fbpx

Predizborna blog kampanja u Negotinu

Prva predizborna kampanja u Srbiji koja se vodi na blogovima, u istoriji razvoja blogova vezivaće se za lokalne izbore u Negotinu 07.03.2010. g. Praktično, od devet izbornih lista koje se takmiče na ovim lokalnim izborima, pet lista ima svoje blogove (jedna koalicija ima dva bloga): SPS-PUPS-JS, PULS-PNTK-LDP, ŽZNG17 plus, DS-SPO i SRS.

Razlozi sa postojanje ovolikog broja blogova (samo dve liste nemaju lokalizovane sajtove za Negotin) nalaze se u činjenici da u Negotinu praktično nema lokalnih medija – kao što su štampa, radio ili televizija (Politika, Press).

Koliko net demokratija uči demokratičnosti?

Detaljno sam pregledao sve blogove (do kojih sam uspeo da dodjem), i uočio sam nekoliko zanimljivosti, koje su verovatno posledica toga da mogu sa strane potpuno objektivno da posmatram čemu služe politički blogovi veoma različitih političkih opcija u slučaju predizborne kampanje:

1.  Samo dva bloga koja nisu partijska redovno su ažurirala podatke o tome šta se dešava u izbornoj kampanji u Negotinu – Građanski krug i Izbori 2010, gde je ovaj drugi i najobjektivnije izveštavao o dešavanjima u vreme kampanje (prenošenje informacija o dešavanjima, bez unošenja subjektivnih političkih  stavova).

2. Interesantno je ko je sve od političkih partija na svojim blogovima linkovao sve ostale blogove:
– SPS na svom blogu nema ni jedan link
– PULS-PNTK je linkovao DS, ŽZN i G17 plus
– ŽZN je linkovao PULS-PNTK, DS, G17 plus
– G17 plus je linkovao ŽZN, PULS-PNTK, DS
– DS svom blogu nema ni jedan link
– SRS nije linkovao samo SPS, a linkovao je i sajtove SNS i VDS

Od svih sajtova/blogova koji su u svojim tekstovima o ovim izborima postavili linkove do posmatranih blogova, JEDINO na blogu http://srbijavanbeograda.blogspot.com/ mogu se pronaći linkovi do blogova SPS i SRS! To znači da oni koji su kao “sa strane” pisali o tematici blogova u izbornoj kampanji u Negotinu, nisu baš pobegli od svojih subjektivnih političkih stavova, time što nisu linkovali baš sve blogove koje bi trebalo!

3. Kada se pogleda generalni stil pisanja po posmatranim blogovima, sem blogova PNTK i ŽZN koji imaju u sebi neku crtu “ličnog pisanja”, svi ostali blogovi su praktično poslužili za plasiranje saopštenja stranaka.

U varijanti kreiranja blogova koji su tu samo zbog toga da bi plasirali de-personalizovana saopštenja stranaka, bolje je da u slopu lokalnog sajta stranke stoje ovakva saopštenja, a da ovakvi blogovi ni ne postoje. Ovo bi mogao da bude savet strankama za neke sledeće izbore – saopštenja ostavite za vaše zvanične sajtove, ne za blogove!

Možda bude naravoučenija za neke naredne izbore od blog političke kampanje

Videćemo koliko će ova kampanja imati uticaja na naredne aktivnosti političkih partija u Srbiji, naročito sa aspekta priprema za neke sledeće izbore – lokalne, pokrajinske ili republičke.

Kako je u Negotinu veoma specifična situacija sa ostalim vrstama medija, videćemo da li će se neka iskustva, koja definitivno sada postoje sa aspekta vođenja političke blog kampanje, sada i preneti u celokupne strukture političkih partija.

Savet za političke stranke: Ako hoćete da vodite neku kampanju za neke naredne izbore preko blogova (ali i putem nekih drugih društvenih medija), trebali ste da počnete sa tim još juče! Ako već niste, počnite ovih dana (za početak pročitajte besplatnu knjigu o blog osnovama).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Predizborna blog kampanja u Negotinu, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/03/2010, RSS

4 odgovora na Predizborna blog kampanja u Negotinu

  1. Aleksandar says:

    Uzasavam se politike, posebno nasih politicara.
    Ipak, oni i ne trebaju da se bave blogovima, sajtovima, reklamama uopsteno. To treba biti posao strucnih sluzbi ili specijalizovanih agencija.
    Amaterizam u svakom pogledum, na zalost, docarava kakvu ce vlast dobiti Negotinci, ali i svi ostali.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. mmiljana says:

    Unapred se izvinjavam što nepoznata i nezvana ulazim u ovaj post. Ali, to je jedna od čari blogovanja, zar ne? Dobijete osećaj da bez poziva, a kud i kamo ravnopravno učestvujete u onome što je za vas važno. U realnom životu je gotovo nezamislivo da doprete do lokalnog “boga” u liku opštinskog funkcionera, jer su svi uvek “na važnim sastancima”. Teško možete i javno izraziti svoj stav: nemamo tradiciju uličnog besedništva, nemamo jake strukovne sindikate, nemamo naviku da kao jedinke sa imenom i prezimenom javno izreknemo sud. Predugo smo živeli u komunizmu. Ali Internet je čudo! Odjednom postajemo “bananameni”…Nažalost, generacije iz 50 i 60-tih su dobrim delom zakasnile. Moć digitalnog oružja i oruđa nije u njihovim rukama. Blog, društvene mreže, cvrkut – alati su mladih ljudi, onih kojima se ne možete približiti Grandomanijama, Velikim bratom ili sličnim TV sadržajima, ne možete ih uhvatiti za rukav i uvući tek tako u glasačku mašinu, a izbori se približavaju…Zato me ne čudi ova pojava (za sada samo pojava) u Negotinu, jer postoji deo glasačkog tela koji velikim delom “živi” na Internetu, bežeći od sumorne svakodnevice, tražeći posao, zabavu ili nešto treće. Samo, ovakve kakve su današnje političke partije, kakav je kadar iza njih, sve mi se čini da će proteći dosta vremena dok ne shvate koji je pravi put do njihovog “digitalnog glasača”.
    Btw. žao mi je što, s druge strane, ne postoji jasno profilisana kolaboracija blogera oko nekih životnih tema. Ko zna šta bi moglo biti da su blogeri odlučili da brane beogradske platane…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Deda says:

    su fantasticni Lale i njegova druzina iz Negotina i

    A sada ce biti jos ludje u Boru jer su juce uvedene privremene mere u Opstinu Bor i ocekuju se skorasnji izbori.
    Najstrasnije u celoj prici je sto se sada po prvi put ukljucuju pojedinci bez imalo kulture i internet bontona, pa pojedni blogovi lice na pljuvaonicu ukoliko se ne moderisu pravovremeno.
    Verujem da ce u Boru ipak nadvladati kultura i znanje svih nas koji dugo korisitimo internet i blogove u prave svrhe.

    Ipak je bitna cinjenica da su i nasi politikanti shvatili znacaj bloga i iznosenja informacija preko njih, te zaista verujem u zestoke internet kampanje u narednom periodu, ne samo u Boru, vec i u celoj Srbiji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Borislava says:

    Poštovani Guru,
    baš neki dan sam čitala jedan (po meni, vrlo lep) rad na ovu temu, ovde možete skinuti ceo .pdf:

    http://abs.sagepub.com/cgi/content/abstract/49/4/548

    … i baš sam razmišljala o tome kako mnoge velike i uticajne firme u mom poslu i sferi interesovanja (BMJ, recimo) itekako i odavno imaju svoje blogove, kojim više utiču na populaciju nego Zvaničnom Prezentacijom, i kako toga ovde nema… A vi mi dadoste odgovor. Vi znate da ste za mene Guru, ali baš da i misli čitate….:).

    A zašto je to tako… Vi znate bolje nego ja.
    Mislite da (poznati političar, MAGISTAR nauka, lol) može da uvidi vrednost bloga? 🙂

    Al’ moram nešto da kažem, da ne trune u meni :).
    Relativno skoro je na jednom vrlo ozbiljnom,vrlo renomiranom predavanju u okviru VRLO renomirane institucije sedeo pored mene jedan mladji kolega, da ga ne imenujem, poznat je. Ja sam u rukama imala Dell-ov PDA, jasno vidljiv u mraku, a kolega (vrhunski obrazovan, inače) mi je vrlo bezazleno, iskreno i sa očitim zanimanjem rekao kako mi je fenomenalan taj Game-boy :D. Ja sam opušteno rekla da nije Bog zna šta, jer mu je otišla grafika, pa eto samo kao čituckam nešto….:).

    Taj čovek je – uprkos vrlo ograničenom poznavanju ‘net sveta – imao dovoljno pameti da angažuje ozbiljnog stručnjaka za internet marketing (vrlo je poznat, pa i njega neću imenovati) da mu napravi blog, što znači: varijanta Ford – nije bitno da on lično ume, bitno je da zna KO ume. I šta uopšte RADI posao. Po meni, stav za svako poštovanje.
    Stav koji, na žalost, naši političari nemaju.
    A ka’će – ne zna se….

    Još jednom hvala na sjajnom tekstu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.