fbpx

Savet: Kako promeniti adresu RSS feed-a?

Dva dana pre nego što ću pustiti novu verziju ovog bloga, poslao sam post na temu prebacivanja nove adrese RSS feed-a, gde sam zamolio korisnike da zamene staru adresu sa novom (tada sam počeo da koristim FeedBurner).

Nakon puštanja novog bloga, statistike početkom avgusta pokazale su da mi je posećenost sajta preko RSS-a opala 7 puta! Ima tu verovatno i deo koji se odnosi na pad posećenosti sajtova nakon meseca juna, ali mislim da je to zanemarljivo.

Poznato je da kada se korisnici pijave za praćenje RSS-ova i mailing lista, u velikom broju slučajeva iste mrzi da bilo šta novo rade po tom pitanju, kada su jednom odradili prijavljivanje. Drugim rečima, zna se da kada se dođe do određenog broja prijavljenih na RSS (isto važi i za ostale sisteme prijavljivanja korisnika), taj broj se dramatično smanjuje ako se promenu neki parametri koje već prijavljeni moraju da odrade da bi nastavili sa praćenjem. Radi se o činjenici da se postavlja pitanje zašto se većina korisnika uopšte prijavila za praćenje nekog izvora, odnosno ako ga više ne prati – nije problem, ne nedostaje.

Kako izbeći smanjivanje broja prijavljenih na RSS?

  1. Ostavite aktivnu prethodnu RSS adresu (bez obzira što preko nje ne možete da dobijete precizne informacije o korišćenju RSS-a). Menjanje adrese se dešava kada promenite blog softver, i tada je potrebno da vam neko ko se razume u programiranje omogući slanje RSS-a i preko stare adrese. Na prethodni RSS može se postaviti samo poruka da se prebaci adresa na drugi feed, u formatu koji čitaju RSS reader-i.
  2. Produžite period obaveštavanja, pre aktuelnog prebacivanja adrese RSS-a (u mom slučaju to je bilo samo dva dana). I u ovom slučaju važi pravilo pod 1.
  3. Napravite posebnu klasičnu HTML poruku na adresi prethodnog RSS-a gde obaveštavate o novoj RSS adresi. U ovom slučaju, broj prijavljenih se obavezno smanjuje, ali u manjem obimu nego pod 4. i 5.
  4. Imate custom 404 error stranicu, gde korisnik shvati da je RSS adresa promenjena (to je moj slučaj koji ne preporučujem).
  5. Imate klasičnu 404 error stranicu. Slično kao prethodno.

Ipak, ako vam je sadržaj sajta (bloga) dovoljno kvalitetan, relativno brzo će vam se povećati broj prijavljenih na RSS, kao što je bio i ranije. U mom slučaju, broj prijavljenih na RSS se značajno smanjio, ali broj poseta na sajtu raste do trenutne vrednosti 80% od maksimalnog broja u junu ove godine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Savet: Kako promeniti adresu RSS feed-a?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/08/2007, RSS

1 odgovor na Savet: Kako promeniti adresu RSS feed-a?

  1. Najbolje je staviti server side redirect na novi rss feed.
    Pogledaj moj stari RSS feed kako redirektuje do novog:
    http://blog.robi-bobi.net/feeds/index.rss2

    Koliko mi je poznato, vecina RSS readera se dobro snalazi sa ovakvim redirektom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.