fbpx

PRObjave.com – PR Wire, OTS servis za online distribuciju saopštenja za javnost

Danas je zvanično počeo sa radom komercijalni servis za online distribuciju saopštenja za javnost – PRObjave.com. U sklopu samog saopštenja o puštanju ovog servisa, možete skinuti dva pdf fajla (tab “Dokumenti” na servisu PRObjave.com) sa ovogodišnje konferencije E-trgovina, gde je detaljnije opisan nastanak i sistem rada servisa ovog tipa koji se u svetu nazivaju PR Wire ili OTS (Original Text Service).

Informacija o početku rada ovog servisa je krenula juče preko Twitter-a i Facebook-a, i već se može nazreti svojevrsna kontraverza u komentarima PR-ovaca na Facebook profilima Miloja Sekulića i Dragane Đermanović. Na blogu Dragane Đermanović možete videti njeno viđenje servisa PRObjave.com.

Zašto PRObjave.com?

Logična posledica tržišne ekonomije jeste rast dnevnog broja saopštenja za novinare (ili saopštenja za medije) u različitim redakcijama klasičnih medija, a još više u samim novinskim agencijama (koje prihvaćena saopštenja šalju obrađena svim medijima koji su prijavljeni za vesti određene novinske agencije).

Taj rast boja saopštenja doveo je do toga da neke organizacije teže dolaze do toga da im saopštenja budu objavljena, a sa druge strane organizacije koje imaju veći broj aktivnosti nemaju mogućnost da sve te aktivnosti budu propraćene u medijima – jer u njima nema mesta za sve to (zamislite da jedna stranica novina, ili ceo blok TV vesti bude popunjen vestima iz samo jedne organizacije).

Prethodni slučajevi su doveli do toga da se u SAD sredinom prošlog veka pojave specijalizovane agencije koje su se bavile komercijalnom distribucijom saopštenja.

Ova industrija je imala dosta problema do momenta pojave Interneta, kada se ispostavilo da sa jedne strane vlasnici Web sajtova imaju problem da dođu do adekvatnih sadržaja (“content is the king”), a sa druge strane organizacije imaju potrebu da plasiraju svoja saopštenja, od kojih jedan deo često ne prolazi  uređivačke politike medija (neke organizacije imaju problem da im se saopštenja uopšte ne objavljuju u klasičnim medijima).

Pojavom specijalizovanih online medija, i nedavnim ulaskom društvenih medija u glavne tokove informisanja pojedinaca (koji mogu biti direktno zainteresovati za informacije koje se šalju saopštenjem, kao korisnici, novinari, urednici, blogeri, vlasnici sajtova…), čitava oblast kvalitetnog kreiranja saopštenja u razvijenim zemljama prelazi u domen pravog informisanja JAVNOSTI. Znači, osnovna uloga kreiranja materijala koji je pripremljen za prihvatanje novinarima, medijima (saopštenja za novinare, saopštenja za medije) – jeste da aktivnost organizacije dopre do javnosti! Odatle izraz – saopštenja za javnost.

Već duže vreme to je moguće putem Interneta kada sajtovi organizacija imaju objavljena svoja saopštenja u delovima Web prezentacije za medije, a te delove sajtova čitaju i svi ostali zainteresovani  posetioci sajta. Aktivnost kompanija koje pružaju uslugu distribucije saopštenja za javnost jeste da takva saopštenja prenesu većem broju online medija – putem onih online medija koji imaju interes da objavljuju ovakva saopštenja.

Servis PRObjave.com sledi ovaj trend, obzirom da se i u Srbiji dešava sve češće “preplavljivanje” klasičnih medija, novinara i novinskih agencija velikim brojem saopštenja, od kojih često preko 90 odsto nikada ne bude objavljeno (informacija potvrđena u većem broju medija).

Odnosi sa medijima Vs. Odnosi sa javnošću

Osnovna uloga servisa za distribuciju saopštenja za javnost jeste povećanje vidljivosti kompanije (od strane zainteresovane JAVNOSTI), proizvoda, usluga preko Interneta; kao i eventualno povećanje posećenosti Web sajta organizacije (od strane zainteresovane JAVNOSTI) koja šalje saopštenja preko servisa ovog tipa. Ta javnost u jednom momentu mogu biti i predstavnici medija.

Online distribucija saopštenja ne predstavlja ZAMENU za posao odnosa sa medijima (što sam primetio da postoji kao bojazan jednog broja PR profesionalaca), već dodatni alat za poboljšanje efekata neke PR kampanje.

