što nude “plaćanje Internet usluga”.
    Kreditnekartice imaju razrađene i zadovoljavajuće raširene mehanizme naplate, koji rade na međunarodnom nivou.
    SMS payment, odnosno payment preko sustava s premium telekom uslugama (kao što je “Sitnoplat” u Hrvatskoj), također ima svoje mjesto: jednostavan rad, anonimno, ne treba prolaziti proceduru izdavanja kartice. Istina, telecom provideri i PDV uzmu dio kolača, no ista je fora i s prodajom na kiosku, također moraš dati PDV i maržu trgovcu.
    m-payment je, recimo, donekle zanimljiv. Mobilni operateri su to bili predstavili, jer se integriralo prilično u telekom mrežu, zajedno s POS mrežom banke. Bit je bila da je trebalo potpisati ugovor s operaterom kojim a priori prihvaćaš da odgovaraš za sve tropkove kojima te oni terete preko svog sustava (!). Dakle, dao si neku vrstu punomoći nekome koga ne možeš kontrolirati (operater), nego igraš na povjerenje. Dođe otprilike na istu foru kao da si upisao broj kreditne kartice ili platio sa žiro-računa preko poziva na broj ponude – samo što pokrećeš te akcije kroz m-payment sustav, a operater obavi te međukorake kroz svoj interface prema banci.
    Nije zaživjelo, ljudima je to bio samo zanimljiv kuriozitet. Pokazalo da se dobro rade PayPal, kreditne kartice i SMS/premium načini plaćanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Da se pohvalim – kao što sam najavio (pre više od 2 meseca, doduše), od danas Fortumo servisi postaju dostupni i u Srbiji.
    Izvinjavam se svima koji su se interesovali za saradnju zbog nepredviđenih odlaganja (Srbija je čudo :)). Više informacija na blogu i sajtu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.