fbpx

Projekti FutureMedia i Adria Media Srbija – Potvrda važnosti e-poslovanja

Miloje Sekulic, Borislav Miljanovic, Robert CobanJuče je održana konferencija za novinare povodom početka rada kompanije FutureMedia, koju su zajednički osnovale izdavačka kompanija Color Press Group i PR agencija McCann PR, sa udelom od po 50 odsto u osnivačkom kapitalu nove kompanije.

Kompanija FutureMedia d.o.o. u fokusu svojih aktivnosti ima korporativno i Internet izdavaštvo, a prvi projekat ove kompanije je nedavno predstavljeni Web sajt Lepota i zdravlje.

Trade Publishing & Custom Media

Osnivanje kompanije FutureMedia predstavlja veoma važnu vest za razvoj e-poslovanja u Srbiji, obzirom da uopšte ne morate znati šta pomenuta nova firma radi, ali možete pretpostaviti da se radi o nečemu bitnom – kada veliki izdavač časopisa i velika PR agencija prave zajedničku firmu koja za fokus ima kreiranje Internet medija!

Kriza štampanih medija je pokazala da kroz nju najbolje prolaze izdavačke kuće koje u svojoj ponudi imaju značajniji broj medija koje kreiraju za specijalizovano potrebe različitih organizacija (državnih, političkih, edukativnih, komercijalnih…) – kako interne publikacije za zaposlene, tako i javne publikacije za korisnike/klijente organizacija. Internet je omogućio da ovaj tip izdavaštva (Trade Publishing – korporativno ili kompanijsko izdavaštvo) “procveta”, obzirom na dramatično smanjenje troškova izdavanja, kao i na mogućnosti online promocije koje pružaju društveni mediji (Content Marketing).

Mediji koji nastaju na osnovu potreba organizacije da iskoristi mogućnosti (online) izdavanja sopstvenih novina i/ili magazina nazivaju se u poslednje vreme Custom Media. Raniji termin – Corporate Media se sve manje koristi, obzirom na negativne konotacije sa aspekta moguće kontrole klasičnih medija (mediji koji u osnovi imaju advertising model zarade) od strane korporacija koje plaćaju sponzorstva u tim medijima.

Razlog zbog čega je veoma važan (i isplativ) razvoj kompanijskih medija je u osnovi da njihov model zarade nije od advertajzinga, već od samog interesa organizacije – korisnička podrška, odnosi sa zaposlenima, povećanje prodaje, itd. Jedan od uspešnih internacionanih primera kreiranja online kompanijskog medija jeste magazin Compass kompanije UPS – Ova kompanija je kreiranjem pomenutog online magazina povećala obim prodaje svojih usluga za preko 50 odsto!

U narednom periodu sve veći broj izdavačkih medijskih kuća će krenuti upravo u pravcu osmišljavanja, kreiranja i vođenja kompanijskih medija, ako to već sada ne rade.

Konkurs Adria Media za e-biznis projekat:
Investicija 150.000 EUR + 150.000 EUR

Prethodna informacija o formiranju firme FutureMedia nije jedina važna vest iz oblasti razvoja poslovne primene Interneta u Srbiji – izdavačka kompanija Adria Media Srbija sprovodi u delo regionalni projekat “potrage” za e-biznis idejama, konceptima, biznis planovima, pilot projektima, ili već pokrenutim poslovima, gde će pobednik konkursa dobiti mogućnost finansiranja projekta do ukupno 300.000 EUR!

Kriterijumi koji će odrediti “pobednika” konkursa:

  • Prednost imaju projekti sa jasnim modelom poslovanja (i zarade), tj. poslovni modeli koji imaju realne poslovne šanse na online tržištu (akcenat konkursa nije na  poslovnim modelima koji se zasnivaju na produkciji sadržaja, što je osnovna delatnost Adria Media).
  • Poželjno je da postoji Proof of Concept (jednostavnost dokazivanja uspeha projekta).
  • Procena mogućnosti sinergije projekta sa resursima Adria Media (procena od strane korporacije).
  • Skalabilnost projekta (mogućnost postizanja efekata od projekta po faznom principu).
  • Vreme koje je potrebno da bi projekat zaživeo (Time to market).
  • Plan troškova
  • Potencijal za internacionalizaciju projekta (Adria Media posluje u preko 50 zemalja na svetu)
  • Ukoliko je posao već započet u obzir dolazi i akvizicija ili “stratesko partnerstvo”.
  • Neke od interesantnih oblasti projekata: Market places (B2C, C2C, B2B), Mobile (Location based service, itd.),  Social shopping, E-commerce (event shopping, aukcije, itd.)…

Pobednik konkursa dobija mogućnost 9 meseci plaćenih direktnih troškova (do 150.000 evra), plus jos 150.000 EUR u reklamiranju u izdanjima pomenute korporacije.

– Direktni troškovi za razvoj projekta podrazumevaju da sami članovi tima sebi dodele niske plate u početku, gde je lična motivacija za posao – deljenje profita koji se ostvari od projekta.
– Tim će biti stacioniran u okviru Adria Media grupe, ali nezavistan od korporativnih procesa.
– Adria Media obezbeđuje i stalnu podršku svih resursa korporacije, počevsi od direktne podrške generalnog direktora korporacije.

Glavni kriterijum za pozitivnu odluku biće kvalitet i relevantnost tima koji treba da iznese projekat.

Da li vaš projekat odgovara kriterijumima ovog konkursa? To možete proveriti na taj način što ćete proučiti slične uspešne modele u inostranstvu i ispitati mogućnost da i ovde takvi projekti postanu uspešni.

I za kraj: Reverzibilni e-business – Kafe “Priča”

Branimir i Branislava Gajić iz najuspešnije domaće e-biznis kompanije Infostud otvorili su pre neki dan u Subotici kafe pod imenom “Priča”!

Ako ste raspoloženi za dobru kafu i priču na teme poslovne primene Interneta, eto idealnog mesta za to u realnom svetu 🙂

Btw. možda puno informacija u ovom postu – ali nadam se da vredi…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Projekti FutureMedia i Adria Media Srbija - Potvrda važnosti e-poslovanja, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/05/2009, RSS

3 odgovora na Projekti FutureMedia i Adria Media Srbija – Potvrda važnosti e-poslovanja

  1. Vredi!
    I više od toga…

    Vrlo značajne vesti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. marko035 says:

    Gde može da se sazna više o ovom Konkursu Adria Media?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Draganva says:

    Za informacije o konkursu Adria Media Srbija možete kontaktirati Dejana Nikolića – http://www.adriamedia.co.yu/kontakt/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. […] digitalizovali što nam je omogućilo da jedini u regionu imamo Real time clipping. Osnovali smo i Future mediju kao kompaniju koja se bavi internet i korporativnim izdavaštvom i lansirali Maxi magazin, […]

Komentari su zatvoreni.