fbpx

Ponovo o odnosima s blogerima – Uspešan primer

Miloje Sekulić je u dva dela predstavio detaljno primer uspešnog odnosa s blogerima u slučaju promocije telenorovog pre-paid Interneta. O odnosima s blogerima – Blogger Relations, ako ste predstavnik organizacije koji komunicira s javnostima, pročitajte prvo tekst na blogu Dragane Đermanović, a možete kasnije i kod mene (ako to već niste uradili)…

Mogu reći da sam kao bloger u odnosima s PR-ovima dobijao i dobijam različita saopštenja koja baš nisu u vezi sa tematikom mog bloga, ili sadržaj nije dovoljno interesantan da bih razmišljao o objavljivanju te tematike na blogu. Sa druge strane, bilo je i direktnih konakata po principu – “A da li bi mogao da napišeš…”.

Kada se sve sabere, mislim da sam do sada 2 do tri puta u četiri godine blogovanja došao do blog posta na osnovu nekog PR saopštenja.

Sa druge strane, interesantan je i podatak o plaćenoj PR kampanji na blogovima koju Miloje takođe pominje u svom tekstu o odnosima s blogerima. Sve u svemu, u ovom slučaju blogerke se nisu osramotile, lepo su navele da se radi o plaćenoj promociji, a za rezultat smo dobili interesantne tekstove na ovu temu. Pitanje je kako će to izgledati sledeći put kada se desi. Moram napomenuti da sam bio kontaktiran od strane određenih blogerki koje su me pitale za mišljenje da li da učestvuju u ovoj kampanji ili ne. Moj odgovor je bio da to isključivo zavisi od:

  1. Tematike bloga – da li se predložena kampanja uopšte uklapa u koncept bloga?
  2. Da li postoji mogućnost da se od dobijenog sadržaja napravi (napiše) nešto korisno/interesantno?
  3. Da li su date pare dovoljne da se poigravate sa reputacijom bloga?

Obzirom da je ova kampanja išla prvi put kod nas, ne vidim neki naročiti problem, ali mislim da će već sledeći put ovakav tip kampanje biti nešto  problematičan – za blogere koji pristanu na to (sem ako se sadržaj veoma dobro ne uklopi u koncept bloga)…

Važnost bloga i dalje…

Bez obzira što je trenutno čak i kod nas mnogo aktuelnija priča oko korišćenja Twitter-a (npr. poslednjeg vikenda na Twitter nalogu za seris PRObjave, broj “pratilaca” se povećao od broja 56 u petak, na broj 110 “pratilaca” u ponedeljak ove nedelje), najaktivniji blogeri obično imaju i veoma aktivne Twitter naloge… Blog je ipak vidljiviji na Internetu, i bliži je nečemu što liči na klasične medije (a ni nalik).

Činjenica je da blogovi kod nas iz različitih razloga jesu mnogo manje posećeniji od klasičnih online medija (online novine i magazini), ali to “mnogo manje” je veoma relativna kategorija – Najposećenji blogovi kod nas imaju trenutno  između 10.000 – 40.000 posetilaca na mesečnom nivou, što je mnogo više od prosečnog mesečnog tiraža domaćih štampanih časopisa (naročito stručnih časopisa).

Blogovima će i dalje rasti posećenost, i biće sve uticajniji, a na predstavnicima PR struke je da nauče kako se komunicira sa blogerima na pravi način.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ponovo o odnosima s blogerima - Uspešan primer, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/06/2009, RSS

4 odgovora na Ponovo o odnosima s blogerima – Uspešan primer

  1. Ovakve blog kampanje su novost kod nas, pa su mnoga pitanja vezano za njih otvorena, a jedno je svakako objektivnost tih kampanja.
    Nisam baš čitao sve postove koji se bave Telenor Internetom, ali generalno sam primetio da su svi manje više afirmativni. Ja sam taj isti Telenor Internet kupio svojim parama i nemam baš tako sjajno mišljenje o njemu.
    Naime, skoro sam se preselio u novi stan. Pošto kod nas sve, pa i dobijanje permanentnog Internet priključka traje čitavu večnost, kupio sam Telenor Internet i koristim ga intenzivno (svaki dan 8 sati, puno radno vreme, a nekad i više). Živim na Novom Beogradu, kod hotela Jugoslavija i za tu lokaciju sam dobio uveravanje da je jako dobro pokrivena.
    Veza je na granici upotrebljivosti i radi “sinusoidno”. Par minuta radi odlično, punom brzinom. Onda par minuta radi očajno sporo, a onda uopšte ne radi par minuta. I tako ukrug, ceo dan. Dešava se da radi i duže, ali su periodi kada ne radi toliko dugi i česti da dovode u pitanje ozbiljnu upotrebljivost uređaja.
    Možda sam otišao malo offtopic, ali sam hteo da na realnom primeru ukažem da su te kampanje za kompaniju koja se reklamira sigurno dobre, ali ih kao i svaku drugu kampanju koja je plaćena, treba uzeti sa rezervom.
    Kolege blogeri, zadržite blogerski integritet !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Fotomanijak says:

    Ali opet, blogovi kao takvi omogucavaju komentare na tekstove. Tako da ukoliko se neki od blogera “zaboravi”…
    Moguce ih je podsetiti da bas i ne sljaka sve kao sto pise u brosurici…

    Recimo moj komentar na Milosevom blogu
    http://www.milosblog.com/wp/mobilni-svet/telenor-internet-finalni-rez/768.html#comment-3333
    Ili nesto detaljniji kod Anicica
    http://www.personalmag.rs/blog/mobilni-internet/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Duboko verujem da o odnosima sa blogerima pojma nema niko sem blogera (a mi smo ipak samo jedna strana medalje) i po kojeg teoretičara.

    Ok, sve je to ok… još malo… jer, ova vremena su previše eksponenicijalna da se i taj odnos ne bi počeo rapidno menjati….
    A da: rapidno menjati na bolje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. WebTurist says:

    Svakako se PR kampanja mora uklapati u dosadašnji kocepti i tematiku bloga. Stvarno neznam tko bi si dopustio takvo nešto.
    Nije sve u parama stoga, blogeri trebaju jaaako dobro promisliti ukoliko započinju bilo kakvu kampanju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.