fbpx

Kulinarski blogovi za primer – Angažovana blog zajednica

Prvog avgusta 2008. g. blogerka Monsoon započela je prvu igru za “food” blogere (blogerke) na prostoru bivše SFRJ, koju mogu igrati i svi zainteresovani koji imaju mogućnost da svoj rad fotografišu i postave na Internet (na forum, galeriju slika, Web sajt…). Igra je posle drugog kruga okupila 12 blogerki, koje su je tim povodom nazvale “Ajme, koliko nas je“.

Igra “Ajme, koliko nas je”

U osnovi, ova igra se igra tako što domaćica igre za određeni mesec, putem svog bloga zadaje ključni sastojak, tj. narmirnicu koju učesnici treba da upotrebe. Učesnici igre prave jelo sa zadatom namirnicom i objavljuju na svom blogu, uz link ka osnivaču igre i link ka postu domaćice, bilo kada u toku meseca.

Domaćica izvlači pobednike, objavljuje sve radove na svom blogu i bira novu domaćicu za sledeći mesec. Domaćica može, ukoliko želi, poslati pobednicima poklon po izboru.

Tako je početkom ovog meseca Gaga-Grne objavila pobednike/pobednice kruga igre u oktobru (tema bundeva) i objavila novu domaćicu za ovaj mesec, a to je dvojac Tadeja & Timna, koje su odabrale kupus kao temu za jela u novembru. U ovoj igri sada već učestvuje preko dvadeset blogerki!

Još kulinarskih igrica

Oduševljenje ovom igrom dovelo je do formiranja posebnog kulinarskog bloga pod imenom “Kuvar igrice“, gde blogeri/blogerke zadaju različite igre onima koji su spremni da kuvaju jela i da slikaju ono što su napravili, i da pritom postave recept za uslikano/napravljeno jelo.

Npr. igra FBI rukavice: FBI je akronim od Food Blog Inspection – jedan blog je pod inspekcijom, a ostali su inspektori čiji je zadatak da isprobaju neki recept ili više njih, i na svom blogu objave utiske i slike.

U novembru mesecu u ovoj igri aktuelnan je blog Urbane stonoge, u čast ove žene koja je nedavno umrla! Pravila za novembar u igri FBI rukavice možete videti ovde.

Angažovanje blog zajednice

Ja na ovim prostorima nisam video ovako dobar primer zajedničkog angažmana većeg broja blogera, a sve opisano traje već više od godinu dana u kontinuitetu, i širi se sve više! Sa jedne strane kulinari uživaju u spemanju jela i pisanju tekstova na zadate teme, a sa druge strane čitaoci ovih blogova mogu uživati u novim idejama koje “bujaju” na sve strane.

Svaka čast! Veoma poučno…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kulinarski blogovi za primer - Angažovana blog zajednica, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/11/2009, RSS

9 odgovora na Kulinarski blogovi za primer – Angažovana blog zajednica

  1. Sve što sam do sada (sa)znala o online zajednicama, udruživanju i konstruktivnoj interakciji na netu pronašla sam na linkovima iz ovog posta.
    Ovo je je jedan od najiteresantnijih primera uloge i značaja kolaboracije u online okruženju u našoj regiji koji sam videla (“Why Croatia” je takođe u samom vrhu).

    Svaka čast učesnicama/icima!
    Odličan post.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Pedya says:

    Još jedan vrlo zanimljiv (i vrlo poučan) tekst! 😉 Zaista sjajno okupljanje oko jedne interesantne (i (vrlo) viralne) ideje :). A Dragana mi je podsećanjem na ”Why Croatia” prosto izmamila pitanje – nije li taj projekat upravo bio brendiranje Hrvatske? 😉

    Imamo primer sjajne saradnje srpskih blogerki oko (njima) zanimljive ideje, imamo primer odlične hrvatske akcije – možemo li osmisliti nešto dovoljno zanimljivo i dovoljno viralno (i dovoljno interesantno srpskoj blogerskoj zajednici), što bi mogli iskoristiti za brendiranje Srbije…?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Gaga says:

    Meni je samo žao što ne učestvuju i ostali blogeri, nije baš akcenat bačen striktno na blogere kulinare. Ali ko zna, mi ne odustajemo od našeg druženja, iz meseca u mesec nas je sve više i više, pa se može desiti da nam se pridruži i neko ko nije vezan blogovanjem samo za kulinarstvo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Maja Babic says:

    Postovanje 🙂

    Sa ove strane ekrana je autor jedne od igara (FBI rukavice) i jedan od admina bloga kuvarigrice.

