fbpx

Podela besplatnih akcija – Dvogodišnji scenario

U javnosti i medijima se u poslednje vreme u Srbiji sve više priča o besplatnoj podeli akcija, što će se u narednom vremenu sve više intenzivirati.

Bez obzira na to kako će operativno ceo proces izgledati, besplatna podela akcija će se desiti, naravno sa manje ili više problema. Ovaj proces će doneti veoma bitne promene u ovoj državi u narednim godinama, a na osnovu iskustava iz zemalja u okruženju koje su delile besplatne akcije na različite načine, i na osnovu poznatih parametara podele akcija, može se dosta precizno pretpostaviti šta će se u narednom periodu dešavati u Srbiji po ovom pitanju.

The Great Rock’n’Roll Swindle – Računica države i priprema za podelu akcija

Ako se ne uzme u obzir predizborna priča i značenje ove besplatne podele akcija u tom kontekstu (neću uopšte da ulazim u taj deo razmatranja – “ko tu kome”…), mogo bitnije jeste kako će se Država, koja inače nije nikada “širokogruda” pri davanju para nazad narodu, ponašati pri podeli od okvirno 4 milijarde EUR (oko 3.85 milion osoba, trenutno, prema Dinkiću). Kako se radi o velikim parama koje bi trebalo podeliti u nominalnoj vrednosti (znači, tih para još NEMA), treba videti da li će Država baš toliko para dati narodu (tj. dali će se Država odreći tog nivoa prihoda), ili nešto manje…

Postoji nekoliko verovatnih scenarija o tome koliko će uopšte biti na kraju podeljeno akcija, a procene zavise od tačnosti statistike koja se uzima u obzir u kalkulaciji, kao i od procene samog procesa podele i prodaje akcija.

 1. Prvi bonus za državu je broj umrlih do momenta podele akcija, broj umrlih koji će doživeti početak podele akcija, ali neće stići da dođu do tih akcija, i na kraju broj umrlih od momenta podele akcija do momenta kada se akcije mogu naplatiti (najkasnije, zaključno sa 31.12.2010.)U prvom slučaju situacija je “čista” jer je napomenuto da se akcije neće deliti onima koji su umrli u prethodnom periodu (jer onda nikako ne bismo došli do skoro 4 miliona živih).Kako je u Srbiji mortalitet negde oko 100.000 osoba godišnje (a rađa se oko 80.000 osoba, to je onaj jedan gradić koji nestane godišnje – 20-25 hiljada umrlih više od rođenih), može se pretpostaviti da će mesečno za vreme podele akcija u prvih šest meseci 2008. godine umirati oko 8.500 osoba. Postavlja se pitanje koliki će broj ovih osoba stići da uzme akcije, jer u suprotnom ne postoji nikakav način da te akcije dobiju naslednici. Pretpostavka je da nekih 40.000 osoba neće doživeti da dobije sredstva u samom procesu prijavljivanja, što je oko 1% populacije koja treba da dobije akcije, ili u EUR 40 mil. EUR potencijalnih akcija (tzv, en. stock options).

  Za one koji dobiju akcije i u međuvremenu umru do kraja roka privatizacije (oko 300.000 osoba – 300 mil. EUR akcija u igri po nominalnoj vrednosti), postavlja se veliko pitanje kako će država urediti (da ne kažem zakomplikovati) proceduru dokazivanja za potrebe nasledstva, i da li će uopšte nešto po tom pitanju uraditi…

 2. Drugi bonus je broj onih koji iz različitih razloga neće uspeti da uzmu akcije u predviđenom roku. I u ovom slučaju Država se pobrinula da već najavi lično pojavljivanje i preuzimanje dokumenta koji potvrđuje prijavu za podizanje akcija (kada za to dođe vreme). Podizanje prijava u Poštama i NSZZ-u stvoriće velike gužve u periodu koji već sada načelno ograničen na 6 meseci.Postoji određeni broj osoba u Srbiji koji se ne nalazi u nekoj od evidencija, a neki imaju jednostavno samo drugačije prijavljeno prebivalište od realnog (zaostavština iz devedesetih). Jedna od pozitivnih stvari koja će se desiti pri prijavama za akcije je svakako to da će se na jednostavan način ažurirati birački spisak, jer ako se ne prijavite – nema akcija.
 3. Treći bonus su oni koji neće hteti da uzmu akcije, ali mislim da ovakvih neće biti puno 🙂

“Follow the Money” – Šta će se dešavati pre same aktivacije akcija?

