fbpx

Dve godine servisa PRobjave.com – Novi paketi usluga

Na današnji dan 2009. g. zvanično je pušten u rad servis za distribuciju saopštenja www.probjave.com.

Za ove dve godine objavljeno je preko 3.850 saopštenja, u servisu je otvoreno preko 1.700 naloga (kompanije i pojedinci) za objavu saopštenja, a preko 300 kompanija aktivno distribuira saopštenja preko ovog servisa.

Saopštenja se distribuiraju prosečno na nekoliko desetina Web sajtova (između 30 i 50 u proseku), a konkretan broj objava saopštenja zavisi od većeg broja faktora:

 1. Kvalitet saopštenja u odnosu na aktuelnost teme, i broj prethodnih informacija o samoj vesti koja se distribuira (npr. ekskluzivna  informacija o prodaji servisa WebGazda kompaniji Zepter je imala preko 100 objava)
 2. U zavisnosti od same tematike saopštenja zavisi i broj objava na specijalizovanim sajtovima koji prate tu tematiku, pa se broj objava adekvatno povećava porastom broja specijalizovanih sajtova koji tu tematiku objavljuju.
 3. U zavisnosti od geografske određenosti saopštenja zavisi i koliki će broj lokalnih i regionalnih online medija dodatno objaviti saoštenje.
 4. Sva saopštenja sa servisa PRobjave.com automatizovano objavljuje preko 20 Web lokacija, s tim da se za slučaj komercijalno objavljenih saopštenja broj objava povećava za oko 30 odsto.
 5. Objavljena saopštenja su dostupna velikom broju novinara i medijskim redakcijama, i u zavisnosti od zainteresovanosti klasičnih medija za konkretnu tematiku saopštenja zavisi da li će ono biti upotrebljeno za kreiranje vesti na nekom od klasičnih medija ili ne.

Servis je dostupan čitalačkoj Web publici od preko 2 miliona osoba, a i dalje su najveći servisi koji prenose ova saopštenja Naslovi.net i Vesti.rs. Njima se u poslednje vreme približava Google News na srpskom jeziku, s tim da će ovaj servis imati još više efekta na objavu saopštenja kada Google odluči i da napravi naslovnu stranu ovog servisa za srpski jezik.

Karakteristike odnosa sa medijima u Srbiji – kreiranje saopštenja

Ove dve godine eksploatacije servisa PRobjave pokazale su veoma drugačije stvarno stanje odnosa sa medijima u Srbiji, u odnosu na pretpostavke koje smo imali pre nego što je ovj servis pušten:

 • Preko 95 odsto kompanija koje su ikada koristile servis nema više od četiri saopštenja mesečno, a više od pedeset odsto kompanija jedva ima i dva saopštenja mesečno.
 • Veliki broj kompanija skraćuje svoja saopštenja na 500 karaktera da bi ih besplatno slao preko ovog servisa.
 • Bez obzira što su skoro sve kompanije shvatile vrednost koju daje ovaj servis, čak i uz korišćenje besplatne opcije distribucije saopštenja, postoje samo pojedinci koji su povećali broj objavljenih saopštenja u odnosu na period pre korišćenja ovog servisa. Praksa korišćenja servisa PRobjave definitivno pokazuje da u ogromnoj većini kompanija koje ga upotrebljavaju zaposlene osobe na poslovima kreiranja saopštenja nema želju da povećava svoj posao (poveća broj saopštenja), iako je očigledno da povećanje broja objavljenih saopštenja poboljšava efekte online nastupa!
 • Veoma mali broj kompanija koristi mogućnost optimizacije saopštenja za javnost za povećanje vidljivosti kompanije i njenih proizvoda na Internetu.

Promene modela naplate servisa – specijalni popusti tokom juna meseca

Proučavajući ponašanja i akcije kompanija koje koriste servis PRobjave.com, (uz konsultacije sa određenim brojem korisnika servisa) došli smo do zaključka da je potrebno ponuditi povoljnije cene servisa, koje istovremeno omogućuju povoljnije slanje većeg broja saopštenja i imaju cenu koja podstiče na povećanje broja objava (na mesečnom nivou).

Došli smo do toga da praktično ponudimo pretplatnički model servisa, uz zadržavanje osnovnih cena objave saopštenja:

 • Cena objave tekstualnog saopštenja (1.000 din) i multimedijalnog saopštenja (2.000 din) se neće menjati.
 • Uvodi se polugodišnja i godišnja pretplata za objavu do 4 i 10 saopštenja na mesečnom nivou (bez obzira na tip saopštenja), po pojedinačnom nalogu korisnika
  Do 4 saopštenja mesečno; pretplata 12.000 din za šest meseci i 20.000 din za godinu dana korišćenja servisa.
  Do 10 saopštenja mesečno; pretplata 24.000 din za šest meseci i 40.000 din za godinu dana korišćenja servisa.
 • Za veći broj objava na mesečnom/dnevnom nivou se prave posebne ponude i dogovori.

U slučaju godišnje pretplate do 4 saopštenja mesečno (do 48 saopštenja godišnje), cena po objavi jednog saopštenja je  417 din! Cena aranžmana je isplativa već i sa dve objave mesečno, ali se potencira iskorišćenje punog bonusa mesečnih objava (distribucija neiskorišćenih objava se ne prenosi u naredni mesec).

Za objavu do 10 saopštenja mesečno (do 120 saopštenja godišnje), cena po objavi jednog saopštenja je 334 din!

Tokom meseca juna važi popust od dodatnih 10 odsto na godišnju pretplatu do 4 saopštenja mesečno!

Članovi Društva Srbije za odnose s javnošću imaju dodatni popust od 10 odsto na godišnju pretplatu do četiri saopštenja mesečno (ukupno 20 odsto popusta – kontaktirati preko DSOJ)!

U junu mesecu će se desiti i promene u modelu besplatne objave saopštenja, tako da će se i dalje zadržati maksimalnih 500 karaktera za slanje besplatnih  saopštenja, s tim da ova saopštenja neće ići u distribuciju van Web sajta PRobjave.com, obzirom da je ovaj Web sajt za dve godine ostvario dovoljnu vidljivost na pretraživačima. Znači, objavom besplatnog saopštenja na servisu PRobjave.com kompanija dobija veću idljivost na pretraživačima, ali ne i dodatno povećanje broja objava.

Povratak investicije, dalji razvoj servisa PRobjave.com

Posle dve godine ovaj servis i dalje generiše trošak, s tim da su troškovi servisa od početka ove godine dodatno smanjeni.

Upravo iz tog razloga su odgođeni planovi za proširanje servisa za online  distribuciju saopštenja u države ovog regiona.

Očekuje se se da će se tokom leta ili jeseni ove godine stvoriti uslovi da se krene u novi investicioni ciklus koji će omogućiti dalji razvoj ovog servisa (izlazak servisa iz Beta perioda) i proširenje resursa koji će omogućiti izradu lokalizovanih verzija PRobjave.com za različita regionalna tržišta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/06/2011, RSS

1 odgovor na Dve godine servisa PRobjave.com – Novi paketi usluga

 1. Dragane,

  Svaka čast! Jasno i konkretno. Kontaktiraj me putem e-maila.

  Srdačan pozdrav,
  Milica

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.