fbpx

“A sad’ malo oni!” – Online magazin MarketingMreža

Ako dođete na ideju da pregledate ko su sve pojedinci koji su u poslednjih 10 – 15 g. nešto javno govorili o strukama marketinga, PR-a, medija, dizajna, odnosno pojedinci iz različitih komunikacionih oblasti, možda ćete primetiti da nećete pronaći više od samo nekoliko pojedinaca koji se tu “vrte u nedogled” (uključujući i moju malenkost). Online magazin MarketingMreza.rs upravo u pomenutom kontekstu novih lica na tržištu komunikacija donosi lepe novosti.

Primer: Kako napraviti online magazin/blog sa dnevnom ažurnošću i malo resursa, a da to ima smisla?

Januara prošle godine (2012.) Ivana Parčetić je pokrenula online magazin “Marketing Mreža” sa idejom “da oglašivači u svakom momentu mogu da imaju uvid u kvalitet rada budućih poslovnih partnera, agencije da pronađu potencijalne klijente, dizajneri i kreativci dobiju zanimljive i inovativne ideje, a mediji uspostave što bolju komunikaciju i saradnju sa oglašivačima i agencijama, u cilju bolje prodaje medijskog prostora” (pročitati celokupan intervju sa Ivanom povodom puštanja u rad ovog online magazina). Pročitajte i intervju sa Ivanom nakon više od godinu dana rada Marketing Mreže.

Ova mlada devojka je sa svojih 25 godina uspela da “završi Filozofski fakultet u Novom Sadu, odsek za medijske studije, sa prosečnom ocenom 9.71. U junu 2011. godine, na master studijama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, položila je sve ispite sa prosečnom ocenom 10. Dvostruka je dobitnica nagrade Univerziteta u Novom Sadu za uspeh postignut tokom studiranja, laureat je Fonda Eurobank EFG za sto najboljih studenata u Srbiji, kao i dobitnica stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije za školsku 2009/10. i 2010/11. Tokom studiranja osvojila je i prvu nagradu na konkursu Dimitrije Davidović – Evropljanin u oslobođenoj Srbiji, koji je raspisalo Udruženje novinara Srbije, kao i Izuzetnu nagradu za izradu naučnih i stručnih radova studenata Univerziteta u Novom Sadu”.

Marketing Mreža ima 4-5 vesti dnevno, a tendencija je da se obuhvati što više kategorija ovog magazina koji pokriva oblasti (online) medija, marketinga, PR-a, brendinga, dizajna. Od vesti koje se objavljuju na dnevnom nivou objavljuju se vesti o događajima u regionu, reobjavljuju se vesti iz drugih domaćih i inostranih izvora koji se bave oblastima komunikacije, a autorski pečat ovog online magazina čine intervjui sa osobama iz oblasti komunikacija. Ovaj online magazin se prvenstveno bavi korporativnim pogledom na oblast online komunikacija, vestima koje prate rad ovdašnjih agencija iz oblasti marketinga i PR-a, prikazima interesantnih kampanja, itd.

Ivana kaže za svoj posao oko online magazina: “Zaista morate biti online 24 sata sedam dana u nedelji, pratiti sva aktuelna dešavanja kako u zemlji, tako i u regionu i svetu. Veliki deo dana uglavnom provedem za kompjuterom, jer moram da pregledam na desetine sajtova, portala, blogova, foruma koji se bave temama iz oblasti marketinških komunikacija, pratim dešavanja i komentare na društvenim mrežama, tragam za aktuelnim, a u isto vreme zanimljivim i edukativnim temama, odgovorim na desetine mejlova… Pored toga, svakodnevno sam u kontaktu sa predstavnicima marketinških i PR agencija, medijima, PR službama kompanija i organizacija.”

Ovaj online magazin pokazuje da je moguće sa jednom do dve osobe uz dosta rada i komunikacije voditi sajt sa dnevnom ažurnošću, i ako se izabere interesantna tematika online medija (interesantna oglašivačima), postoji mogućnost i ostvarivanja finansijske koristi od ovakvog angažmana (uz preporuku da je potrebno naučiti kako se prodaje oglašavanje u vašem mediju).

Marketing i PR na vebu postoje dovoljno dugo da ima sve više onih koji poznaju ovu oblast

Meni je ovaj online magazin privukao pažnju iz razloga što nemam često priliku da pročitam razmišljanja i stavove osoba iz oblasti komunikacija, naročito na temu online komunikacije. Npr. Relja Jović, Managing Director u agenciji MRM Worldwide Beograd deli svoja razmišljanja na temu uspostavljanja i vođenja online komunikacije, ili Bojan Jelačin, direktor agencije Pristop Beograd koji iznosi svoje stavove o načinima merenja PR kampanja.

Na ovakav način različiti pojdinci i kompanije imaju mogućnost da javno pokažu svoj način razmišljanja o problemima u strukama iz oblasti komunikacija i da na taj način eventualno privuku (ili odbiju) nove klijente. Oblast (online) komunikacija ima veoma važnu karakteristiku da što su potencijalni klijenti više edukovani o komunikacionim mogućnostima, moguće je i prodati naprednije (i skuplje) usluge iz ove oblasti, pod uslovom da iste donose merljive efekte posmatranim kompanijama.

Ovom prilikom bih želeo da prenesem razmišljanje g. Miloša Čiriča (Slo) na temu “novih snaga” iz oblasti (online) komunikacija – 2009. g (pre četiri godine) mogli ste da izbrojite na prste jedne ruke koliko je bilo osoba iz oblasti komunikacija u celoj Ex-YU, koje su uopšte razumele šta se to dešava u online okruženju. Danas, samo u Srbiji imate stotine osoba iz različitih struka u oblastima komunikacija čiji je osnovni posao u vezi sa isključivo online komunikacijom (možda ih je i preko hiljadu). Sve je više osoba koje imaju realno iskustvo u ovim oblastima i koje su sposobne da učine mnogo kompanijama za koje rade poslove iz oblasti online komunikacija. Važno je upoznavati se sa osobama iz svoje struke i videti (pročitati) kako one razmišljaju na zajedničke teme interesovanja.

U tom kontekstu mi je drago da postoje sajtovi kao što su Marketing Mreža, Taboo Magazin, Marketing ITD (txt), Lumiere (ima ih još) koji upravo “osvetljavju” sve više oblast komunikacija koja je suviše dugo bila “u mraku” što se tiče dešavanja, “igrača”, ponuda, razmišljanja, itd.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (18 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 9 votes)
"A sad' malo oni!" - Online magazin MarketingMreža, 9.0 out of 10 based on 18 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 11/09/2013, RSS

5 odgovora na “A sad’ malo oni!” – Online magazin MarketingMreža

  1. Ivan Gulic says:

    Sve pohvale za Ivanu i njoj slicne, vi ste nasa i razlog da se nadamo svetlijoj buducnosti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Hvala Dragane od srca. Ovo je za mene danas bilo zaista prijatno iznenađenje. Velika je čast naći se na tvom blogu, zaista.

    Takođe, hvala Ivanu Guliću na komentaru. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Deda says:

    Redovno pratim magazin, sve pohvale.
    Cudi me da u ovom tekstu nisi spomenuo Draganu Djermanovic, jednog od najboljih komunikatora i online stratega?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. @Deda, objasnio sam u naslovu i na početku teksta – o onima koji nemaju često prilike da javno predstave svoj rad…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.