fbpx

4PI sredstva za online projekte: Imati ideje i znati pisati projekte!

RNIDS (Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije) u poslednje dve godine dodeljuje bespovratna sredstva u Programu podrške projektima popularizacije Interneta (4PI). U ovoj godini (2012.) sredstva su se dodeljivala za sufinansiranje projekata (do 50 odsto vrednosti projekta), u iznosima između 300.000 i 700.000 din po projektu, i ukupnim budžetom od 4 miliona dinara.

Od 72 pristigla projekta finasiranje je dobilo osam projekata u prosečnom iznosu od oko 500.000 dinara po finansiranom projektu. Na samom Web sajtu 4PI  projekta može se videti koji su projekti bili prijavljeni za dodelu sredstava za sufinansiranje i koji su projekti dobili sredstva.

Ove godine sam imao čast da budem jedan od pet članova komisije koja je odlučivala kome će se dodeliti sredstva za projekte, u odnosu na prioritete koje je RNIDS kao organizacija koja dodeljuje sredstva definisao:

  1. Povećanje korisnog Internet sadržaja na srpskom jeziku i domaćem domenu.
  2. Povećanje broja registrovanih Internet domena (popularizacija domaćeg Internet domena).

U odnosu na date prioritete posebno su definisani parametri (10 parametara) i njihova vrednost na osnovu kojih je komisija bodovala svaki projekat koji je prošao inicijalnu proveru do 23. novembra ove godine (72 projekta).

Svaki član komisije je na osnovu datih parametara izdvojio oko 20 projekata, i nakon usaglašavanja sa ostalim članovima komisije se došlo do zajedničkog spiska od oko 15 projekata. Od tih petnaest projekata na kraju je 8 projekata odabrano za sufinansiranje.

Zašto se oko 50 projekata nije našlo ni na jednoj listi članova komisije?

Ispostavilo da ovo iskustvo oko odabira projekata za sufinasiranje u ovom slučaju predstavlja i realni pregled današnje situacije u ovoj državi kada postoji mogućnost da dođete do sredstava za projekat koji želite da razvijete i/ili unapredite:

  1. Interesantne i održive ideje postoje, ali uz njih obično ne ide i poznavanje tehnologije izrade projekata koji pokazuju da li stvarno možete da i izvedete ono što ste naumili.
  2. Oni koji imaju veoma dobra znanja iz izrade projekata veoma često nemaju jasne i/ili interesantne ideje koje vredi finansirati.

U slučaju ovog odabira projekata za sufinansiranje bilo je bar još dvadeset dodatnih projekata koji bi bili mnogo ozbiljnije uzeti u razmatranje, da je projektna dokumentacija urađena smislenije.

Trebalo bi da vam je poznata činjenica da oni koji mogu da vam dodele sredstva za vaš projekat moraju da eksplicitno vide:

  1. Šta vi tačno hoćete da uradite (konkretan opis projekta),
  2. Na koji način (sadržaj i plan realizacije projekta),
  3. Kako ćete dobijena sredstva realno raspodeliti (finansijski plan) i
  4. Na koji će se način vaša ciljna grupa (javnost) saznati za vaš projekat? (namenjena sredstva za promociju i plan promocije – u sklopu plana realizacije)

Projektna dokumentacija koja je dobro urađena daje nedvosmislen odgovor na ova pitanja, a formulari koje je u slučaju ovog projekta trebalo popuniti na veoma su dobar način mogli opredeliti komisiju da li predloženi projekti zadovoljavaju ove osnovne postavke, a kasnije i sve ostale tražene parametre.

Sa druge strane, bar dvadeset projekata koji su formalno napisani kako bi trebalo da se pišu projekti “bolovali” su od “bolesti” koja bi se mogla nazvati – “Molim te, pročitaj tačno za čega mi uopšte dajemo pare!” Druga “bolest” iz ove kategorije projekata jeste – “Mi bi nešto hteli, ali ne možemo najbolje (konkretno) da objasnimo šta!”

Različite organizacije koje često konkurišu za različita sredstva su velikim delom uzeli neke svoje prethodne projekte, malo ih prepakovali i poslali, bez da su se malo značajnije potrudili da vide šta 4PI projekat uopšte dominantno finasira – POVEĆANJE KORISNOG INTERNET SADRŽAJA. Ako se to dominanto finasira, onda u projektima koji konkurišu ne treba staviti finansijski fokus (stotine hiljada dinara) na kupovinu računara, kupovinu hostinga (!), kupovinu Internet pristupa (!), klasične edukativne seminare (!), “opremanje i farbanje prostorija” (!!!!)…

Ako se kreiraju sadržaji, onda se finasiraju osobe koje će te sadržaje da kreiraju, i to na jedan od tri načina kako se to formalno radi u ovoj državi preko organizacija koje su jedino i mogle konkurisati (pojedinci nisu mogli konkurisati) – plaćanje pune plate (uz pripadajuće doprinose), Ugovor o delu, ili preko zadruge. U sva tri slučaja radi se o različitim troškovima isplate koji se moraju videti u finasijskom planu.

