fbpx

Očekujte probleme sa .yu domenima

Kada od 10.03. počne preusmeravanje bivših .yu domena na .rs domene, priča o problemima tek počinje. Da li ste vi (ili vaša tehnička služba) razmišljali o sledećim pitanjima:

Web sajt(ovi):

 1.  Da li ćete više mesečno plaćati za preusmeravanje .yu domena na .rs domen?
  Ako ste uzeli .co.rs i .rs domen, određeni broj aktuelnih hosting servisa posebno naplaćuje posedovanje većeg broja domena na jednom nalogu.
 2. Da li će vaša tehnička ekipa da uradi pravilnu 301 redirekciju stranica sa postojećeg .yu domena na .rs domen, da nebiste izgubili aktuelni rejting vašeg sajta na pretraživačima?
 3. Tebalo bi otići na sve sajtove koji vam donose značajnu posećenost linkovanjem, pa da se kod njih prebaci vaša adresa na .rs.
 4. U vašim tekstovima na sajtu gde linkujete druge .yu domene, nije najbolje uraditi samo njihovo prebacivanje na .rs, jer ne znate da li su oni uzeli samo .co.rs, .in.rs (koji je najjeftiniji), i kada će uopšte preći na novi domen, jer je rok 6 meseci (neće svi odmah preći na .rs domen).

.yu email nalozi:

 1. Treba prebaciti sve osnovne .yu adrese na adrese koje se preusmeravaju na .rs domen (sa mailbox naloga na redirekciju).
 2. Treba svima sa kojima se dopisujete poslati info da ste promenili e-mail adresu?
 3. Ako imate mailing listu, postavlja se pitanje ko će sve i kada promeniti .yu adresu na .rs, i na koji njen oblik (neki će možda uzeti i .com/.net/.org umesto .rs).
 4. Ako se već godinama prijavljujete na različite online servise sa .yu domenom, a većina njih vam šalje neke informacije mailom, moraćete da idete od jednog do drugog (bitnog) servisa i da menjate ove podatke. Značajan broj ovakvih servisa ima problem jer mu je osnovni podatak vaša e-mail adresa, pa ćete morati da pravite novi nalog. Ja se npr. sa .yu domenom u nalogu pojavljujem na stotinama online servisa u poslednjih deset godina, i već znam da ću biti odjavljen sa većine njih (nemam vremena da idem svuda i da menjam podatke) – samo kod najbitnijih ću se potruditi.

Verovatno ima problema koji će se dodatno pojaviti, pa vam svakako preporučujem da već danas (ako niste ranije) počnete ozbiljno da se pripremate za prebacivanje sa .yu domena.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Očekujte probleme sa .yu domenima, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

6 odgovora na Očekujte probleme sa .yu domenima

 1. Grba says:

  Varaga, brate, nemoj da praviš paniku. 😕

  kao prvo, nema tu uošte tolikih problema koje pominješ. Bilo bi problema kada bi istog dana stao .yu domen, a krenu domen .rs – ali postoji period tranzicije koji sasvim uspešno može da amortizuje probleme o kojima govoriš.

  Dakle, postoji najmanje nekoliko tehnika kompenzacije (pri čemu ovaj kratki spisak ni u snu nije konačan):

  – Web sadržaj dve, tri, pet, petnaest http adresa može da bude jedan isti; to je oko 30-40 sekundi posla na Web serveru za prvu dodatnu adresu; zbog toga, redirekcija je izlišna ukoliko su interni linkovi ispravni.
  – promena linkova sa .yu na .rs, u svetlu prethodne tačke, može da traje najmanje 18 meseci. Pa, ko je lenj, neka ima problema.
  – ista stvar za prijave na razne servise e-adresom;
  – mrtvi linkovi starih domena? Pa šta? Web je ionako prepun efemernih sadržaja; oko toga ne treba praviti halabuku.
  – mailbox na serveru je fizički folder. Apsolutno je izvodljivo da se napravi da [email protected], [email protected], [email protected], …primaju mailove u taj isti folder. Samo jedan izgubljeni primljeni mail zbog ove tranzicije je faul administratora 😳

