fbpx

Studija slučaja Positive.rs: Integralni pristup online nastupu organizacije

Danas je puštena nova verzija sajta kompanije Positive, koja se bavi prodajom IT proizvoda i uslugama IT rešenja. Radi se o okončanju prve faze projekta redefinicije online nastupa, koja je ukupno trajala više od deset meseci! Druga faza, koja uključuje kompletnu integraciju online prodavnice, trebalo bi da bude završena do juna ove godine.

Od tih deset meseci, sama izrada nove verzije sajta je trajala nešto više od dva meseca, a celokupan period (uključujući i period same izrade Web sajta) je iskorišćen za pripremanje usvajanja nove filozofije postavke prema online nastupu kompanije. Drugačije rečeno, kako da se zamišljeni sistem online komunikacije kompanije Positive sprovede u delo sa aspekta usvajanja potrebnih znanja od strane zaposlenih, i kako da se predložene izmene poslovanja sprovedu u delo sa aspekta usvajanja novih poslovnih procedura (implementacija e-poslovanja u poslovne procese organizacije).

Konsalting proces

Prvi put posle pet godina, u situaciji sam da predstavim konsalting proces oko pripreme online nastupa kompanije Positive – Za Zlataru Andrejević je inicijalni koncept od četiri pod-sajta sada prerastao u 5 sajtova i sedam pod-sajtova!  Na žalost, veliki broj poslova koje sam u međuvremenu radio, bili su takve prirode da nisam bio u situaciji da javno pišem o tome – obično se radilo o konkurentnim prednostima “ispod haube”.

U vreme potpisivanja ugovora (jun 2008. g.) ovo je bio najobimniji projekat koji sam do tog momenta radio na ovom tržištu.

Nakon prisustva na Konferenciji E-trgovina i odslušanih studija slučajeva iz oblasti implementacije domaćih e-prodavnica, vlasnik kompanije Positive – Đorđe Medaković je odlučio da otvaranje e-prodavnice posmatra kao investiciju u otvaranje nove poslovnice svoje firme. Iskustvo svih uspešnih privrednika je da se za otvaranje novog vida poslovanja treba dobro pripremiti, što je bila i ostala osnovna karakteristika posla oko kreiranja online nastupa kompanije Positive.

Do kraja avgusta pripremljen je čitav set operativnih dokumenata za izradu Web sajta, a od septembra meseca su počele obuke namenjene prvenstveno timu oko Jasne Kamatović – Marketing i PR menadžer kompanije Positive.

Prvi set obuka imao je za cilj ostvarivanje optimizacije poslovnih procesa oko korišćenja savremenih Internet alata u cilju efikasnog korišćenja podataka sa Interneta u poslovanju. Ovaj deo obuke je odmah pokazao efekte u samim akcijama koje je kompanija Positive imala u u periodu do Nove godine.

Drugi deo obuke imao je za cilj objašnjavanje samog procesa konceptualizacije online nastupa (kreiranje korporativno-prodajnog Websajta) i usvajanje znanja iz oblasti unapređenja online prodaje.

Treći deo obuke je imao za cilj usvajanje aktuelnih sistema online promocije.

Online magazin “Ženski IT kutak” i kompanijski blog

Dosadašnji efekti drugog i trećeg dela obuke:

Veoma inovativan koncept online magazina “Ženski IT kutak” (RSS), koji se veoma razlikuje od aktuelne ponude IT magazina kod nas. Inicijalna ideja je bila da se napravi IT online magazin sa akcentom na teme u vezi sa prodajnom ponudom kompanije (tzv. Custom Media – napraviću poseban tekst na ovu temu) – ali takvih online magazina ima puno na našem tržištu. Upravo su efekti samih obuka izrodili ideju oko ženskog IT magazina…

Posebna priča je koncipiranje i kreiranje kompanijskog bloga (RSS). Od početka oktobra 2008. Jasna Kamatović vodi svoj blog, sa primarnim ciljem da “oseti” blogovanje. Jasna je u međuvremenu postala “pravi bloger” (pasionirani ljubitelj blogovanja), što znači da će nastaviti da piše i sopstveni blog, pored vođenja kompanijskog bloga. Direktna posledica blog-konsaltinga je činjenica da je Jasna Kamatović “zarazila” kompletan top-management kompanije, što za posledicu ima da za sada na kompanijskom blogu možete pročitati tekstove četiri top menadžera, a uskoro će im se sa postovima priključiti još nekoliko zaposlenih koji će pisati postove na teme koje pokrivaju u svom radu u kompaniji Positive.