Procena je da će oko 90 odsto onih koji dobiju akcije (praktično se dobija vaučer – vaučerska podela akcija u vrednosti između 3 i 3.6 milijardi EUR) prodati što je pre moguće to što u dobili da bi “zaradili” obećanih 1.000 EUR! Ovo mogu da potvrde skoro svi procesi besplatnih podela akcija u regionu. Veliki broj ljudi jednostavno ne shvata šta su akcije, šta se to ovde deli, a čuli su da “dobijaju 1.000 EUR”.

Procena je da, bez obzira na Dinkićeve najave da će se sprečiti crno tržište ovih akcija, negde oko 2.5 milijardi EUR naći u opticaju pre samog procesa, jer će jednostavno “narod tražiti da mu se daju obećane pare”.

Pretpostavka je da će određeni broj povlašćenih institucija ipak moći da daje po 1.000 EUR onima koji neće moći (tj. neće hteti) da čekaju, jer je računica jednostavna i očigledna – opet na osnovu iskustava prethodnih sličnih privatizacija kroz akcije: Samo nekoliko dana od puštanja u promet ovih akcija, njihova vrednost će značajno porasti, a inače se radi uglavnom o akcijama veoma ozbiljnih firmi.

“Zašto sam ispao magarac?” – Stanje nakon puštanja besplatnih akcija  berzanski promet

Na osnovu prethodno napisanog, znači da u periodu do momenta kada će se akcije moći slobodno prodavati na berzi, samo oko 400.000 osoba će na kraju uzeti više sredstava prodajom akcija u kasnijem periodu (zbog rasta vrednosti akcija usled inicijalne ponude – IPO), a da će nekih 30.000 do 40.000 hiljada osoba biti bogatije nakon ovog procesa. Procena je da će se čak nekih deset odsto od ovog broja (3.000 do 4.000 osoba)  bukvalno obogatiti mešetarenjem na berzi, na osnovu podele besplatnih akcija. Naravno, to je samo oko 1 odsto onih koji će dobiti akcije, a većinu “kolača”uzeće država i zaštićene (tj. moćne) finansijske institucije i neki pojedinci.

Godinu dana nakon prodaje akcija, veliki broj onih koji su iz čistog neznanja prodali ove akcije, krenuće da se “kockaju” na berzi, da bi povratili “izgubleno”, tj. ono što su zaradili njihovi poznanici i prijatelji koji nisu odmah prodali akcije. Pogledati situaciju sa trgovinom akcijama u Crnoj Gori.

Saveti za ponašanje nakon podele besplatnih akcija

 1. Nemojte prodavati akcije, bez obzira koliko ne verujete Državi!
 2. Nemojte prodavati akcije, bez obzira koliko ne verujete Državi!
 3. Nemojte prodavati akcije, bez obzira koliko ne verujete Državi!
 4. Potrudite se eventualno a dođete do još nekih akcija, pre samog postupka  prodaje besplatnih akcija na berzi – isplatiće vam se!
 5. Možda da  završite kurs za brokera na berzi (za odvažnije), pa možda i vi pokupite “deo kajmaka”…

Razlog pisanja ovog teksta je moja želja da što veći broj osoba prođe bolje pri podeli besplatnih akcija, a ne da traži “obećanih 1.000 EUR”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Podela besplatnih akcija - Dvogodišnji scenario, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

12 odgovora na Podela besplatnih akcija – Dvogodišnji scenario

 1. noctua4u says:

  Pozdrav!