  E sad, pretraživači, indeksi, andrmolje… Kao što se nije desio smak sveta zbog “Y2K problema”, ali je tu i tamo trebalo blagovremeno overiti da li sve aplikacije rade po specifikaciji godine sa četiri cifre, tako se (pogotovo) neće desiti smak sveta zbog tranzicije .yu u .rs, nego opet tu i tamo treba overiti nekoliko detalja koji treba da odgovaraju veoma linearnoj specifikaciji 💡

  Zaista nema smisla da o ovom pitanju govoriš kao da je reč o vrhunskoj drami. Kontam ja da si ti konsultant, ali to ne znači da treba da strpaš čobanovog šarplaninca u gepek svog auta, pričajući kako si mu uzeo ovcu 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Draganva says:

  Hvala Grbiću što si se javio 🙂

  Nisam mislio sa ovim tekstom da sejem paniku, već samo da ukažem na moguće probleme naročito onima koji ne razmišljaju na nivou angažovanja tehničkih lica (inače, ja se ne bavim tehnikom) da povedu računa o mogućim problemima. Tebi ovo izgleda veoma jednostavno pošto si između ostalog i sistem administrator, ali ne deluje to svima jednostavno, pa sam skrenuo pažnju na deo potencijalnih problema, ne na sve…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Grba says:

  OK, nisi mislio da seješ paniku, imao si dobru nameru – uopšte ne sumnjam u to.

  Doduše, u tom slučaju je trebalo da daš malo odmereniji naslov, a ne “OČEKUJTE probleme sa .yu domenima”… Takođe, valjalo bi da se malo upoznaš sa konkretnim zahvatima koji slede. Sasvim se slažem da je pametno izvesti razne preventivne korake (to je, valjda, van diskusije), ali o tome ne treba govoriti napamet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Pedja says:

  Tema je na mestu,mada mislim da si, Dragane, zaboravio najveći problem koji sledi, a to je potpun gubitak postojećih povratnih linkova na .yu domene. Najveći broj postojećih referenci je nemoguće izmeniti na nove adrese, tako da je šteta koja če bitipričinjena brisanjem .yu domena biti neprocenjiva.

  Redirekcija, kako web adresa tako i email adresa će samo privremeno da otkloni problem, jer redirekciaj će da funkcioniše smao dok budu funkcionisali .yu domeni. Onog trenutka kada .yu bude izbrisan sva redirekcija prestaje da funcioniše i svi linkovi rasuti po Internetu prestaju da rade.

  Smatram da je veoma bezobzirno, a rekao bih i beskrupulozno, od odgovornih u RNIDS što su dozvolili da se na ovakav način tretira .yu domen. BEskrupulozno zato što ljudi koji urpavljaju RNIDS odnosn .rs domenom ustari i zarađuju na registraciji domena, i samo je u njihovom internesu da .yu domen bude obrisan što pre.

  Ovaj domen ne postoji od juče i nema samo nekoliko sajtova, već se radi o desetinama hiljada web adresa i ko zna koliko puta više email adresa. Niko od korisnika .yu domena ne odgovara da on bude obrisan tako brzo – period tranzicije treba da traje bar deset godina ako ne i više.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. igor says:

  Evo ja se slazem sa svima…

  – naslov clanka je izforsiran, pomislio sam da je nesto gore
  – sadrzaj clanka je definitivno koristan
  – trebalo je ostaviti vise vremena za tranziciju

  pozdrav

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Draganva says:

  Evo primera koji na žost potkrepljuje ono što sam napominjao:
  http://www.devprotalk.com/t4934-prelazak-sa-coyu-na-rs-katastrofa-za-seo.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.