fbpx

Socijalizam i politika u edukaciji

Nedavno sam imao priliku da cujem detaljnu pricu o tome sta se sve menjalo u programima za hemiju u osnovnoj skoli, u poslednje tri godine. Pre tri godine izbaceno je jedno poglavlje (!), povodom price o smanjivanju opterecenja ucenika. Sada je to poglavlje vraceno (!), a tematika kiseonika i vodonika je prebacena iz sedmog u osmi razred, posle lekcije o metalima. Prethodno znaci da bez obzira sto je za metale potrebno poznavanje kiseonika i vodonika, nastavnici su u obavezi da predaju upravo onako kako je zamislio neko ko je nadlezan u drzavnoj administraciji za pitanja nastavnih planova i programa.

Sa druge strane, interno se u pojedinim skolama plasira, na prvi pogled napredna, prica o obradjivanju pojedinacnih lekcija na savremen nacin, uz pokusaje da se svaka lekcija obradjuje kroz igru. Cuo sam neverovatnu kolicinu prica na temu (obaveznih) seminara o unapredjivanju nastave, gde se nastavnici/profesori zale da su predavaci na ovim seminarima neinteresantni i predaju uglavnom neke bajate stvari, koje nemaju nikakve veze sa onim sto bi trebalo da saznaju nastavnici da bi usvojili nove sisteme edukacije.


Sve ovo lici na price koje sam imao prilike da cujem kao klinac osamdesetih godina proslog veka, narocito kada se ovo upotpuni sa informacijama koje sam cuo sa nekih fakulteta o tome da kada se neko jednom zaposli na fakultetu, isterati ga iz razlicitih razloga je skoro nemoguce, a i kada se u tome uspe, razlicite veze i vezice pikiraju na takvo radno mesto, sto ima za posledicu da ne postoji mogucnost da se zaposli neko ko bi trebalo, nego neko ko ima dovolno dobre veze na adekvatnim mestima na fakultetu.

Toliko o tome koliko je napredovala reforma skolstva.

Novi trend – pokusaj politickog uhlebljenja u skolstvu

Veoma mi je drago sto je (neki) sindikat skolstva najavio generalni strajk ako ne prestane trend da se politicki ubacuju politicari za direktore skola, bez obzira na drugacije odluke skolskih odbora. Lepo je primer sto u gimnaziji “Isidora Sekulic” u Novom Sadu strajkuju i profesori i roditelji zbog toga sto je novi direktor skole postavljen politicki, bez obzira sto za istu osobu nije glasao niko iz skolskog odbora.

Nije cuda da se ovo desava, obzirom na cinjenicu da posle 2008. g. tesko ce se politicke strukture zaposljavati u drzavnim firmama i javnim preduzecima, obzirom da ce ih ostati veoma mali broj. Obzirom da skoro svih 100% osoba koje se bave politikom u tom poslu zbog razlicitih vrsta sopstvenih i srodnih uhlebljenja, potrebno je naci nova mesta za zasluzne politicke aktiviste, a za sada je to skolstvo. Videcemo da li ce uspeti ova odbrana radnih mesta direktora…

Ovo samo pokazuje kolika je kriza identiteta politickog angazovanja u ovoj drzavi, i postavlja se pitanje kako objasniti velikom aktivisticko-politickom telu da za 3-4 godine nece biti bas toliko mesta da se resava pitanje zaposlenja preko politickog angazmana. Koji ce onda biti direktni razlozi politickog angazovanja?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Socijalizam i politika u edukaciji, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 27/08/2006, RSS

1 odgovor na Socijalizam i politika u edukaciji

 1. Goran Anicic says:

  [quote]Koji ce onda biti direktni razlozi politickog angazovanja?[/quote]
  G17 + provizija 😉

  Realno, šta je to i do sada bilo poticaj pojednicu da se politički angažuje, aktivira? Pa naravno, neki lični interes, odavno su prošla vremena angažovanja iz ideoloških ili nekih drugih idealističkih pobuda. Tako oda ova "nameštenja" uopšte ne iznenađuju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.