fbpx

Testiranje online biznis ideje preko besplatnih blog platformi

U poslednjih godinu dana sve češće mi se dešava da mi se javljaju za usluge konsaltinga  osobe praktično bez iskustva sa Internetom (i e-poslovanjem), ali sa manje ili više značajnim poslovnim iskustvom. U veoma velikom procentu, iste osobe nemaju naročitu ideju o tome šta bi radili online, ali su došli do zaključka da bi mogli nekako da posluju  preko Interneta.

Ispostavilo se da je win-win situacija i za mene i za njih testiranje različitih e-poslovnih ideja putem neke od besplatnih blog platformi (da eventualno dođemo do mogućnosti ponude konsalting usluga, i da oni konačno odluče šta će raditi):

 • Dobija se direktan odaziv u komentarima.
 • Dolazi se do sigurnosti da rad u online okruženju nije komplikovan (ne trebaju tehnička znanja).
 • Utvrđuje se shvatanje da Internet ipak ima korisnika ovde u Srbiji (neko se odaziva na komentare, bez obzira na temu).
 • Dolazi se samostalno do shvatanja interesantnosti teme za samog e-privrednika, kao interesovanje za čitalaca bloga.
 • Dobija se inicijalna edukacija o kreiranju online sadržaja.

Preduslovi za uspešno testiranje su da se radi o blog platformi koja objavljuje sve postove (bar) na prvoj stranici servisa (odmah se obezbeđuje inicijalna posećenost platforme za testiranje), i da ima mogućnost praćenja pojedinačnih blogova preko RSS-a. Ovo drugo je potrebno ako se krene u ozbiljnija testiranja instaliranjem Google Analytics-a i FeedBurner-a.

Na ovaj način smanjujem svoje vreme angažovanja pre samog eventualnog konsalting posla, a potencijalni klijent je zadovoljniji, jer sam zaključuje šta hoće.

Testiranja “učenijih”

Interesantno je da sam više puta imao prilike da vidim i da čujem veoma logičnu priču o tome kako oni koji već imaju značajnije online iskustvo testiraju ulazak u neku drugu oblast, naročito u internacionalnom okruženju:

Zaključak

U poslednjih nekoliko godina sve je jednostavnije testirati da li neki online posao ima smisla ili ne, i to ne mora da vas košta ništa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Testiranje online biznis ideje preko besplatnih blog platformi, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/12/2008, RSS

1 odgovor na Testiranje online biznis ideje preko besplatnih blog platformi

 1. sokobanja says:

  Ovo je zaista super. Samo tako nastavite. Pozdrav

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -2 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.