fbpx

Stanje online medija u Srbiji – Srećna Nova 2005. g.

Dok se u SAD pojavljuju izveštaji da 95 odsto od svih top 100 novina u Americi ima svoje blogove, i gde postoji saznanje o osobi pod imenom Craig Newmark, koji je preuzeo prihode od oglasa čuvenim novinama San Francisco Chronicle, i gde postoje ozbiljni online mediji koji prate odumiranje klasične štampe, kod nas su ozbiljne izdavačke kuće u pripremama da kreiraju 100 odsto online medije.

Blogovi nisu neprijatelji novinara – Samostalni novinari

Da li ste čuli za termin Stand Alone Jurnalist (samostalni novinar)? Ovaj termin je 2005. g. skovao (obavezno pročitati ceo linkovan tekst) borac za prava građanskog nezavisnog novinarstva – Chris Nolan.

Samostalni novinari su osobe koje imaju adekvatna novinarska znanja kojima kreiraju samostalne medije putem blog platformi. Ovi novinari nisu klasični blogeri, oni kreiraju sopstvene medije koristeći prednosti blog softvera i RSS tehnologije. 

Te iste 2005. g. objavljen je kraj rata u kojem su novinari tvrdili da su blogovi glupost, naročito posle govora Ruperta Murdoch-a, koji je te godine apostrofirao izlazak novinarstva iz novinskih redakcija pojavom uticajnih blogova.

Stanje online medija 2008. g. – “Back in USSR”

Pomenuta 2005. g. je bitna za nas obzirom da se polako formiraju obrisi onoga što je u toj godini eksplicitno rečeno u SAD (što možda i nije loše da po ovom pitanju kasnimo 3 god., ali samo na nivou pojavnih oblika).

Domaći klasični mediji polako počinju da uvode blogove svojih novinara (dok se na B92 uočava greška poistovećivanja VIP blogera sa ostalim korisnicima koji mogu da koriste istu platformu pod istim imenom).

Color Press i Adria Medija pripremaju ozbiljne 100% online projekte (Dejan Nikolić, E-business Manager Adria Media priprema za BizzBuzz premijeru jednog od predviđenih online servisa, a Goran Aničić iz Color Press-a ovde otkriva online planove njegove kuće) do kraja ove godine. U isto vreme, nekoliko ozbiljnih novinara priprema izlazak samostalnih online novina i magazina (Stand Alone Journalist – princip) koji bi trebalo da ugledaju svetlo do kraja godine (ako ne i ranije).

U zavisnosti od odabira tematike (tržišna niša) zavise i prihodi od kreiranja kvalitetnih online sadržaja. Do kraja ove godine nekoliko uspešnih domaćih blogera moći će da žive samo od pisanja na blogu (ovde se ne misli na bogaćenje, bar za sada) – prvi će verovatno biti Auto.blog.rs. Ovaj blog samo potvrđuje da odabir tematike i posvećenost pisanju počinju da se isplaćuju i kod nas.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Stanje online medija u Srbiji - Srećna Nova 2005. g., 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.