Najveći problem koji sam čuo od PR profesionalaca kada sam im opisao sistem rada ovakvog servisa jeste startna negativna reakcija iz razloga što se ovde ne pominje CILJANJE KONKRETNOG MEDIJA ili KONKRETNOG NOVINARA.

Tačno, ovaj tip servisa jeste primarno usmeren na JAVNOST, od koje jedan deo mogu biti predstavnici medija, a njihov broj i uticaj zavisi od jačine samog servisa – što se postiže kvalitetom i VREMENOM postojanja servisa za distribuciju saopštenja (drugim rečima – ne možete odmah napraviti E-bay u Srbiji, ali vremenom, ko zna).

Kritike servisa za distribuciju saopštenja

Pre godinu dana (jun 2008. g.) konačno sam odlučio da ću kreirati servis za online distribuciju saoptenja, a nekoliko godina pre toga sam imao u planu da partnerski kreiram napredniju verziju ovog tipa servisa – što očigledno nije zaživelo. U razgovorima sa VELIKIM brojem osoba iz oblasti odnosa sa medijima u poslednje 2-3 godine shvatio sam da je za ovaj, osnovni tip servisa online distribucije saopštenja (kao što je PRObjave.com), čulo pre razgovora samnom manje od pet osoba.

Da bi cela ova priča bila još zanimljivija, bez obzira što PR profesionalci sa kojima sam pričao uglavnom nisu čuli za servise kao što su PRWeb.com ili PRNewsWire.com (najveći svetski servis ovog tipa), već nisu znali da u poslednje 3-4 godine (a možda i duže) postoji domaći komercijalni servis za online distribuciju saopštenja za medije – BETA OTS! Drugim rečima, PRObjave.com uopšte nije PRVI servis ovog tipa u Srbiji!

Posao predstoji!

Lako je pustiti neki online servis, a kod ovog tipa servisa je sve u tome kako će se on poslovno razviti, koliko će biti korišćen od strane organizacija, javnosti i medija (online i offline).

To je ono čime ćemo pokušati da se bavimo u narednom periodu, i nadam se da “nećemo biti neuspešni”.

Btw. ovo je prvi online servis (a da nisu Pretraga.co.yu ili ovaj blog) koji pokrećem od kada se komercijalno bavim Internetom.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
PRObjave.com - PR Wire, OTS servis za online distribuciju saopštenja za javnost, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/06/2009, RSS

19 odgovora na PRObjave.com – PR Wire, OTS servis za online distribuciju saopštenja za javnost

  1. Želim ti puno uspeha Dragane.

    PRObjave.com vidim kao PRiliku da se unaprede rezultati aktivnosti PR-ovaca u SRB, kao i priliku da jedni od drugih učimo prateći Saopštenja kolega.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Dobrodosao u svet online preduzetnika Dragane 🙂
    Dugo mi pricas o ovome, drago mi je sto je krenulo i mislim da je sada pravo vreme.

    Komercijalni uspeh tvog servisa (tj. hoce li ga agencije i PR sluzbe masovnije prihvatiti i koristiti) zavisice od dve stvari:
    – hoce li ga mediji prihvatiti kao validan izvor informacija plasiranih u pogodnom obliku (txt, slike za stampu, itd)
    – koliko ce ga agregatora prihvatiti i uvrstiti u svoje izvore – pa samim tim i koliko ce objava na PRobjavama pomoci “online vidljivosti” saopstenja.

    Za ovo drugo je prvenstveno potrebna svest kod samih PR profesionalaca o znacaju online objava. Sad udri po edukaciji! 🙂

    Za ovo prvo bice potreban duzi period animiranja i medija ali i PR profesionalanaca pa i tu navali.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Eniac says:

    Sto bi rekao Miloje, rodilo se valja ga ljuljati 🙂

    Puno uspeha!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Deda says:

    Odlicna ideja!!!
    Samo napred i SRECNO!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. brendovi says:

    Poprilično zanimljivo a može da bude i korisno. Srećno!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. O, pa fino 🙂 Cestitam Dragane! Taman na vrijeme, ako Bog da, ovoga mjeseca pustamo nas novi online servis u pogon, pa da vidimo efekte PRObjava 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Imam i jednu zamjerku 🙂 Neophodno je da saopstenja imaju aktivne linkove, pogledao sam npr. saopstenja Vizioshop-a i NekretninaSrbije i nijedan link nije aktivan?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. rada kon says:

    Čestitke i mnogo uspeha! Ideja je odlična, a biti prvi u nečemu je ogromna prednost i verujem/sigurna sam da ćete biti prihvaćeni od većine online medija !
    Zapravo, postoji tu i jedna neminovnost: All in one bi trebalo da olakša posao/ brz i lak pristup objavama/ mnogima – i sa ove i sa one stane 🙂 A informacija je kapital.

