fbpx

Kvalitetno osmišljen e-advertajzing model zarade

Nedavna diskusija na temu komercijalizacije bloga, prateća tema na DPT-u (odnosno bNasty-jevo pominjanje advertajzing mreže The Deck), kao i nedavna anketa na Aničićevom blogu, pokazali su da evidentno nije nimalo jednostavno zaraditi dovoljno sredstava od oglašavanja na blogovima, iako su pojedini blogovi veoma popularni u našem regionu, ali nisu baš dovoljno posećeni (što naravno ima veze sa razvojem bloga kod nas…), kada se uporede sa najposećenijim sajtovima.

Ovaj put osvrnuću se na advertajzing model zarade, kao i mogućnosti koje možda može da ponudi Cost per Influence model naplate, uz optimizaciju bloga/sajta na takav način da sa jedne strane bude kvalitetniji korisniku (posetiocu/čitaocu), a da sa druge strane oglašivač koji uplati reklamiranje ima što je moguće kvalitetnije efekte oglašavanja (imam tekst i na engleskom na ovu veoma važnu temu).

Kako naplatiti uticaj bloga/sajta u odnosu na angažman posetilaca

 1. Kao što su mnogi do sada već primetili rast uticaja sajta/bloga isključivo zavisi od odabira vrste sadržaja i njihovog kvaliteta (znači, obavezno mora da postoji kombinacija kvalitetnog sadržaja sa odabirom tema). Što je kvalitet sadržaja veći, kvalitetniji su i komentari, i veći je broj značajnijih predstvnika ciljne grupe koji komentarišu, odnosno doprinose kvalitetu sadržaja Web lokacije (UGC – User Generated Content).
 2. Najveći problem kod većine ovdašnjih blogova (uključujući i moj) jeste nedovoljna fokusiranost na određenu temu, odnosno oblast (niche market – tržišna niša). Što je veća fokusiranost, postoji jednostavnija mogućnost da se dođe do bolje definisanosti  ponude oglašavanja.
 3. Za kvalitetne efekte oglašavanja potrebno je osmisliti način prikaza (pojedinačnih, ili u najgorem slučaju veoma mali broj) reklama koji ne iritira korisnike. Ideja je da ovakav tip oglašavanja daje realnu informaciju posetiocu sajta, što ulazi direktno u problem odabira oglašivača (što upravo radi mreža The Deck, između ostalog), odnosno ne može se bilo ko reklamirati kod takvog sistema oglašavanja koji za rezultat daje kvalitetnu informaciju posetiocu sajta. Sve ovo veoma počinje da liči na generisanje određenog publiciteta klijentu kroz oglašavanje.

Mislim da prekomponovanje načina kreiranja sadržaja i samog prikaza komercijalnih poruka/reklama ovde kod nas, ali i na svetskom nivou može doneti samo boljitak u zadovoljstvu oglašivača, zadovoljstvu posetilaca sajta, pa samim tim i većim prihodima od ovakve koncepcije online oglašavanja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Kvalitetno osmišljen e-advertajzing model zarade, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

6 odgovora na Kvalitetno osmišljen e-advertajzing model zarade

 1. MasterMind says:

  Drugim riječima: podizanje standarda, uređeni sustav umjesto poplave. E tako već može.
  Koliko smo tome dorasli, to je pravo pitanje (pogotovo kod bloga).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Milan Smudja says:

  Sta ako pises veoma kvalitetno a spektar kategorija na blogu je sirok? Da li otvoriti vise blogova i “retko” a kvalitetno pisati, ili da se brendiras na jednom blogu bas sirinom tog opsega, cesce? Verovatno bi se to moglo “izdrzati”, medjutim, koliko vremena je potrebno za tako nesto?

  Tja,…izgleda da je fokus neizbezan. Koliko ce autor bloga (fokusiranog) biti onda zadovoljan svojim pisanijama na samo jednu temu, dok mu ostale came negde na papiru? A da se zarade pare od afilijateja, tesko da mozemo pricati o tome,… verovatno sponzorisani postovi od strane par kompanija…

  Mislim, treba covek raskrstiti sam sa sobom da li hoce da monetizira, ili ce blog ipak ostati klasik web log,..pa kome se svidja – svidja…

  Teska tema.

  Poz, Milan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Ijao, meni ovo suvise lici na sprski sindrom tranage-frangisanja, i zarade po scvaku cenu. Jednom, kad se sastavim, napisacu spisak POSREDNIH benefita (bez suma, to je moje pravo, ali dacu vam okvir 🙂 od blogovanja. Znaci nijedan oglas nemam na blogu, nijednu slicicu, samo StatCounter i JCI community (no money).
  Malo mi je to pay per click vise za sajtove koji nesto prodaju nego za blogove….I na kraju, gledam kroz drugo staklo onoga ko je “to sto ima da kaze” nacickao advertajzingom.
  Takva rec je jeftinija 🙂
  Osim ako nisi APSOLUTNI KOEPERFILD drzanja paznje onima koji citaju.
  Respect 4 Mooshema – sjajno pise, i verujem da ce KAPITALIZOVATI svoj inteletkulani rad na drugi nacin, sofisticiraniji i za cvece novce.
  Obecavam dakle, listu svojih rodjenih benefita, pocetkom 2008 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Uh, sorry for typos… 😳 nema EDIT opcije, mhmhm….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. 🙂 Gle sta sam obecala a nisam ispunila….
  Inace, samo magarac ne menja misljenje. PPC je super ako vam treba saobracaj, naravno. A widgeti su nepotrebni 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Psorijazic says:

  Koliko je vazno imati kljucne reci u samoj domeni za optimizaciju….?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.