Kvalitet testnog blogovanja top-menadžementa i uspeh bloga Jasne Kamatović me je podstakao da svojevremeno objavim ovaj Twitter status 🙂

Zaključak

Priča o unapređenju kompanijskog online nastupa kompanije Positive je tek na početku, ali se već vide mnogi efekti unapređenja poslovanja u samoj kompaniji.

Da bi se usvojio novi način sprovođenja poslovanja uključivanjem Interneta, potrebno je dosta vremena, truda i živaca, da bi se ustaljene navike u poslu počele menjati kod zaposlenih, i da bi se od Interneta izvukla najveća moguća poslovna korist. Za ovakav posao potrebno je oformiti ili Web odeljenje, ili imati bar jednu osobu koja će da “vuče” ceo projekat u firmi.

Pročitajte još i: “Kako je nastao Positive Web shop?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Studija slučaja Positive.rs: Integralni pristup online nastupu organizacije, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/03/2009, RSS

20 odgovora na Studija slučaja Positive.rs: Integralni pristup online nastupu organizacije

  1. Viktor says:

    Ovako na prvu loptu deluje ok.

    Jedina zamerka za sada – sudeci po “Zenskom kutku”, zene su debili koji ce kupiti bilo kakvu glupost, samo da je u boji ili ima svarovski kristale… veoma lose odradjeno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. netsrbija says:

    @Viktor
    Jedna moja drugarica je nedavno kupila lap top. Mislis da je gledala koji ima koliko “megaheraca”?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Viktor says:

    @netsrbija: Naravno, kapiram sta hoces da kazes. Ali:

    Tu odmah dolazimo do starog pitanja – da li biti inovator, ledolomac i lider bez kompromisa ili se uklopiti u postojecu semu. Meni se cini da je “Zenski IT kutak” izabrao da se uklopi u vec postojeci nacin razmisljanja. Cini mi se da takav nacin razmisljanja uopste nije inovativan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Draganva says:

    Da ste kojim slučajem gledali istoriju uspeha iPod-a (obavezno pogledati), osnovu buzz-a je činila priča – “Ko su ovi cool ljudi sa BELIM slušalicama”. Do tada su sve slušalice za walkmene i mp3 playere bile crne boje (ako se sećate)…

    Mislim da će ovde u komentarima kasnije same žene objasniti šta stvarno znači voditi računa o potrebama žena pri kupovini IT uređaja – hint

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Nakon prvih časova obuke osećala sam se kao Hari Poter u Olivanderovoj prodavnici čarobnih štapića kada pronađe svoj, onaj čuveni, sa Feniksovim perom.
    I bila sam vrlo zabrinuta što sam uvidela koliko ustvari ne znam, koliko će vremena trebati i radovala se što ću imati prilike da sve to i naučim.

    Dragan je odličan predavač i vrlo je posvećen u svemu što radi – to mi je pokazao i ovaj detaljan post ali i način na koji je zaista uspeo da prenese “atmosferu”.
    Moram priznati da tek sada, skoro nakon godinu dana, vidim koliko je uticao na mene, da svoj odnos prema radu okrenem “na tumbe” i da budem dovoljno strpljiva i istrajna…

    One (žene) kojima je “kutak” namenjen, najbolje će vremenom pokazati da li je inventivan i potreban uopšte…

    @Viktor
    Vrlo je neprimereno koristiti takav rečnik… i uvredljiv ton.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. stanislava says:

    @Viktor
    Mislim da svako ima pravo na komentar, ali zaista ne bi bilo loše malo povesti računa o rečniku kojim se služite. Bez obzira na mane koje sigurno imam kao i svi, ipak se ne smatram “debilom” , a izuzetno volim gedžet (miševe, slušalice, hub-ove, kamerice, torbE…) u raznim bojama. Laptop mi je klasičan “muški”, ali se ne bih bunila da je istih ili boljih karakteristika i da je još u nekoj zanimljivoj boji. I… zašto ne spojiti lepo i korisno, ukoliko već imate mogućnosti za to?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Miljan says:

    Moje lično mišljenje je da bar 80% muškaraca gleda isključivo funkcionalnost. Pogotovu u IT svetu. I ja sam jedan od njih i na prvom mestu su mi k-ke opreme. Naravno, iako sam operisan od mode, volim da moj gedžet ima “IN LOOK” ali mi je najbitnije da meni odgovara u potpunosti. Često roba kupi mene a ne ja nju. Da se vodi diskusija oko automobila tu bih već imao mnogo više da kažem kada su sitni detalji u pitanju, jer se baš zbog tih sitnih detalja osećate kao da posedujete nešto posebno. Da ne zaboravimo da sitnice čine život lepim. I u potpunosti razumem ženu koja hoće rozi NB. Žene ZNAJU sebi da ugode. Nažalost mi ne znamo. I baš zato su one lepši a mi jači pol…Uostalom…muškarci nisu kompetentni da ocenjuju ženski kutak. Zašto? PA ZATO ŠTO JE TO ŽENSKI IT KUTAK…hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Viktor says:

    Zao mi je ako zvucim pregrubo, ali to je bio moj prvi utisak kada sam video kako je “zenska strana” uradjena.

    Lep dizajn proizvoda sam po sebi nije problem, problem je sto taj deo sajta sugerise da su SAMO zene zainteresovane za tako nesto, i to SVE zene, obracajujci im se kao nekoj homogenoj grupaciji koja ima slican ukus i slicne potrebe – a verujem da nije tako. Umesto da doprinese razbijanju predrasuda koje se vezuju za zene i njihovo poznavanje IT-ja, a koje Jasna lepo primecuje i pominje u svom blogu, mislim da takva stranica samo doprinosi daljem jacanju stereotipa – da SVE zene i SAMO zene prvo gledaju dizajn pa tek onda karaktereistike proizvoda.

    @Dragan – pogledao sam film o iPodu, hvala na linku. Mislim da je to upravo dobar primer kako dizajnom osvajati SVE potencijalne korisnike podjednako a ne samo jednu zamisljenu i iskonstruisanu kategoriju korisnika. Zamislite sta bi bilo da je iPod kao svoju ciljnu grupaciju definisao – muskarce (i to ne konkretno mlade i urbane muskarce, niti konkretno starije biznismene, vec upravo tako – muskarce).

    Mislim da je konkretno taj deo sajta mogao mnogo bolje da se odradi umesto segregacije na “zenske” i “muske proizvode”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Media Mix says:

    Slazem se sa Viktorom. Nije problem sto su prikazani ovi proizvodi (meni se vrlo svidjaju, takodje), nego sto je, koliko vidim, cela ponuda za zene u pogledu ITa, a u podnaslovu pise: “Strane namenjene IT potrebama zene u svakodnevnom poslovanju i stilu zivota’. Tako da je nekako misleading

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Miljan says:

    U pravu si Viktore. Ali moje mišljenje je da su sa IT kutkom žene dobile više. Pored standardne ponude posvećena im je dodatna pažnja. Iskreno, ljubomoran sam…HOĆU da se otvori muški IT kutak. He-he. Dakle…ja ovo ne posmatram kao diskriminaciju žena…već kao diskriminaciju muškaraca…I poznajem dosta žena čija je IT svest daleko viša od svesti nekih muškaraca…Kao što sam već rekao žene znaju sebi da ugode i znaju da uživaju i ja ih u potpunosti podržavam. Ne bi bilo loše da postoji i GAME-ing kutak. nažalost u našoj zemlji gameri su malo zapostavljeni…tu ima i muškaraca i žena…trebalo bi i njima udovoljiti…ko to uspe…svaka mu čast…svi znamo koliko su oni zahtevni…dakle…IT-oci…na posao!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Milos says:

    Svi smo potrošači i to je poetna. Po mom mišljenju, ovaj primer je pozitivan sa aspekta poslovanja i mislim da nije toliko negativan koliko se smisleno obraća jednoj potrošačkoj grupi.

    offtopic:

    @Viktor

    Jedina zamerka za sada – sudeci po “Zenskom kutku”, zene su debili koji ce kupiti bilo kakvu glupost, samo da je u boji ili ima svarovski kristale… veoma lose odradjeno.

