fbpx

Klasični mediji ne shvataju da se moraju menjati!

Nedavno objavljena politika korišćenja društvenih medija od strane New York Times-a rasplamsala je polemiku na temu koliko dugo klasični mediji mogu ostati relevantni ako ne usvoje savremene sisteme konverzacije putem društvenih medija.

Sa jedne strane imate medije kao što su AP ili Guardian koji se veoma trude da definišu i isprate promene koje se se desile u novinarstvu poslednjih godina, dok većina novinara i urednika u svetu ne shvata da su čitaoci ti koji utiču dominantno na uređivačku politiku i odabir novinara, a ne (dominantno) urednici medija.

Objavite određeni broj tekstova u online izdanju i videćete popularnost članaka prema broju jedinstvenih pregleda i broja linkovanja članaka preko različitih društvenih medija! Na osnovu ovog se najjednostavnije vidi kvalitet urednika i novinara!

10 odsto originalnih vesti i oglasne table

Mislim da nema osobe koja ne prati pisanje klasičnih medija koja nije uočila sličnost tema i sadržaja koji se plasiraju javnosti. Pogledajte npr. na dnevnom nivou koje se vesti objavljuju u Srbiji putem različitih medija: U poslednjih 15+ godina struktura objavljenih vesti ide po principu – 90 odsto obrada/kopiranje agencijskih vesti i 10 odsto originalnihvesti. Što bi ljudi rekli – “video sam jedne vesti, video sam ih sve”.

Kada se pogledaju sajtovi sa vestima koji omogućuju komentare, ako komentare na ovim sajtovima uporedite sa komentarima na blogovima, uočava se da uz vest na klasičnim sajtovima vesti vi imate “oglasnu tablu” gde se nalaze pobrojana različita mišljenja o tekstu. Ovi komentari ne čine vest kvalitetnijom, kako se to obično dešava kod kvalitetnijih blogova, gde komentari direktno oblikuju kvalitet samog članka.

U problemu je šansa

Cela ova priča može se posmatrati i sa te strane da oni mediji (sa svojim uređivačkim politikama) koji shvate kako funkcioniše savremeno novinarstvo, mogu steći ozbiljnu konkurentnu prednost u odnosu na one medije koji i dalje misle da se ništa nije promenilo.

Kako inače većina medija u poslednje vreme prelazi sve više na Internet, kvalitetna uređivačka politika u skladu sa novim trendovima može napraviti novu “raspodelu moći” sa aspekta uticaja i profita novih medija.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Klasični mediji ne shvataju da se moraju menjati!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.