fbpx

Osnove promocije: Šta je Brend, a šta Direct Response Advertajzing?

Napomena: Članak je ažuriran 07.2021.

Simptomatično je da u oblastima marketinga i odnosa s javnošću veliki broj osoba koje imaju neke veze sa ovim poslovima, očigledno imaju određene “praznine” u poznavanju  osnova ovih oblasti, jer većina njih nikada nije imala sistemsku edukaciju iz marketinga i/ili PR-a.

Sa druge strane, donosioci odluka u firmama, naročito za oblast marketing i PR budžeta, veoma često nisu iz tih oblasti, a naročito kada se radi o manjim firmama gde vlasnici odlučuju o svim troškovima/investicijama.

U slučaju tematike oglašavanja (na Internetu i van njega), postoje neke osnovne postavke, za koje se ispostavlja da nisu poznate od strane velikog broja osoba, a one opredeljuju na načine oglašavanja u zavisnosti od konkretnih potreba organizacije. Ovaj članak praktično predstavlja nastavak članka Marketing Vs. Advertising.

Pročitajte:

Brend ili direktni efekti od oglašavanja

U osnovi, postoje 2 (3) tipa oglašavanja – dva tipa oglašavanja koja za osnovu imaju promociju brenda, i jedan tip oglašavanja koji za direktan cilj ima prodaju proizvoda ili usluge koja se promoviše:

  1. Brand Awareness Advertising (stvaranje svesti o brendu)
    Ovaj tip oglašavanja primenjuje se za brendove (firma, proizvod, usluga…) koji nisu poznati, i gde postoji namera da veći broj osoba iz određenih ciljnih grupa sazna za postojanje posmatranog brenda.Ovo je tip oglašavanja koji se primenjuje pri lansiranju novih proizvoda i usluga, različite vrste sponzorstva firmi, i sl.
  2. Brand Recognition Advertising (podsećanje o postojanju brenda)
    Za razliku od slučaja kada proizvod (usluga) ili firma nije poznata, svi možemo primetiti da veliki broj poznatih firmi oglašava sebe i svoje proizvode. Ovaj tip oglašavanja je odgovor na pitanje zašto se npr. Coca Cola i dalje oglašava kada svi znaju za nju.Osnovni razlog neprestanog oglašavanja određenih brendova jeste dostizanje tzv. Top of Mind stanja brenda u svesti potrošača (“na vrhu pameti”). Kada pomislite na zubnu pastu, vi mislite na ………. To što ste pomislili je vaš “top of mind” (asocijacija) za tu grupu proizvoda.Pretpostavka je da kada idete u prodavnicu i kupujete određene proizvode, opredelićete se za onaj proizvod koji vama predstavlja asocijaciju za tu grupu proizvoda. Problem počinje od onog momenta kada vas mnogi “bombarduju” sa reklamama u kojima npr. imate “sa krilcima, bez krilaca”…. Ali to je sasvim druga priča…
  3. Direct Response Advertising (oglašavanje koje direktno vodi u prodaju)Ovo je tip oglašavanja kada vlasnik firme ili marketing menadžer kaže – ako sam dao 2.000 EUR za oglašavanje, moram da od toga imam bar 3.000 EUR prihoda (tzv. conversion rate – stepen konverzije). Ovo je najčešći tip oglašavanja, obzirom da u osnovi postoji merljivost (ko je ovde pomenuo Internet oglašavanje?), ali se kod ovog tipa oglašavanja generalno troši manje sredstava u odnosu na brand tipove oglašavanja.

Šta je ovde nejasno?

