fbpx

Edgios.com – p2p pretraživač i delom domaći startup

Imao sam priliku da skinem i isprobam Edgios peer-to-peer (p2p) pretraživač, i većinu mojih razmišljanja na temu distribuiranih pretraživača (p2p) i Edgios.com projekta sam preneo na mom engleskom blogu.

Uspeh ovog pretraživačkog koncepta zavisi od zajednice koja se oformi oko njega, i što bude bilo više korisnika, ovaj servis će biti upotrebljiviji. Pitanje je da li će se formirati kritična masa korisnika koji će krenuti intenzivno da koriste ovaj servis.

O pretraživaču i vlasnicima

Edgios je pretraživač nove generacije koji se ne zasniva na centralizovanoj bazi podataka, takozvanom “indeksu“, i softverskim “robotima“ kojima se taj indeks puni i osvežava. Njegov rad se zasniva na povezivanju velikog broja računara korisnika koji formiraju P2P mrežu i tako grade Edgiosov pretraživač. Na svakom računaru Edgios korisnici mogu da zajedno podele sa ostalim korisnicima informacije o Web adresama na kojima su bili. Adrese koje su odobrene za podelu postaju deo “distribuiranog indeksa” celokupnog sistema. Na ovaj način, kada se postigne potreban broj korisnika, dobija se veći kvalitet, dubina i svežina, pa samim tim i relevantnost pretraživanja nego u slučaju centralizovanog pretraživanja.

Distribuiranim indeksom su obuhvaćene i veb stranice na koje je robotima centralizovanih pretraživača zabranjen ili nemoguć ulazak pa su zato i rezultati pretraživanja bolji nego što je to sada slučaj. Osim toga smanjena je mogućnost da se veštački forsiraju pojedini sajtovi u rezultatima pretraživanja, a poboljšano je rangiranje jer se više vrednuju stranice na koje korisnici Edgiosa zaista odlaze.

Idejni tvorac pretraživača Edgios i vođa tima koji su ga razvili Borislav Agapijev je inženjer elektrotehnike koji je diplomirao u Beogradu. Sredinom osamdesetih otišao je u Sjedinjene Američke Države, doktorirao 1992 i naredne decenije ostvario zavidnu karijeru u Intel-u. Zainteresovan za pitanja poboljšavanja tehnologije pretraživanja interneta 2000 godine ulazi u vode internet preduzetništva. Njegov prvi projekat bio je Vast pretraživač malih oglasa na vebu na adresi www.vast.com. Pretraživač Vast je baziran u San Francisku  i ima najveće pretraživače na svetu u oblastima automobilskih oglasa, vila za izdavanje, kupovinu kuća i drugih.

U 2006. godini njegov tvorac počinje razvoj distribuiranog pretraživača Edgios. U dosadašnji razvoj Edgiosa uloženo je preko milion dolara kapitala investitora iz SAD. Investitori Edgiosa su čuvena Venture Capital firma Draper Fisher Jurvetson (DFJ), poznata po investicijama u Skype, kao i Baidu (najveći kineski pretraživač). Ceo razvojni tim programera koji rade na Edgiosu je u Srbiji. To je tim najboljih studenata, pobednika na svetskim takmičenjima u matematici, fizici i programiranju.

Trenutno stanje i procene

Krenuo sam sa isprobavanjem pretraživača, ali index je još uvek mali, i treba još puno osoba da ga koristi da bi bio relevantan pretraživač. Čim ga instalirate, kreću sa javljanjem različiti sigurnosni programi na vašem kompjuteru, jer ovaj program prati vaš rad na Webu. Mislim da je ovo najveći problem ovog koncepta pretraživanja, koji u svetu i dalje važi za alternativan, ali sa druge strane, kao što sam napisao, sve zavisi od baze korisnika – koliko će osoba koristiti ovaj pretraživač.

Najinteresantniji deo cele ove priče jeste Venture Capital firma koja je stala iza projekta, jer ako uspeju da na neki način iskoriste ogromnu bazu Skype korisnika (neka hibridna search funkcionalnost u skype-u), tada ovaj projekat bi mogao da uđe u search mainstream. Mislim da bi dosta ljudi u svetu volelo da vidi neku pravu alternativu Google-u.

Mislim da je ovo tek početak za ovaj pretraživač, i da je ostao ogroman posao angažovanja online korisnika da upotrebljavaju ovaj pretraživač.

