fbpx

Stotine hiljada osoba u regionu pokušava da zaradi na internetu – kliktanjem na oglase!

Pre neki dan sam gledao top listu sajtova iz Srbije po Alexa servisu (ne precizan, ali indikativan servis koji domaće sajtove stavlja u kontekst ostalih sajtova koji se posećuju iz Srbije), i učio sam sajt Neobux (linkovi do ovakvih sajtova nisu postavljeni iz razumljivih razloga) koji se nalazi na 11. mestu, negde između sajta Kurira i Vukajlije kada se se ovaj tip servisa poredi sa Gemius Audience servisom za praćenje posećenosti sajtova. Kako je na Geiusovoj listi za april mesec Kurir ispred B92, red veličina posećenosti na mesečnom nivou u Srbiji o kojem je ovde reč je između 880.000 i milion jedinstvenih posetilaca mesečno! Ako uzmemo da Alexa servis nije dovoljno precizan, sa sigurnošću se može reći da iz Srbije ovaj servis posećuje mesečno stotine hiljada osoba.

Slika u ovom tekstu pokazuje rejtinge pomenutog sajta u različitim državama, koji u osnovi prodaje mogućnost da korisnici zarađuju od kliktanja na reklame. Ispostavlja se prema tome da je ovaj servis u Makedoniji na 13. mestu, u BiH na 15. mestu po posećenosti, u Hrvatskoj na 18. mestu, a u Sloveniji 26. mestu po posećenosti u odnosu na sve ostale sajtove. Posebno je neverovatan podatak da je prema Alexa servisu Neobux 3. naposećeniji sajt u Bugarskoj (posle Gogle i Fejsbuka), a 6 u Rumuniji i 7. u Mađarskoj – sve u vezi s našim regionom. Drugim rečima, veoma je verovatno da regionalno posmatrano ovaj servis posećuju milioni osoba iz našeg susedstva. Ako se npr. kaže da Alexa puno greši (a ne greši baš toliko), sigurno se može reći da ovaj servis iz regiona posećuje stotine hiljada osoba…

Vreme u kojem živimo: Ako bi moglo da se zaradi od dosađivanja ili “otpadanja”, bilo bi najbolje!

Poznat je podatak da se internet najčešće koristi za klađenje i različite varijante konzumiranja sadržaja za odrasle. Ovo se npr. može potvrditi na osnovu podataka o strukturi potrošenih 180 mil EUR preko kartica prošle godine (na osnovu upita u NBS) gde najveći pojedinačni procenat ovih potrošenih para je otišao na online klađenje.

Pored pomenutog servisa,na Alexa top listama u regionu među prvh 100 sajtova figurira još nekoliko ovakvih servisa iz kategorije PTCPay To Click (nemojte ovo mešati sa PPC sistemom oglašavanja na Guglu i Fejsbuku). Radi se o uglavnom složenim šemama zarade koja je omogućena angažmanom korisnika na tome da što veći broj osoba klikne na određene reklame koje se plasiraju putem ovakvih servisa. Za razliku od klađenja gde je potrebno uložiti (uglavnom dosta) sredstava da bi se od klađenja i zaradilo, kod PTC sistema zarade potrebno je uložiti vreme, i ono što se ne vidi na prvi pogled – znanje.

Kod sajtova ovog tipa radi se o kombinaciji potrošnje para koje se uzimaju od drugih osoba koje nešto investiraju (Ponzi šema) u kombinaciji sa svedenim varijantama piramidalnih šema koje su sada poznatije pod nazivom MLM ili Multi Level Marketing (u poslednje vreme se koristi izrazi Mrežni marketing). Pored PTC modela sajtova, popularan je i model GPTGet Paid To… (plaćeni da nešto uradite) koji se često koristi za servise kod kojih možete da se prijavite da budete plaćeni da isprobate neke proizvode, da popunite istraživanja, da se socijalizujete, slušate radio…

Problem kod svih modela koji obećavanju laku zaradu jeste postojanje velikog broja prevara, pa je teško doći do sajtova koji realno isplaćuju one koji žele da svoju dosadu unovče. Drugi problem je da ta “laka zarada” baš i nije tak laka na kraju kada se vidi da za zarađivanje ozbiljnijih sredstava preko ovakvih servisa potrebno je uložiti dosta truda i potrebno je naučiti kako da se dođe do ciljeva koje postavljaju autori ovakvih servisa.

Ironija je da najuspešniji servisi ovog tipa uspevaju da opstaju zbog velike baze korisnika koji su plaćeni od strane istih takvih korisnika koji pokušavaju da uvećaju svoju “korisničku bazu”. Posledica primamljive priče (klikćeš na reklame i dobijaš pare) sa širenjem korisničke baze za pare (MLM momenat) pojedinim servisima dala je mogućnost da godinama uspešno opstaju.