Saveti kako da dođete do sredstava za finasiranje vaših projekata:

  1. Naučite kako se pišu projekti (biznis planovi), ili angažujte nekoga ko to zna.
  2. Pronađite one koji znaju da pišu projekte, a nemaju ideju šta realno korisno da rade.
  3. Što je finasijski plan realniji, veće su šanse da uspešno prikazan kvalitetan projekat dobije sredstva.
  4. Obavezno razmišljajte i o tome kako da se finasirani projekat promoviše široj javnosti, i to obavezno treba da bude sastavni deo plana.
  5. Nemojte odustajati ako vam neko ne odobri sredstva, već svaki put pažljivo proučite šta se traži od vas.

Napomenuo bih da sam veoma ponosan na to kako smo veoma nepristrasno odabrali projekte za finasiranje, i koliko je celokupan proces u slučaju 4PI projekta veoma transparentan.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (20 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 4 votes)
4PI sredstva za online projekte: Imati ideje i znati pisati projekte!, 5.7 out of 10 based on 20 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/12/2012, RSS

7 odgovora na 4PI sredstva za online projekte: Imati ideje i znati pisati projekte!

  1. Maric Dragan says:

    Sve pohvale za detalje u vezi konkursa i za RNIDS, da imam prijavljenu firmu siguran sam da bih i ja pokusao sa jednom idejom.

    Hteo samo da dodam da sam imao problema da ponudim jedan servis koji smo uz pomoc ushahidi platforme razvili http://tuzibaba.cicevac-razanj.com/ a bio je namenjen pre svega lokalnim samoupravama komunalnim preduzecima i sl. Kada kazem imao problema to ne podrazumeva finansijske probleme jer je sistem razvijen vec problem da nema interesenata da ovako nesto iskoriste i implementiraju u okviru svojih sistema.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Poštovanje,

    iskreno verujemo da nema ozbiljne osobe u Srbiji koja ne zna da se svi projekti u Srbiji,nezavisno od raspisivača konkursa,dodeljuju isključivo po političkoj liniji.I uvek istim NVO se odobravaju projekti,makar mi imamo takvo iskustvo.
    Hvala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  3. Drage Zelene novine Srbije,

    Hvala na vašem javljanju. U slučaju projekta 4PI i mog angažovanja kao člana komisije koja dodeljuje sredstva koja su opisana u ovom tekstu, mogu da vam potvrdim da nisu ISTE NVO ili bilo koja politička linija učestvovali u određivanju ko će dobiti sredstva.

    Vaša konstatacija “iskreno verujemo da nema ozbiljne osobe u Srbiji koja ne zna da se svi projekti u Srbiji,nezavisno od raspisivača konkursa,dodeljuju isključivo po političkoj liniji.” i konstatacije tipa “zna se”, “opšte je poznato”, bez navođenja izvora istraživanja predstavljaju klasične varijante politikantskog govora koji su jedna od osnovnih karakteristika tzv. “trolovanja” tj. pisanja bez realne i relevantne sadržine.

    U vašem slučaju je pohvalno da ste se potpisali i dali link do vašeg sajta.

    Verovali ili ne, u Srbiji postoje različiti primeri kako možete sasvim objektivno doći do sredstava bez političkih i ostalih uticaja, što možete konkretno pronaći i na ovom blogu pod naslovom tema “Ima i posla i para“.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  4. nikola says:

    Zelene novine,

    cenim svačije mišljenje, ali isto tako mislim da grešite.

    Ako iskreno verujete u to što ste napisali imate samo tri opcije:

    – da se pomirite sa time i nikada ne radite ništa ukoliko niste član partije i širite negativnu energiju oko sebe
    – da se učlanite u partiju
    – da napustite ovu sivu i nepoštenu zemlju i onda se sladite našom zlom sudbinom iz dijaspore

    Pošto iz vašeg komentara vidim da pripadate prvoj opciji rekao bih da ste neradnik i negativna osoba. A takve osobe treba izbegavati 🙂

    Nadam se da vas nisam uvredio, iako namerno želim da bude oštar. Žao mi je što imate loša iskustva, ali generalizacijom stvari samo škodite sebi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
  5. Važno je da napomenem da nisu samo pomenute dve grupe projekata bile aktuelne na konkursu, ali se to možda ne vidi direktno u tekstu. U podnaslovu se pominje 50 projekata koji se nalaze u pomenute dve grupe, a ukupno je bilo 72 projekta. 8 projekata je dobilo sredstva, što znači da ima projekata (iako ne veliki broj) koji nisu dobili sredstva jer su unakrsnim bodvanjem članova komisije dobili nedovoljan broj bodova da budu među prvih osam. Samo to.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Ovo je prica o tome kako za malo para dobijes tekst kojim se prikriva nestanak puno para ili ja tebi vojvodo ti meni serdare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 4 votes)
  7. Ne, ovo je priča koja pomaže ljudima sa dobrom idejom, a slabijim znanjem u pisanju projekata, da kroz par saveta sazna šta je osnovno potrebno za pisanje jednog kvalitetnog projekta. Meni je makar pomoglo pošto imam ideju (ja je smatram dobrom 🙂 ), a slabije znanje sa pisanjem projekta, ali mi je krivo što ne mogu pojedinci konkurisati.
    Širenjem negativne energije, kako je u prethodnim komentarima definisan komentar “Zelenih”, u potpunosti se slažem sa tim. Smatram, da i sa vrlo malo novca, a sa dosta znanja, može se napraviti nešto veliko, što sajt “Zelenih” apsolutno to potvrđuje. Malo novca – malo znanja. Ne ide to tako.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.