Svakako, voleo bih da ovaj projekat uspe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Edgios.com - p2p pretraživač i delom domaći startup, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 11/10/2008, RSS

4 odgovora na Edgios.com – p2p pretraživač i delom domaći startup

  1. mileusna says:

    Hm… To je već isprobavano pre par godina i nekoliko startupa je čini mi se propalo oko P2P pretraživača. Nakon toga nisam primetio da je neko u skorije vreme pokrenuo nešto slično. Google je mnogo jak u klasičnoj pretrazi tako da startapi traže alternative u recimo nečemu kao što je P2P, samo je malo problematično i sve to implementirati a da bude upotrebljivo, zbog čega su uostalom i propali svi pokušaji da se P2P uvede u svet pretraživača. Doduše od onda su i tehnologije malo uznapredovale, pa ko zna…

    Nek je sa srećom, mada moram prizanati da nisam optimista. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Draganva says:

    Imaju definitivno svakakvih problema – i sa rezultatima pretraživanja (ima po 2,3 rezultata a piše preko 100), i sa aplikacijom koja se instalira – pa ponekad podivlja i uzme 100% CPU resursa.

    Sa druge strane, treba još dosta da porade na tome šta bi još dodali u tu aplikaciju pa da korisnici imaju interes da je instaliraju – npr. onaj RSS reader (nisam baš brzo shvatio kako funkcioniše).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Pozdrav,

    Hvala na komentarima i interesovanju. Istorija P2P pretrazivaca nije mnogo velika, jedan od najpoznatijih Infrasearch je kupio Sun 2001. On se zasnivao na Gnutella tehnologiji koja bila vrlo popularna ali je vec nekoliko godina prevazidjena novijim sistemima kao BitTorrent i eMule.

    Glavni problem P2P tehnologija je bila sporost tj nedostatak garancije koliko traje pretrazivanje. U zadnjih nekoliko godina su razvijene nove tehnologije, tj DHT, koje omogucavaju mnogo bolje resenje.

    U vezi rankiranja, problem je prilicno dobro shvacen u polju eksperta za pretrazivace, razlike izmedju Google, Yahoo, MSN pa cak i Ask su objektivno male (kao sto pokazuju testovi gde se korisnicima ne kaze odakle su rezultati) ali Google ima najjaci brand tj. snagu navike.

    Postoji veliki broj obejektivnih problema u pretrazivacima, ukljucujuci svezinu, SEO manipulaciju, duboki web, proizvoljna ogranicenja indeksa, neucestvovanje korisnika itd. Glavna “batina” koju Google koristi je da je nemoguce da ih neko napadne posto je problem suvise veliki.

    To aposlutno nije tacno, posto postoji vise nacina da se pokaze da je problem i te kako moguce resiti, mi i par drugih timova radimo na tome 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. mileusna says:

    Manipulacije su sastavni deo igre. Na pretraživačima postoje SEO manipulacije, na Diggu su to Digg manipulacije. U trenutku kad/ako dostignete kritičnu masu korisnika i krenete da šaljete više saobraćaja na sajtove i vaš sistem će se suočiti sa nekom vrstom manipulacijama. To je isto kao FIrefox i IE. Nije Firefox mnogo sigurniji, ali jednostavno većina explota se pravi za IE jer ima veći user base.

    Takođe mislim da Google i drugi serverski pretraživači mogu većinu ovih adresiranih problema da reše korišćenjem browser ekstenzija. Google putem Google Toolbara može sasvim lepo da proučava koje stranice korisnici posećuju, a da ne pominjemo tek Chrome.

    Uz prihvatanje da je uz naperdak tehnologija sve i moguće napraviti danas za razliku od pre nekoliko godina, i dalje ne vidim tu krucijelnu razliku koja bi nekog naterala da koristi P2P pretragu umesto klasičnog pretraživača. 🙂

    U jednom se slažem, a to je da i ostali pretraživači daju veoma kvalitetne rezultate pretrage. Na žalost, jedino je Google u potpunosti posvećen internacionalnim posetiocima, tj. malim tržištima, tako da su rezultati pretraga za srpski web ubedljivo najkvalitetniji na Googlu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. […] nedelje srpski web je zapljusnulo mnoštvo članaka o Edgiosu, p2p pretraživaču koji je izabrao Srbiju kao polaznu stanicu u […]

Komentari su zatvoreni.