    Slušao sam na Glamurami kod Lune Lu izvesnu Zoricu Karanović (urednica ženske strane “Politike”), a najava je bila ovo:

    “Bestseler Zorice Karanović „Kako uloviti muža“ čitaju i muškarci i žene. Damama su pomogle strategije za odlazak pred oltar, a jačem polu poslužila je kao odbrana od udavača ”

    http://www.lisa.rs/svet-oko-nas/ljudi-iz-srbije/zorica_karanovic_mojih_39_pravila_za_dobru_udaju-3670.aspx

    Nemate razloga da se oštrite na Viktora.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Draganva says:

    Mene cela ova diskusija podseća na situaciju oko donošenja zakona o pravima manjina… Sve se svodi samo na jednu priču, a dat primer u ovom tekstu ima i druge segmente…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. reljasimicic says:

    Svidja mi se sajt i u grafičkom i u sadržajnom smislu.
    Odlično je napravljena segmentacija tržista i sve pohvale za ženski kutak.Svidja mi se ovako pozitivna korelacija izmedju Jasne i Dragana.
    Verovatno bi društvo funkcionisalo normalnije kada bi više ovakvih primera bilo): 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Ko želi da se bavi marketingom i od njega da zarađujemora da ume da stvari gleda iz trećeg ugla. Pogledajte samo reklame – prepune su neukusa i kiča i zaista tretiraju svoju cilnu grupu kao, blago-rečeno naivnu i povodljivu. Ali, one su tu, jer funkcionišu – daju rezultat.

    Slično je i sa sajtovima. U nekoliko slučajeva sam se prevario u oceni nekih sajtova kada su se pojavili na tržištu. Smatrao sam da je to glupost i da ne može da uspe, a desilo se upravo suprotno – vrlo brzo su postali popularni, i počeli da donose veliki novac. Moja pogrešna procena je posledica upravo lošeg ugla gledanja.

    Ako želite da zaradite od mase, onda morate da znate kako da se približite toj masi, nema trećeg.

    Naravno, ne želim da kažem da je ovaj sajt takav, Baš naprotiv, on je osveženje, jer je prilagođen svojoj ciljnoj grupi i dobar je primer kako se na ovako klizavom terenu može zadržati dobar ukus i umerenost.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. ima različitih žena ali i različitih muškaraca. pa šta ako neka žena gleda samo da li laptop ima swarovski kristale, kao da svaki muškarac koji kupuje auto koristi sve njegove performanse ili otvori prozor i izbaci lakat, da se čuje mjuza… ima nas raznih. a ovo su sve predrasude i ograničena shvatanja.

    Valjda nam je Novo Doba donelo šire poglede, ako ništa drugo.

    elem, pogledala sam sajt i nadam se da ce ponuda biti raznovrsnija. pink je dobra boja, pogotovo za ovo vreme, simbol je neznosti i transcendira čak i pol. danas je to boja i za devojčice i za dečake… Feminizacija tehnologije se dešava već izvesno vreme, još u devedesetim, no treba izvesno vreme da to postane svetska opsesija. Sad, za mene lično, nekada nije bilo ništa da se kupi drugačije nego crno i poslovno, ovo je veliki korak …

    no, sad više nije dovoljno da nešto bude samo roze i žene će to da kupuju. Well, sad smo izbiljivije, gledamo i materijale i da li je organic, da li fairtrade, da li eco proizvod možda. ako je dizajnirano, da vidimo šta taj dizajner radi u svom životu i iza čega stoji… swarovski kristali, pa svi znamo da su programirani, možda da nam neko ponudi sa pravim dragim kamenjem i sa kristalima koji nas leče i energizuju…

    ima tu toliko toga…samo napred!

