fbpx

Pouke vođenja online novina/magazina – Sutra.hr

Već duže vreme planiram da napišem komentar na vest od pre više od dve nedelje da je ugašen news portal Sutra.hr. Bez obzira šta zvanično navodili da je razlog, kako Toni kaže, upada u oči brojka od 19 zaposlenih na ovom sajtu (novinari i urednici).

Ovaj događaj me je podsetio na nekoliko razgovora koje sam vodio sa osobama iz medija koje su planirale da naprave (ili su već napravile) neke online news ili magazinske portale. U 100 odsto slučajeva priča je uvek počinjala sa potrebnim većim brojem novinara, rad u smenama, mogućnost odlaska na godišnje odmora (da ima ko da radi), i sl. Kaže se da redovan sistem poslovanja medija ima tačno određeni broj potrebnih novinara za određenu dnevnu produkciju vesti. To je tačno, ali…

Imao sam priliku da veoma pažljivo proučavam kako funkcionišu neke online redakcije, a imao sam takođe priliku da osmislim koncepciju i rad Poslovnog magazina i Poslovne žene. Odmah da napomenem, sadašnji uspeh ova dva online magazina isključiva je zasluga njihovog vlasnika Dragana Ugljevičanina, koji provodi skoro svoje celokupno vreme u vođenju ovih magazina (moj deo je bila edukacija kako da dođe do toga da može da ima koristi od ovih magazina). Kada se koncept pomenutih online magazina poredi sa online redakcijama koje su formirali klasični predstavnici medija (većina ovakvih redakcija), razlika je dramatična, ali održivost sistema uz neophodni kvalitet sadržaja postiže se sredinom između minimalističkog koncepta (po jedna osoba vodi pomenute online magzine) i maksimalističkog koncepta (po 20 i više osoba u online redakciji).

Problem kod skoro svih online medija jeste previđanje činjenice koliko se prosečno mesečno može zaraditi u Srbiji po sajtu od oglašavanja. Ako imate kvalitetne komercijaliste, koji još pride znaju da prodaju online oglase, sa 5.000 EUR mesečno možete trenutno biti prezadovoljni (ima sajtova koji zarađuju više, ali…).

 • Koliko ima sajtova koji ovoliko zarađuju u Srbiji od online oglašavanja?
 • Koliko možete imati novinara, urednika i komercijalista, uz plaćanje troškova firme (prostor, telefoni…) za 5.000 EUR mesečno?
 • Koliko vam treba vremena da bi ste došli do 5.000 EUR mesečno od online oglašavanja?

Naravoučenije: Održiva računica broja novinara, urednika i komercijalista ide od varijante projektovanog prihoda, a ne od računice broja objavljenih vesti na dan!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pouke vođenja online novina/magazina - Sutra.hr, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/09/2008, RSS

2 odgovora na Pouke vođenja online novina/magazina – Sutra.hr

 1. U prilici sam da u poslednje vreme odvraćam osobe koje se ne bave internetom niti poznaju ovo tržište da ulete u poslove pokretnja magazina na razne teme ili kreiranja servisa. Privučeni su pričama o navodnojm brzoj i lakoj zaradi jer je naš internet siromašan sadržajima, pa će keš ne da curi nego da lije bujicama. Ove priče su podgrejane podacima o rastu gomilice novca koji se daje na oglašavanje na internetu. Imali smo uzlet prošle godine zar ne?

  Kao u svakom drugom poslu radi se o balansiranju između ulaganja i prihoda odnosno o odgovoru na pitanje “Koliko ste vremena spremni da gubite novac i koliko ste novca spremni da izgubite dok ne počne da se vraća?”

  Što naš narod kaže “Kada ćete doći na zelenu granu”

  Internet biznis – DA, ali uz strpljenje i spremnost na dugoročan rad, ulaganje i odricanje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Draganva says:

  Odgovor Dragana Ugljevičanina na ovu temu postavio sam kao poseban post.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.