Tragedija je da veliki broj osoba poteže za ovim sistemima zarade, umesto da se fokusiraju na realne poslovne modele gde se može zaraditi, ali realnim radom, a ne “‘leba bez motike”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (30 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 10 votes)
Stotine hiljada osoba u regionu pokušava da zaradi na internetu - kliktanjem na oglase!, 7.8 out of 10 based on 30 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/05/2013, RSS

15 odgovora na Stotine hiljada osoba u regionu pokušava da zaradi na internetu – kliktanjem na oglase!

  1. Koji su ciljevi koje postavljaju vlasnici ovakvih servisa. Osim šturih podatakao posećenosti i svoje pretpostavke niste izneli nijedan jedini dokaz da taj novac nije lak niti dali neki primer prevare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (8 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  2. Igor Tomić says:

    @Bodež neki od tih sajtova nisu prevare, mnogi jesu. Mislim da tekst ništa ne bi dobio time da se neke od prevara spomenu.

    Da bi dokazao sebi da zaraditi takav novac nije lako – jednostavno učlani se u jednu PTC mrežu i probaj i sam. 🙂

    No suština je u tome da se sa jednako rada može mnogo više zaraditi, jedino je potrebno neko vreme uložiti u edukaciju i shvatiti šta, zašto i kako funkcioniše.

    Drago mi je da mnogo ljudi brzo prepozna da uzalud troše vreme na PTC sajtovima i oni im predstavljalju svojevrstan ulaz u IM svet, pa polako počnu da se edukuju i rade na mnogo kvalitetnijim stvarima.

    “Ironija je da najuspešniji servisi ovog tipa uspevaju da opstaju zbog velike baze korisnika koji su plaćeni od strane istih takvih korisnika koji pokušavaju da uvećaju svoju “korisničku bazu” – To je baš ironija. A baš korisnici takvih servisa i najviše spamuju internet pričama koje deluju nestvarno, ali očigledno pale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Ostaje mi samo da odlučim da li ću verovati autoru teksta ili neću, što pokazuje da nema nikakvih dokaza i uverljivih informacija. A to se sve svodi na to da je ovde u pitanju njegova reč protiv reči vlasnika tih PTC mreža, dakle klasično mrtvo slovo na papiru.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.3/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
    • Milan says:

      Mislim da ti je Igor lepo rekao:,,Da bi dokazao sebi da zaraditi takav novac nije lako – jednostavno učlani se u jednu PTC mrežu i probaj i sam.” Ovde autor teksta koliko sam ja shvatio nije zeleo da kaze da su ovi sajtovi neko zlo ili da ih nikako ne koristimo, nego da je pametnije da za vreme za koje bi ti kliktao na reklame mozes pametnije da ga urosis na razvijanje nekog malo ozbiljnijeg posla ili edukacije.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  4. Na pomenutom sajtu servisa imate stranicu More info gde se na prvi pogled videti da servis uopšte nije jednostavan za upotrebu, a da u osnovnim načinima rada zarada po kliku je u jedinicama od 0.001 $US. postoji veći broj sajtova na kojima se mogu pročitati dosta relevantna iskustva sa ovim servisima, ali meni u ovom tekstu nije bio cilj da objašnjavam kako se zarađuje od ovih servisa i koji su od ovih servisa oni koji isplaćuju, i sl.

    Cilj ovog teksta je da ukaže da ta želja da se zaradi a da se pri tome ne radi puno potpuno iracionalna…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 5 votes)
    • Zar klikntanje nije nikakav rad?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.7/5 (6 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: -4 (from 6 votes)
  5. Biljana says:

    Mislim da vi kao neko ko ima veoma posećen blog morate napisati novi tekst o ovakvom vidu zarade i to nadam se na taj način da niko ni ne pomisli da proba posle čitanja i objašnjenja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Ovakav vid zarade je čisto gubljenje vremena. Posle nekoliko nedelja rada i hiljlade kliktanja možete zaraditi par dolara, što nije dovoljno ni sama struja od računara što je utrošio da pokrije 😀 Generalno gledano veliki problem se nalazi u mentalitetu našeg naroda koji će uvek pokušavati da ide putem manjeg otpora, da bez muke zaradi novac. Bez ikakve volje da se nauči nešto više (IM ili bilo kakve računarske veštine) koje će kasnije unovčiti za lepe pare, već jednostavnim kliktanjem gde ne treba puno mozganja. Takođe interesantan je podatak da mnogi nasedaju na prevare (primer Top Secret – Magic Money making formula) koji obećavaju na hiljada evra zarade bez imalo muke. Zašto, zato što svi žele laku zaradu. Svi žele pare, a niko ne želi da se potrudi i da uloži sebe i svoje vreme. Zato imaju i toliko posećenosti takvi sajtovi 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
    • Igor Tomić says:

      @Oskar, Slažem se sa komentarom, sem što bih skrenuo pažnju da problem nije isključivo u mentalitetu našeg naroda, već je ista situacija i u ostatku sveta.

