fbpx

Sta su mobilni agenti (mobile agents)?

Do mobilnih agenata sam dosao sasvim slucajno, citajuci naucni rad na temu upravljanja reputacijom mobilnih agenata za mogucnost koriscenja ove tehnologije sa e-commerce aplikacijama (ovo je vise opis nego prevod rada).

Rad sam krenuo da citam jer me interesuje tematika upravljanja reputacijom na Internetu, a u radu se spominje i metodologija merenja procene reputacije, sto je posebno interesantna oblast. Ispostavilo se da dok sam citao rad, shvatio sam da uopste nisam ranije cuo za mobilne agente, pa sam otisao na Wikipediju i Google i dosao do interesantnih linkova koji obuhvataju ovu oblast.

Mobilni agenti su vrsta inteligentnih softverskih agenata koji imaju osobinu da mogu pokretati sebe (softver) i podatke od kompjutera do kompjutera. Jedan od interesantnih primera primera ove tehnologije jeste “slanje” mobilnog agenta da smestaj po tacno definisanim kriterijumima, jer npr. osoba koja treba veoma brzo da krene na put nema vremena da se bavi time u momentu kada je bitno da se ta operacija odradi.

Koliko sam sam uspeo da shvatim (ova tematika inace nije domen mog direktnog interesovanja, iako je u vezi sa tehnologijama pretraživanja), ova tehnologija je tek u povoju, a potice od RPC tehnologije aplikacionog sloja (layer) TCP/IP-a.

U svakom slucaju, veoma interesantno.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Sta su mobilni agenti (mobile agents)?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Sta su mobilni agenti (mobile agents)?

 1. filmil says:

  Ја не бих делио

  Cirilica nije citljiva…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. draganva says:

  Filmil je postovao odgovor na DevProTalk temi http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=2484

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.