fbpx

Lični pogled na konferenciju “E-trgovina 2012”

Praktično svake godine pred kraj konferencije E-trgovina dobijam upit sa više strana – da li sam zadovoljan sa Konferencijom. Svaki put odgovaram na isti način – zadovoljan sam onoliko koliko su zadovoljni sami učesnici konferencije (posetioci i predavači). Koliko sam uspeo do sada da se informišem, praktično su bile generalno zadovoljne sve osobe koje sam pitao da li su zadovoljne sa ovogodišnjom konferencijom. Naravno da je bilo problema (npr. nedostatak tople vode u hotelima Elite zbog havarije, kašnjenja programa prvog dana…), ali se ispostavilo da je ipak to bilo manje bitno od generalno pozitivnog utiska koje se ove godine bio veoma prisutan na Konferenciji.

Program konferencije

Interesovanje za sam program se moglo videti po broju osoba koje su ostajale u sali uveče prvog dana, ali i do samog kraja konferencije. Putem streaminga, program  konferencije je u svakom momentu pratilo između 150 i 200 osoba, što je priličan uspeh koji govori da postoji veliko interesovanje za tematiku iz oblasti poslovne primene interneta. Ukupno je na Paliću bilo preko 350 učesnika, dok je streaming za sva tri dana pratilo skoro 7.000 gledalaca (zahvaljujući Ringier Group koji su ponuduli prenos preko sajta Blic.rs)!

Prema reakcija koje sem uspeo da “ulovim”, ovogodišnju konferenciju su obeležile kvalitetne panel diskusije na temu online PR-a (prvi dan), online oglašavanja i e-trgovine (drugi dan), kao i na temu investiranja u Internet projekte (treći dan).

U odnosu na ono što sam imao prilike da vidim i čujem, od prezentacija koje su najviše privukle pažnju (dodajte u komentarima vaše impresije) prvog dana su se izdvojila predavanja Nedima Šabića i Dragane Đermanović, drugog dana Olge Maksimović i Žarka Ptičeka, trećeg dana Milene Krstić i portala za eUpravu. Sva tri dana je bilo reči o uspešnoj prezentaciji Univerexport e-prodavnice Elakolije. Ovim se spisak interesantnih predavanja ne završava, već zavisi od različitih ukusa…

U međuvremenu, možete pogledati moju pptprezentaciju sa E-trgovine.

Druženje i networking

Drastična razlika između praćenja samog programa konferencije (na samom Paliću ili putem streaminga) i upoznavanja, razmena mišljenja, učenja i druženja predstavlja i osnovnu karakteristiku konferencije E-trgovina, gde za osobe koje se interesuju na poslovnu primenu Interneta sigurno uvek ima ozbiljnih razloga za kontakte koji se ostvare tokom tri dana konferencije… Jedna od osobenosti ove konferencije jeste veoma visok procenat (preko 70 odsto) prisutnosti osoba koje nisu Internet profesionalci (tzv. gikovi), već vlasnici kompanija, i zaposleni u različitim organizacijama koje interesuje poslovna primena Interneta.

U mom slučaju, ove godine proveo sam veoma lepe momente u druženjima i kasnim pričama sa predstavnicima kompanija eKupi, Univerexport, TheCity (Andrej-Piere Buzdum, Ilija Sergjenko), Tandem Financial (Pavle Bašić)… Naročito su bili interesantni poslovni ručkovi i večere u veoma kvalitetnim restoranima na Paliću (svima preporučujem da kada dođu na Palić da probaju ovdašnje specijalitete, a naročito ribu i riblju čorbu), gde je uvek prisustvovalo više osoba u veoma opuštenoj i prijatnoj atmosferi.

Upravo opuštenost i prijatna atmosfera, bez stresova i presija sa posla predstavlja jednu od osnovnih karakteristika boravka na E-trgovini… Ovde su veoma dostupni i oni koje je teško “nahvatati” na poslu, samo je potrebno prići i zamoliti za malo vremena… Na žalost, u mom slučaju tokom konferencije uglavnom nisam bio naročito slobodan, ali je bilo očigledno kada sam mogao da pričam sa svima koji bi mi prišli – duže ili kraće vreme…

Vidimo se sledeće godine na Paliću…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Lični pogled na konferenciju "E-trgovina 2012", 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 28/04/2012, RSS

2 odgovora na Lični pogled na konferenciju “E-trgovina 2012”

 1. zip says:

  Jel ce biti negde da se pogleda video prezentacije??
  Pozdrav

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. […] Moram da naglasim da je ovaj događaj za mene bio od velike koristi. Pored edukacije koju ću primenjivati na najbolji način, uspeo sam i da se uključim i u druge teme. Prema rečima Dragana Varagića sa kojim sam proveo neko vreme na Paliću,  ovogodišnju konferenciju obeležile su dikusije na temu online PR-a, online oglašavanja i e-trgovi…. […]

 3. Dejan says:

  Evo jos jedan pogleda na konfereciju od ucesnika. Naravno mogu da pricam samo o ovoj godini a moje misljenje je da je katastrofa to sto na sajtu zvanicnog organizatora pise da ce predavacima dodeliti sertifikate i zbornike radova a to se nije desilo. I to da covek predje preko toga nego sto znam dosta ljudi koji kazu da su pisali organizatoru sa pitanjima za obecani materijal i jos niko nije mogao da se pohvali da je organizator odgovorio. Sto nas dovodi do zakljucka da je to fantomska organizacija koja sluzi za uzimanje novaca i naravno odrzavanje konferencije (dela koji je obecan na sajtu). U svakom slucaju bilo je odlicnoh predavanja i svakako bi vredilo doci pod uslovom da je mnogo jeftinije za ucesnike-slusaoce i da drze do date reci, sto u ovom slucju nikako nije slucaj.
  Toliko do mene i ako neko ima informacije suprotne od ovih slobodno neka me demantuje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.