      Po celom internetu su proizvodi koji ne nude skoro ništa sem priče i koji su najmanje kvalitetni baš proizvodi koji prodaju priču kako zaraditi novac preko interneta ne radeći skoro ništa.

      To je MMO niša – make money online, i na žalost je veoma isplativa za prodavce magle, pogotovo za one koji znaju proizvod lepo da upakuju i koji ne misle o tome da li ljudima uz proizvod (pro)daju neku vrednost.

      Za primer bih dao mnoge e-knjige koje prodaju “oprobane” načine zarade novca na Forex-u, a koje često znaju da imaju refund rate 50%, na šta vlasnici proizvoda unapred računaju… haos. 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
  7. mihailo says:

    I za cudjenje i za zaljenje da je toliki broj besposlicara i zgubidana a svi hoce leba bez motike i posle cudno sto se zamrzavaju plate , pa i ti sto rade kao nesto *u javnom sektoru osecam s posla klikaju da zarade nesto sa strane

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 5 votes)
  8. Gordan says:

    “Tragedija je da veliki broj osoba poteže za ovim sistemima zarade, umesto da se fokusiraju na realne poslovne modele gde se može zaraditi, ali realnim radom, a ne “‘leba bez motike”.” jako mi se sviđa ovaj deo koji je na kraju članka izneo gops.Varagić.Veoma pametno, realno i tačno rečeno 🙂

    Mislim,da je cela stvar u ovome, neinformisanost pojedinaca kako funkcioniše online zarada .Jer pojedinici, da ne kažem početnici na netu ( ako se smem tako izraziti) misle da je internet mesto gde se bez truda i na veoma brz način mogu zaraditi “dobra” lova,ali nije tako.

    Tako pojedini servisi poput Neobux -a i opstaju zahvaljujući “neznanju korisnika” tj neinformisanosti.A novčane isplate su veoma upitne a cene po kliku govore sve 0.001 $US što je mora se priznati i za naše uslove mizerno. 😉

    Ja lično na primer imam sajt o zanimljivostima ( bez namere za reklamiranjem) i morao samo dosta truda,znanja i ličnog vremena da uložim da bi mi sajt donosio nešto dolara na godišnjem nivou tj, da bih nešto i od njega zaradio.

    Isto tako sam samostalno sam naučio i oko grafičkog dizajna( jer volim crtanje)mada nisam školovan za to.I tu sam isto tako morao uložiti dosta vremena i znanja,truda, da bi mi ta online delatonst tj zarada donela nešto dolara

    Tako da se sve svodi na to ako hoćete da zaradite neki novac iole veći i da ne gubite svoje vreme,manite se kliktanja koje će vam doneti 0.001$ nego naučite neki pravi “internet posao” i počnite da zarađujete .i da… volite ono što radite 🙂
    ako je bilo ovo off ja se izvinjavam gops.Varagiću

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 5 votes)
  9. dr says:

    Kod ovakvih “poslova” ne trebaš uključiti mozak, a kad ga uključiš onda radi isključivo u sferi iluzije i zanošenja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  10. Moram da se javim zato sto pokusavate da minimizirate takav nacin zarade.Vi kada ulazite u bilo koji posao morate rizikovate nesto.U bilo koji posao da ulazite vi unapred morate da radite 30 dana bez plate ,kada cete dobiti svoju blatu ni vi sami niste sigurni.ja necu da Vas zamaram sa time ali vredjate milione ljudi koji rade ovaj posao i dobro zaradjuju sve zahvaljujuci ZARADI NA INTERNETU.Savet uclanite se na Neobux i posteno radite i zaradite sebi NOVAC!Pozdrav!
    http://radomdonovca.blogspot.com/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.7/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
  11. Volim da pišem fikciju i tako čeprkam po netu tražeći inspiraciju za priče. Pošto vidim da su linkovi dozvoljeni, biću slobodna da ostavim jedan jer je tekst jako dugačak. Na jednom forumu naletela sam na priču devojke koja je kliktala na te reklame, ne znam da li je u pitanju bio baš Neobux ili neki drugi od stotina takvih sajtova, i ja sam pogledala da vidim o čemu je reč (nisam se registrovala, ali mi je bilo jasno). Istinu iz ugla nekog ko se time bavio imate ovde http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=15121.msg8850203#msg8850203 a pročitajte i ostale postove vezane za MLM, SFI i ostale prevare. Lako je razlučiti šta je pokušaj vrbovanja, a šta realan pogled na stvari. Umesto da manijakalno klikćete uložite to vreme u učenje nečega. Na internetu postoje tutorijali za toliko stvari od kojih se MOŽE zaraditi, ali ‘leb bez motike je, nažalost, ipak i dalje ideal većine ljudi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  12. Ivan says:

    Sta ces ljudi bi leba bez motike pogotovo u ovim postkomunistickim zemljama a ovi sajtovi su neka vrsta piramidalne sekte.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.