fbpx

Miloje Sekulić: Razvoj srpskih news portala

Sinergija medija na Internetu: Miloje Sekulić
Milica Jovanović, Danas, 09.04.2008

Novi talas ekspanzije Interneta, tzv. Mreža 2.0, bar u onom najmanje osporavanom konceptu sve većeg učešća korisnika u stvaranju sadržaja, postaje medijska i ekonomska činjenica i u Srbiji, doduše sa razumljivim zakašnjenjem od nekoliko godina. U nedostatku ažurnijih istraživanja o stvarnom uticaju Interneta na javno mnjenje ili poslovanje u Srbiji, za potvrdu osetnog razvoja moglo bi se uzeti i sve češće “prelivanje” online sadržaja u konvencionalne medije, od komentara do preuzimanja “vesti” koje su objavili anonimni korisnici – kao i znatno veće prisustvo domaće reklamne industrije na Mreži. To je pre svega vidljivo na tzv. news sajtovima, portalima medijskih kuća, blogovima i forumima.
“Brzi razvoj news portala, ali i specijalizovanih news sajtova u Srbiji, posledica je nekoliko faktora. Svakako da je najznačajniji postizanje kritične mase stanovnika koji su online. Poslednja relevantna objavljena istraživanja su stara oko godinu dana.

Centar za proučavanje informacionih tehnologija u decembru 2006. godine i Republički zavod za statistiku oko dva meseca kasnije, saopštili su da je u Srbiji, bez teritorije Kosova, oko jedna četvrtina stanovnika online. Pesimisti će, naravno, reći da je čaša tri četvrtine prazna, dok se optimisti raduju jer je jedna četvrtina već puna. Oni realni će se zamisliti nad zaključkom istraživanja CEPIT-a u kome se sugeriše da oko 1.500.000 korisnika interneta, a svetska iskustva pokazuju da se tu uvek radi o mlađim, bolje obrazovanim i imućnijim osobama, predstavljaju marketinški veoma zanimljivu ciljnu grupu”, kaže Miloje Sekulić, E-PR direktor Agencije za odnose sa javnošću MCCANN Erickson Public Relations, prve PR agencije kod nas koja je uvela poseban sektor koji se bavi primenom mogućnosti interneta u oblasti odnosa sa javnošću.

Ostatak originalnog članka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Miloje Sekulić: Razvoj srpskih news portala, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.