fbpx

Web trendovi koje bi trebalo pratiti…

ReadWriteWeb.com (RWW) prezentacija “Web Technology Trends for 2008” (preporuka: detaljno pregledati i kliktati na linkove u samoj prezentaciji) poslužila mi je da malo pregledam šta se trenutno dešava sa aspekta novosti na Webu, koje već sada poprimaju konture trendova aktuelnih u narednom periodu. RWW je definitivno izvor koji treba pratiti ako želite da budete u toku sa onim šta će se veliko dešavati na Webu u skoroj budućnosti.

Od svih novih trendova, ovde bih skrenuo pažnju na tri meni veoma interesantne  pojave:

 1. Semantičke aplikacije (Semantic Apps)
 2. Aplikacije za preporuku (Recommendation Engines)
 3. Servisi  za integrisano praćenje aktivnosti korisnika (Lifestreaming Services)


Za sada, definitivno najinteresantnija Semantička aplikacija je Rojters (Reuters) OpenCalais, koja se može integrisati i u WordPress, između ostalog. Ova aplikacija omogućuje sugestiju tagova za post, a pronalazi i srodne slike iz Flickr servisa. Naprednija primena je automatizovano struktuiranje sadržaja sajta u mikroformate koje uspešno za sada čita Yahoo. Meni se veoma dopada i Yahoo Pipes.

Aplikacije za preporuku omogućuju dolaženje do sadržaja koji su srodni nečemu što radite online. Primer ovakvih aplikacija je StumbleUpon, gde se na osnovu “zapinjanja” korisnika kreira se baza srodnih sajtova na koje biste  i vi mogli “zapeti”. Meni je interesantniji  Feedeachother koji preporučuje srodne RSS feed-ove u odnosu na one na koje ste već prijavljeni. Kod aplikacija za preporuku najveći problem je odredjivanje šta je stvarno preporuka, a šta spam.

Integrisano praćenje aktivnosti korisnika podrazumeva spajanje različitih stream-ova iz aplikacija koje na Webu koristi neka individua. Primer ovakvog servisa je Tumblr (prikaz).

U svakom slučaju, ako vas interesuje ova tematika trendova sa aspekta dolaženja do “šire slike”, ima da se načitate… 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Web trendovi koje bi trebalo pratiti…, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Web trendovi koje bi trebalo pratiti…

 1. tamburix says:

  Zanimljivo stivo 🙂

  Ja sam bas juce dobio pozivnicu za Twine, koji je naveden na spisku, i sada pokusavam da vidim kako ce to da funkcionise…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.