  Nisam bas strucan ekonomista, i ne razumem se previse u berzu ali… znam ljude (ekonomiste – madjionicare u mojoj firmi) koji su vec uradili mnoge proracune i dosli do nekog krajnjeg dobitka za obicne (citaj: neobrazovane, neupucene, nestrpljive…) gradjane.

  Njihova procena je oko 2 do 2.5 eu po akciji!!!

  E, sad…

  Sklon sam da poverujem ekonomistima u mojoj firmi nego Dinkicu…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. “Njihova procena je oko 2 do 2.5 eu po akciji!!!”

  A početna vrednost akcija i način raspodele se znaju?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Nikola says:

  Pre par meseci sam procitao u nekim domacim novinama kako postati broker, ali ne znam gde kod nas ima kurseva.

  Razmisljao sam o besplatnim akcijama jos ranije i resio da sacekam da akcije firme za koju dobijem akcije porastu, kako bi ih prodao po vecoj ceni.

  Kako da znam cije cu akcije dobiti. Sta ako dobijem akcije neke slabe firme bez prosperiteta.

  Neupucen sam u ovo tako da ne zamerite ako sam rekao nesto sto nema smisla.

  Pozdrav.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Milenko says:

  Ima na početku ovog teksta link do članka u Blicu gde Dinkić navodi o kojim je fimama reč (NIS, EPS…).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. exult says:

  Nikola, ako nisi upucen, verujem da nisi prava osoba koja treba da zavrsi kurs brokera. Sam kurs ti ne znaci nista ukoliko nisi u prici, i nisi spreman da pratis desavanja. To je vrlo dinamican posao, i zahteva veliko predznanje, pored znanja koje ces tek steci na kursu.
  “Kurseva” nema, nego samo jedan kurs, i to organizuje komisija za hartije od vrednosti, i kosta priblizno 1000 evra. Kurs nije ni malo lak niti naivan, ali dobra stvar je sto ti nije potrebna diploma fakulteta, al srednje skole jeste. Mozes detaljnije pogledati na sajtu Komisije

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Cerovic says:

  Utvrdjeno je propisima ko može dobiti besplatne akcije i sve je potpuno jasno: 1. da poseduje Srpsko državljanstvo 2. da ima punih 18 godina 3. da ima mesto prebivališta u Srbiji 4. da nije dobio nijednu akciju u toku dosadašnje privatizacije.
  Ko neispuni sve ove uslove neće biti kandidat za akcije, a ko pokuša da prevari sistem, biće i krivično gonjen. Prijavljivanje je počelo i može se obaviti u svim poštama u Srbiji, nezavisno od mesta boravišta.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Ivan says:

  Prica da svaki gradjanin dobiti 1000 evra od akcija je najobicnija budalastina. Po toj racunici javna preduzeca bi trebalo da se prodaju po ukupnoj ceni od preko 20 milijardi evra sto je nemoguce

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Zoran says:

  Dobar dan postovani hteo sam da vas pitam s obzirom da sam neupucen u svemu ovome. Dali se mogu prodati ove besplatne akcije to jest ove potvrde koje smo dobili sta kako kome se obratiti i naravno da li ih smemo prodavati.Zato sto kruze razne price i cifre. Bio bih vam jako zahvalan ako bise mi odgovorili. [email protected] Hvala.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Draganva says:

  Prodaja besplatnih akcija će početi kada budete to pročitali, čuli i videli putem svih medija. Potvrda ne znači ništa više nego da ćete VI moći da podignete te akcije, i niko drugi umesto vas. Morate sačekati dok se ne objavi da se krenulo sa prodajom akcija…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. alexa2 says:

  Da li treba uzeti besplatne akcije, s obzirom da ih Dinkic i “ekipa” tako sirokogrudo “daju”, ili treba mozda cekati neke druge besplatne koje ce mozda vredeti vise?
  Trazim savet i misljenje ako je moguce. Hvala!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. mileusna says:

  Posle ovih, nema više velikih preduzeća koja mogu biti privatizovana, ne znam odakle očekuješ “druge besplatne akcije koje će možda vredeti više”?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Svi Poslovi says:

  А право на дивиденде?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.