    U momentu dok je postojala samo jedna igra, medju kulinarskim blogerima je vladalo neko nestrpljenje i potreba za novim igrama i vidovima druzenja. Tako su nastale druge dve igre, i blog kuvarigrice. Meni licno nije neobicno sto smo se dobro organizovale, jer je svaka od nas prvo organizator u kuhinji, a dobra priprema je pola posla, tako da – takav nam je “posao” 🙂

    Ono sto mi je neobicno drago je sto je ovo zaista zajednica blogera sa ex SFRJ prostora, a koja je jako skladna. Ljudi se, osim virtuelno neretko upoznaju i uzivo, jednostavno se zblize.

    Najlepse hvala za ovakav tekst, uvek je lepo iz drugog ugla pogledati na sebe. Kuvarigrice imaju puno planova za buducnost, i ovakvi odjeci su nam svakako podstrek za dalji rad.

    Pozdrav,
    Maja

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. NikkiL says:

    Food blogovi su i u svetu vrlo specificna zajednica koja je jako dobro povezana i odlicno funkcionise – veliki broj ovakvih i slicnih igrica se igra na brojnim stranim blogovima (neki od nasih food blogera koji bloguju na engleskom poput Palachinke ucestvuju i u njima), postoje posebni blog agregatori i direktorijumi samo za food blogove…Inace, ova exyu zajednica je u principu aktivna i postoji i pre 2008 godine i pre ovih nasih organizovanih igrica iako vidim da je u poslednjih godinu dana sve brojnija i brojnija… Bas je skoro izaslo specijalno izdanje jednog regionalnog kulinarskog casopisa posveceno iskljucivo receptima food blogerki – jos jedan primer i lepe saradnje u okviru zajednice a i prenosenja onoga sto je putem Interneta plasirano u neki “mainstream” medijski sadrzaj.

    E sad, neki moj utisak jeste da veliki broj blogera iz uslovno receno IT – komunikacione sfere prosto nije ni upoznat sa onim sto se van tih nekih okvira desava, van pitanja poslovnih primena, prica o drustvenim mrezama, blogovima kao osmisljenim promo alatima isl…. i ne obraca paznju da mnogo toga o cemu neki beskrajno raspravljaju u teoriji, nekoliko drugih blog zajednica iz regiona zapravo sve to vreme primenjuje u praksi. Recimo, osim food blogova tu je i paralelna velika regionalna blog zajednica craft blogova, koji takodje medjusobno saradjuju, organizuju zajednicke izlozbe, jako uspesno prodaju svoje radove preko Etsy-ja i drugih slicnih sajtova…
    Bas me zanima, da li je ovo samo moj utisak (buduci da sam srpske blogove iz IT-communication miljea tek odskora pocela da pratim) da postoji odredjena izolacija izmedju domacih blog zajednica, ili je to stvarno tako, i ako jeste koji su razlozi toga…? Nekako mi se cini da srpska (i regionalna) blog scena i nije toliko velika da ne bi moglo da dodje do nekog preklapanja i malo vece komunikacije i izmedju tih nekoliko zajednica….nek me ispravi neko ako gresim, ali imam utisak da se komunikacija dosta vrti u nekim manje vise zatvorenim krugovima… 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. @NikkiL imate ovde članak na temu zatvorenosti ovdašnjih blog zajednica.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. linga says:

    htedoh upravo da kazem ono sto je NikkiL lepo objasnila, cini mi se da postoje eke izolovane blog zajednice koje postoje i rade paralelno, sto je donekle i logicno, jer su im interesovanja razlicita. Dobro je sto pocinju jedni druge da primecuju, a koliko vidim mozemo mnogo jedni od drugih da ucimo.
    Devojke s kulinarskih blogova koje si spomenuo u toj meri uticu na neke od nas “domacica” da smo ladno pobrisale svoj kuvare i sada ono inspiraciju za klopu trazimo na njihovim blogovima :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. NikkiL says:

    Wow, Dragane, iz ovog jednog linka (i sledeci ostale odatle) saznah o domacim blog zajednicama vise nego u poslednjih par meseci…(i potvrdih pretpostavku) 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. drnch says:

    Blog zajednice definitivno imaju, takoreci, multiplikator energije, pogotovo ako, kao stozer okupljanja, imaju neku “igracku” (u ovom slucaju kuvanje).
    Uvek dajem prednost ma kakvoj zajednici u odnosu na jak samostalni blog sa mnogo poseta fanova i mrzitelja, a bez prave diskusije i interakcije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.