fbpx

Top ROI B2C e-marketing taktike ‘09: e-mail, SEO i paid search

MarketingSherpa je objavila istraživanje “marketara” na temu taktika Internet marketinga koje po njima donose najveći povrat investicije u oglašavanje (ROI – Return of Investment).

Kao što i neka druga istraživanja potvrđuju, najbolji odnos uloženih sredstava i efekata postižu strategije sopstvenih e-mail newsletter-a (mailing lista koje nisu spam orijentisane).

Na prikazanom grafiku veličinom kruga predstavljeni su relativni odnosi uloženih budžeta u pojedine taktike oglašavanja, koje su pozicionirane na grafiku u odnosu na efekte koje postižu (x-osa), i u odnosu na stepen njihovog korišćenja u poređenju sa ostalim taktikama  (y-osa).

Kada se ovi podaci stave u kontekst aktuelne situacije sa oglašavanjem u regionu, prvo što skreće pažnju jeste razgraničavanje sistema oglašavanja na pretraživačima od ostalih sistema kontekstualnog oglašavanja (ciljanja). Oba sistema oglašavanja kod nas su mnogo zastupljenija od ostalih efikasnih taktika (e-mail, SEO, kupovina linkova, affiliate i behavioral).

Bihevioralno oglašavanje u ovim krajevima ne postoji ni u tragovima (možda samo neki pojedinačni pokušaji). Sa druge strane, uočava se porast korišćenja svih ostalih pomenutih efikasnih taktika, s tim da će se najsporije razvijati affiliate marketing (zbog uglavnom malih provizija i ne poznavanja prakse efikasnog širenja partnerskog programa).

Kao što se iz slike lepo vidi, display advertising (baneri i reach media) imaju veoma slabe direktne efekte, i to je jedini razlog zašto se ovim (brend) sistemima oglašavanja “ne piše dobro” u narednom (kriznom) periodu. Sisteme brend oglašavanja koristiće oni kojima je je to stvarno potrebno, i oni koji ne znaju za drugo (a pomenutih je sve manje i manje).

More: If I Tell My Ex I Am Over If He Come Back

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Top ROI B2C e-marketing taktike ‘09: e-mail, SEO i paid search, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Top ROI B2C e-marketing taktike ‘09: e-mail, SEO i paid search

  1. […] Najefikasniji tip online oglašavanja jeste reklamiranje na pretraživačima (Paid Search), dok je kontektualno targetiranje tek sedma ili osma tehnika oglašavanja u odnosu na efekte koje daje. […]

  2. Follоwеd by this can now be the mеthod of соnvеrtіng the woods to plankѕ. Thе world that seems so ѕimplе provеs to be surprisingly comрlеx. To speak the truth, Minecraft doesn't have (yеt) a ѕtorу. You have just enсountеred a ѕіtuatіon that many рlayers will usually fіnd them in. Minecraft can be ѕummеd up in three wordѕ: gathеr, build, and ѕurvivе.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.