fbpx

Primer efekata promocije putem agregatora

Kao nastavak priče o upotrebnoj vrednosti RSS tehnologije (pročitajte i srodan tekst o promociji bloga kod Peđe Supurovića), može da posluži prikaz statistika referera ovog bloga (prikaz agregatora koji donose veću/relevantnu posećenost), kao primer efikasnosti postavljanja i promovisanja RSS-a na nekoj Web lokaciji. Da bih upotpunio sliku o mogućnostima promocije koje pružaju agregatori, zamolio sam Dragana Ugljevičanina da pošalje i svoje statistike dolaska posetilaca preko agregatora vesti (obzirom da manji broj ovih agregatora prate blogove).

U analizu nisu uzete desetine Web sajtova i blogova koji preuzimaju RSS widžete ili same RSS feed-ove, jer broj (i posećenost) ovakvih Web lokacija za promociju nekog Web sajta ili bloga zavisi prvenstveno od njegovog kvaliteta i oblasti koje se pokrivaju.

Generalno posmatrano, Web lokacija koja na mesečnom nivou donosi preko 100 posetilaca vašem sajtu može se smatrati relevantnom sa aspekta promocije vaše Web lokacije.

Relevantni agregatori vesti

Klasičnih agregatora vesti u Srbiji trenutno ima bar 20. Ubedljivo najrelevantniji agregatori vesti su (kao što se i zna) Naslovi.net i Vesti.rs. Oni donose u proseku bar 10 puta više posetilaca (!) od ostalih relevantnih agregatora vesti.

Što se tiče praćenja blogova, g. Mileusnić (Naslovi.net) je svojevreno rekao da će u jednom momentu početi i sa praćenjem klasičnih blogova, a kada se to desi, to će direktno uticati na prosečnu vrednost  posećenosti blogova u Srbiji. Vesti.rs već nekoliko meseci prati određeni broj blogova, što ima za posedicu da se obavezno nalazi među prvih pet (ili prva tri) referera za te blogove.

U poslednje vreme, pojavila su se bar tri klasična agregatora vesti koji se mogu svrstati u kategoriju relevantnih sa aspekta broja posetilaca koje mogu da donose na mesečnom nivou: Poslednjavest.com, Blokvesti.net (prati blogove), a tu je u blizini i Topvesti.com.

Pored klasičnih agregatora vesti, pomenuo bih specijalizovani agregator (direktorijum) Kolporter.com i agregator Web zajednica na lokaciji Creemaginet.com, koji za sada ne donose veliku posećenost, ali ona može biti relevantna za blogove koji se prate preko ovih lokacija.

Broj posetilaca koji može stići do vaše Web lokacije sa ovakvih agregatora isključivo zavisi od njihovih promotivnih aktivnosti i SEO položaja, pa se narednom periodu može pretpostaviti a će se ova lista menjati po redosledu, upravo u zavisnosti od promotivnih aktivnosti agregatora.

Pomenuo bih i jedan negativan primer agregatora vesti – Srb-rss.com koji (bar za srpsko tržište, jer u hrvatskoj varijanti ovog servisa sasvim normalno funkcionišu prema autorima sadržaja) ne donosi posećenost sajtovima, iako uzima RSS feed-ove sa njih, čime se krše autorska prava vlasnika sadržaja.

Neki posećeniji domaći news sajtovi će uskoro krenuti sa tužbama prema onim agregatorima koji ne poštuju autorska prava pri ustupanju sadržaja (syndication), gde je cela ideja RSS-a sa aspekta autora sadržaja da se ustupi deo sadržaja koji navodi posetioca da dođe na Web sajt ako mu je sadržaj interesantan.

RSS čitači

Google Reader i Netvibes su obično među prve tri lokacije odakle stiže posećenost sa Web lokacija koje imaju implementiranu RSS tehnologiju. U zavisnosti od promocije određenih RSS čitača po državama (i jezicima) zavisi i posećenost sa ostalih RSS čitača. Pored ovih agregatora, u mom slučaju pojavljuju se kao bitniji Bloglines.com i Newsgator.com.

Social News (News Rating) servisi

Posećenost sa ovog tipa servisa vesti (gde korisnici rangiraju interesantne vesti) zavisi isključivo od toga koliko ćete se angažovati. Najrelevantniji servis za sada u regionu je Croportal.net, a mnogo manje poseta donose Novina.com, Ukusno.com, Erupcija.com, Linke.rs.

Blog agregatori

Kod većina domaćih blogova najveća direktna posećenost je obično preko određenog broja blog agregatora, gde su najrelevantniji Blogodak.com, Blogariat.comPlanetoid.srpski.org a manje poseta donose, Serbianbloggers.info, Feed.blog.co.yu, Blogorola.com, Eblogovi.com, Blogomer.blogoye.org.

Posebno bih napomenuo Blogostaj.com listu blogova koji zna da donese dosta posetilaca (blogovima koji su na vrhu ili na dnu liste), a određenu posetu donose i Blogkatalog.kilu.de i Blogkatalog.com.

Konkretni efekti

U slučaju mog bloga, prvih deset od pomenutih Web lokacija doneli su oko 45 odsto poseta od svih referera za mesec decembar prošle godine: Google Reader, Vesti.rs, Netvibes.com, Blogodak.com, Blogariat.com, Planetoid.srpski.org, Blogostaj.com, Serbianbloggers.info, Kolporter.com, Bloglines.com.

Ako želite, možete i vi u komentarima na ovaj post doprineti pominjanjem agregatora koji vama donose relevantnu posećenost, a da eventualno ovde nisu pomenuti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Primer efekata promocije putem agregatora, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 10/01/2009, RSS

5 odgovora na Primer efekata promocije putem agregatora

 1. Eniac says:

  Ekipa iz WebGazde je pokrenula aktuelnosti.com oni su uzeli moj feed mada nisam nista pisao od tad da bih pricao o konkretnim efektima. Ostali agregatori nazalost ne preuzimaju moj feed.

  Inace cinjenica da sam stavio deo teksta u feed a ne ceo je dosta povecala posetu ka mom blogu pogotovu sa blog agregatora, zbog cinjenice da je dosta ljudi citalo preko njih cele tekstove, no igracu se u buducem periodu vise sa tim pa cu napisati tekstic.

  Zaista sveobuhvatan tekst, pohvale.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Dejan says:

  Eniac, upravo sam te dodao u moj agregator da ne bude da niko ne preuzima tvoj feed 🙂 nadam se da ce stici poneka poseta…
  Dragane, super post, kao i obicno – sve pohvale !!! 🙂

  poz svima i srecni praznici (sa zakasnjenjem),
  Dejan M.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Draganva says:

  Aktuelnosti.com je nedavno počeo sa radom, i kako iza tog sajta stoji ad servis, veoma verovatno će u narednim mesecima imati značajniju posećenost.

  Drugi sistem koji omogućuje kvalitetan rast posećenosti ovakvih sajtova (odnosi se na sve tipove društvenih medija) je postojanje već posećenog sajta ili mreže sajtova. Takvi su primeri Vesti.rs i Poslednjavest.com.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Draganva says:

  Video: RSS in Plain English

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Vrlo zanimljive pretpostavke i poucan clanakblogger3 novosti, ovdje sam dodao vas clanak na blogger3 neku novu zacetu stranicu koju sam slucajno nasao. Ali svakako ako neko naide dobro je da procita vas clanak jer je zaista poucan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.