    neko voli da lovi muža, neko lovi piletinu, neko voli roze, neko sivo, neko tek sad otkriva blog, nekome je internet već postao dosadan, uvek će biti onih koji su gore i onih koji su dole,
    nema ništa loše u tome 🙂
    sto bi rekao jedan moj prijatelj, vrsni poznavalac i kreator viralnih kampanja – it’s all about sex, baby!

    pozdrav draganu varagi,
    zana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Bokultis says:

    Kao slucajni prolaznik na tom sajtu (mi slucajni smo najmerodavniji :)) primetio sam jednu stavku koja mi smeta. Konfigurator se traljavo uradjen, nije nimalo prijateljski prema korisniku, lose izgleda. Moglo bi tu da se nadje mesta za malo AJAX-a. Dizajn je prosecan, po mom misljenju, i ne ostavlja mi neki utisak profesionalizma ali to je samo subjektivan stav. Ne bih mnogo komentarisao Zenski kutak ali siguran sam da opravdava komercijalnu logiku.

    Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Draganva says:

    Žana, hvala na javljanju 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Informacionim tehnologijama bavim se već više od 20 godina. Jedan od trenutaka koji je za sve ove godine najviše uticao na mene bio je odlazak na Konferenciju E Trgovina 2008. godine. Odmah nakon konferencije, u susretu sa Draganom, utvrdili smo da želimo da napravimo moderan, zaokružen i konzistentan sajt koji neće biti „Web prezentacija“ kako se to nekada govorilo, već http://www.positive.rs koji će imati svoj zaseban život, sve karatkeristike samostalnog bića, koje raste i razvija se.
    Kroz izuzetno studiozan Draganov pristup shvatio sam koliko je ovaj zadatak kompleksan (mnogo više nego što sam mislio), ali trud se, čini se, isplatio. Obuka koju smo dobili umnogome je promenila način na koji smo doživljavali on line prisustvo našeg preduzeća i bila je za nas pravo otkrovenje. Nadam se da ćemo do kraja godine moći objaviti i prve rezultate ovakvog načina razmišljanja i poslovanja i predstaviti ih javnosti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Nada Bukinac says:

    Pozdravljam ideju ženskog kutka kao jedan od načina posmatranja iste stvari. Za mene on predstavlja samo dodatnu vrednost celokupnog sajta, pruža fokus na specifičnost tih proizvoda.

    Oni koji misle da je takav način prezentovanja proizvoda ili usluga “glupav” onda po njima ne bi trebali da postoje ni časopisi za uređenje interijera i sl. Muškarcima nije bitno koje su boje zavese, stoljnjaci, jastuci… a ipak uživaju u njihovoj udobnosti i bojama a tako će se sigurno i na E-trgovini okrenuti za nekim ružičastim laptopom 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Mislim da ste svi Vi samo jako daleko ušli polemiku oko ženoskog kutka, to jeste bitna stvar ali ne i presuđujuća jer je sajt izuzetno obiman. U principu sve je odradjeno kako treba ali pitanje je koliko će se isplatiti toliki projekat jer ljudi nemaju naviku da kupuju putem interneta… U svakom slučaju sajt će podići reputaciju firme.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. […] je najznačajnija organizaciona, pa i tehnološka inovacija Positive-a ove godine potpuno novo Web prisustvo, uključujući i Web Shop, fino “doterivanje” organizacione strukture kompanije može […]

  22. […] onda sam kao deo obuke koju pohađam   m o r a l a da krenem… Koliko sam nedoumica imala i kako sam (posle dužeg vremena) osetila strah kako […]

  23. […] kada je Positive počeo sasvim polako, prvo samo da posmatra (moram priznati prilično bojažljivo) a zatim i da počne sa aktivnim korišćenjem Društvenih medija u poslovne svrhe.  Početkom ove godine doneli smo odluku da se 90% marketinga i PR-a bazira na online-u i […]

Komentari su zatvoreni.