Kada se tipovi oglašavanja postave na “tacni”, ostaje pitanje kako to da velike firme uglavnom imaju problem sa kreiranjem prodajnih reklamnih kampanja, a male firme imaju problem sa ostvarivanjem poznatosti u svojoj ciljnoj grupi. Odgovor na ovo pitanje je jednostavan:

  1. U velikim firmama uglavnom postoje osobe koje su odgovorne za trošenje donetih budžeta, i čiji je posao da dobijene pare potroše u određenom periodu vremena. Kada su dobijene pare velike, jedino je bitno kako što pre i što jednostavnije potrošiti sredstva koja su doznačena za oglašavanje.Na žalost, efikasno oglašavanje koje donosi dobre efekte za prodaju obično ne košta puno, i potrebno je dosta raditi da bi dobili ženjene efekte. Malo potrošenih para i dobri efekti su idealni za firmu, ali su noćna mora za onoga ko treba taj posao da uradi!
  2. Male firme se po pravilu fokusiraju upravo na efikasne sisteme oglašavanja koji za efekat imaju povećanje prodaje, što je sasvim logično. Problem nastaje onog momenta kada mala firma počne da zarađuje dovoljno sredstava i postoji potreba za novo-zaposlenim kvalitetnim kadrovima, koji mogu dobiti veoma lepe plate. Tada počinje agonija traženja kvalitetnih kadrova.Razlog zašto veliki broj manjih uspešnih firmi ima problem sa zapošljavanjem kvalitetnih kadrova (da li je ovde neko pomenuo programere?) jeste u tome što kvalitetnim radnicima više nije problem da imaju dobru platu – između ostalog traže da rade u POZNATOJ firmi. Postoji puno primera kako sa jedne strane poznate firme (u ciljnoj grupi – ne moraju biti globalno poznate, ali ne škodi) imaju veoma dobar priliv isključivo kvalitetnih kadrova, dok nepoznate firme mesecima kubure sa zapošljavanjem kadrova na pozicije sa veoma dobrim platama i uslovima.

Postoji predrasuda da je brendiranje (kreiranje poznatog brenda) veoma skup “biznis” uz nemerljive efekte. Samo pogledajte ponude za oglašavanje na Internetu i izračunajte koliko bi trebalo da vas košta oglašavanje na sajtovima koji se obraćaju vašoj ciljnoj grupi… Nije skupo, ako se radi promišljeno…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Osnove promocije: Šta je Brend, a šta Direct Response Advertajzing?, 10.0 out of 10 based on 8 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 27/11/2008, RSS

3 odgovora na Osnove promocije: Šta je Brend, a šta Direct Response Advertajzing?

  1. Cvele says:

    “…izračunajte koliko bi trebalo da vas košta oglašavanje na sajtovima koji se obraćaju vašoj ciljnoj grupi… Nije skupo, ako se radi promišljeno…”
    Bilo bi interesantno da iz Vašeg iskustva date neke slučajeve uspešnog oglašavanja. Kako da znamo da smo za svoju investiciju dobili najbolji efekat? Kada je tržište mlado, nedostatak iskustva je veliki problem i otvara prostor gde je prodaja magle česta pojava.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. jasna says:

    “…U osnovi, postoje 2 (3) tipa oglašavanja – dva tipa oglašavanja koja za osnovu imaju promociju brenda, i jedan tip oglašavanja koji za direktan cilj ima prodaju proizvoda ili usluge koja se promoviše…”
    Da. Ovo jesu osnove kada je u pitanju strateško planiranje (čak postoji i “formula”: X=2+1 🙂 ).
    U Srbiji ima puno malih firmi, naročito u privatnom sektoru, koje nemaju službe marketinga niti PR i koje ne rade strateško planiranje već uglavnom marketing svode na klasično oglašavanje tj ad hoc.
    Slažem se u potpunosti sa Vama – da je mali broj dobrih kadrova koji bi se upustili da rade kod malih. Ono što je prednost u ovakvom slučaju je, što je iskustvo koje steknete, velika prednost za dalje usavršavanje a samim tim i rezultati budu očigledniji i merljiviji – iz čega sledi i profit što je i cilj.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. […] firmi i usvetu i kod nas su orijentisani prema efektima u odnosu na sredstva koja su dali za oglašavanje. Kod ovakvog tipa kompanija, bez obzira što je svima poznato da treba koristiti brend tipove […]

  4. Larry says:

    I stumbled onto a lot of intriguing stuff in your weblog.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.