    PS. Verovatno ste predvideli i neki vid filtriranja objava, da se ne desi ,,buvlja pijaca “.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Odličan servis koji je potreban ovom online tržištu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. @Vladan Zirojević – Linkovi su za sada aktivni u ostatku teksta, koji se vidi posle registracije. U prvom delu saopštenja koje je vidljivo svim korisnicima biće linkovan max. jedan link.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. rada kon says:

    Ispravljam sebe:
    Ok, niste prvi, videla BETA-OTS.
    A da za njih niko nije čuo, tj. mnogi PR-ovi, govori sve.

    Dakle, ispravka: prvi dobar ! 🙂

    E, sad, napred, nema ništa od slave i prvog šampanjca, rad i samo rad…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Svaka čast na odrađenom poslu, lepa ideja, lepa zamisao. Koliko mogu da primetim sajt je otvoren 1 juna, sada je 7 jun a sajt ima neverovatan skok posećenosti, kada bi sve vreme sajt imao ovoliku posećenost ušao bih u prvih 80-90 sajtova u Srbiji a sobzirom da radi tek 7 dana očekujmo da će sajt ući u prvih 10 najposećenijih sajtova u Srbiji u nardenih mesec do dva. Takođe kada se uzme u obzir da u proseku jedan posetioc otvori 7 stranica možemo reći da je ovo uspešan projekat jer ljude zanima sadržaj sajta a najvažnije je to da će cela zamisao imati dobre prihode.

    Sve čestitke Draganu,
    Sve najbolje,
    Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Teško može ući u najposećenije sajt za koji se treba (besplatno) prijaviti da bi pregledao ceo sadržaj. Radi se o tome da ovo nije klasičan medijski sajt.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Koliko sam ja razumeo pregledanjem sajta PRobjave.com, čitanje članaka je besplatno a dodavanje istih se naplacuje, sada ako se na sajt budu postavljala obaveštenja koja će zanimati javnost normalno je da će sajt biti posećen jer će takva obaveštenja imati priliku da pročitaju besplatno samo kod vas. Sa druge strane ako se bude naplaćivalo i čitanje samih članaka od strane javnosti onda ovaj sajt neće imati ni približnu posećenosti onoj koju bi mogao imati da se čitanje članaka ne naplaćuje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Čitanje članaka se sigurno neće naplaćivati.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Prošlo je dve nedelje od kada je servis pušten, ima preko 100 RSS “pratilaca”, koliko ima i “pratilaca” preko Twitter naloga.

    Tokom leta odobreno je da će klasična tekstualna saopštenja i dalje biti besplatna.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Погледао сам сајт и очигледно је уложено доста труда у његов развој а и обраду циљних група.
    Поред свих похвала за концепт и уложени труд имам и једну примедбу а тиче се писма.
    На сајту је искључиво латиница а у неким фирмама је службено писмо за публиковање саопштења само ћирилица.
    Као што је познато службено писмо у Србији је ћирилица и свако саопштење за јавност државног органа и организације које се финансира из јавних средстава мора да буде написано ћирилицом.
    Не би ме чудило да и неки медији уведу праксу да саопштења која нису на званичном писму у Србији аутоматски одбијају да разматрају такво саопштење (државни органи нису у обавези да разматрају дописе на латиници, чак нису у обавези ни да одговоре – ако сте се обратили државном органу дописом написаном на латиници а нисте добили одговор вероватно је то разлог (са изузетком локалних самоуправа у којима је због мањина (превасходно хрватске) уведено и латинично писмо)).
    Последице некоришћења ћирилице нису безазлене јер државни органи и корисници средстава из буџета Републике Србије не смеју (законска и Уставна норма) да комуницирају са јавностима на писму које није ћирилица (осим наведених изузетака). Саопштења државних органа и корисника јавних средстава написани латиницом (строго правно посматрано) су злоупотреба јавних средстава.
    Интересује ме да ли ће се по том питању нешто урадити.

    Срдачан поздрав

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Možete primetiti da je određeni broj saopštenja napisan na ćirilici, i to je sasvim moguće i dozvoljeno na servisu. U zavisnosti od želje onoga ko objavljuje saopštenje, saopštenje se objavljuje na ćirilici ili latinici.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. […] juna 2009. g. počeo je sa radom servis za distribuciju saopštenja  PRobjave.com. U sklopu aktivnosti Društva Srbije za odnose s […]

  20. Igor says:

    Одличан сервис. Само то могу да кажем…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.