fbpx

Drama 2.0 – Online predviđanja za 2009. g.

Do sada sam na ovom blogu pomenuo recesiju u kontekstu čime da se bavite dok ona ne prođe. U poslednje vreme na mnogo mesta se mogu pročitati različita predviđanja na temu toga šta će se dešavati sa Internetom u narednoj godini. Na tu temu je pisao i Toni Aničić, gde se pozvao na interesantan TechCrunch-ov članak o budućnosti Venture Capital (VC) fondova.

Od mase pisanja na temu predviđanja šta će se u narednoj godini desiti na Webu, ima malo toga stvarno kvalitetnog. Izdvojio bih zajedničko pisanje 14 veoma uticajnih blogera na temu predviđanja dešavanja u oblasti društvenih medija (Social Media) u 2009. g.

Po mom mišljenju najozbiljniji tekst na temu predviđanja online dešavanja u 2009. g. do kojeg sam došao do sada jeste “Drama 2.0’s predictions for 2009” sa lokacije E-consultancy.com (verovatno ću uskoro pisati o njihovom redizajnu i redefiniciji poslovnog modela). Članak je napisala osoba pod nadimkom Drama 2.0, koji postoji od 2006. g. Radi se o veoma pragmatičnoj osobi sa doktoratom, koja već duže vremena gleda (i komentariše) ponovno duvanje “balona” (bubble 2.0) koji se odnosi na projekte gde se ni u pismu ne vidi zdrav model zarade (karakteristika prvog dot com “praska” 2000.-2001. g.).

Izdvojio bih njegova dva najozbiljnija saveta:

Savet br. 1: Isključiva orijentacija na sticanje prihoda, stalnog prometa i profita – povratak na osnove vođenja poslovanja (“back to business basics”).

Savet br. 2: U kriznim situacijama, “kada uštedite (sačuvate) 1 EUR, vi ste zaradili 1 EUR”. Poslovni modeli u kojima možete garantovati realnu (očiglednu) uštedu onom ko kupuje vaš proizvod ili uslugu, jesu poslovni modeli koji će prosperirati za vreme recesije. Još je bolja situacija sa onim poslovnim modelima koji realno donose zaradu klijentima (a da nisu neke piramidalne šeme i sl.).

Savet br. 3 (dodatak): Bežite od poslovnih modela u kojima se ne vidi profit. Ako radite za nekoga gde pare dolaze, a ne vidi se iz posla da one mogu i dalje da stižu – nećete dugo opstati u tom poslu. Ovo se u velikoj meri odnosi na projekte u vezi sa različitim društvenim medijima. Tek ćemo videti kako će preživeti različiti tipovi društvenih medija koji do sada nisu generisali nikakav prihod.

Veoma se dobro sećam perioda najžešće ovdašnje krize za vreme hiper-inflacije, gde je poslovanje bilo zacementirano na periodu od jednog dana, i gde se gledalo kako taj dan nešto zaraditi/preživeti (naravno nije svima bilo ovako teško, ali većini jeste). Mislim da ovoliko daleko kriza neće doći ni kod nas ni u svetu, ali nije loše podsetiti se…

Web u regionu tokom 2009. g.

Na osnovu veoma pouzdanih informacija iz različitih izvora koje imam o tome kako će se različite firme budžetski ponašati i šta će raditi u narednom periodu (zajedno, domaće firme i predstavništva inostranih firmi), mislim da e-poslovanje u regionu tokom 2009. g. neće uopšte loše proći, generalno (iako neće baš svi dobro proći), pod uslovom da se ne dese veći potresi (to je ono na čemu treba da rade Vlade država – sprečavanje/ublažavanje potresa na tržištu).

Ako se razmatraju budžeti za oglašavanje, situacija je veoma slična sa podacima istraživanja kompanije GrupoM za tržište oglašavanja u Engleskoj za 2009. g. koje prenosi Asocijacija medija:

Prihod od oglasa u lokalnim novinama pašće, prema ovoj prognozi, za 13,2 odsto, u nacionalnim dnevnim listovima 11,6 procenata, na radiu 8 odsto, u magazinima 8,5 odsto, u B2B magazinima 14 procenata  na televiziji šest odsto. Jedina svetla tačka, prema ovom istraživanju je internet, gde će i dalje biti ostvaren rast prihoda od oglasa.

Pored prethodnog, indikativni su i rezultati prodaje u SAD za Black Friday i Cyber Monday.

Sa aspekta tržišta online oglašavanja u regionu, sa jedne strane već postoje potvrde od strane kompanija koje budžetiraju oglašavanje na period od godinu dana da su kod većine zadržani online budžeti na istom periodu kao prethodne godine (za firme koje su se već oglašavale ozbiljnije online), a da su svi ostali budžeti za oglašavanje smanjeni. Sa druge strane, firme koje do sada nisu dovoljno ulagale u online oglašavanje, u velikom procentu će povećati budžete u ovom segmentu (uz smanjenje svih ostalih budžeta). Najinteresantnije je nešto što se već dešava, a nastaviće se se i u 2009. g., a to je da neke velike firme koje do sada nisu uopšte ulagale sredstva za online oglašavanje, već su krenula u taj segment komunikacije.

Manje firme će intenzivirati sisteme oglašavanja po principu direktnih efekata (ppc), koji će i biti dominantni sistem oglašavanja, što ne znači da neće biti brand sistema oglašavanja (display advertising), ali će ga biti manje (što opet ne znači da ga neće biti na nivou ove godine, a možda i više).

Što se tiče Srbije, u slučaju da se ne desi neki poremećaj većih razmera, u 2009. g. će sigurno biti rasta online oglašavanja u odnosu na ovu godinu.

Sa aspekta povećanja obima e-poslovanja, logično je da će se desiti prelivanja iz klasičnih firmi na Internet, ali neće svi dobro proći, naročito od proleća (kada će i zvanično početi recesija kod nas). Za sada ne postoji naročita konkurencija na online tržištu, ali će se stvari promeniti do proleća, što znači da onima kojima posao neće ići u klasičnom biznisu, počeće pad i u online biznisu (ovde se naročito misli na online trgovine – roba koja ne ide u klasičnoj prodaji, ne prodaje se ni na Internetu).

I zato, pogledajte ponovo savete o tome šta i kako treba prodavati u narednom periodu…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Drama 2.0 - Online predviđanja za 2009. g., 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

7 odgovora na Drama 2.0 – Online predviđanja za 2009. g.

 1. sonja says:

  Odličan tekst sa pažljivo odmerenim prognozama koje mogu biti od koristi velikom broju čitalaca.

  Slažem se sa prognozom da Internet tržište Srbije u narednoj godini neće proći loše. Čak sam i za nijansu optimističnija zbog nekoliko dogadjaja koji mogu dati zamah online trgovini, pa samim tim i ostalim delatnostima vezanim za Internet.
  Prvi je što je konačno usvojen i počeo da se primenjuje zakon o elektronskom potpisu, koji doduše nema direktni uticaj na online trgovinu, ali svakako ima indirektni (psihološki). Drugi je e-banking koji su ove 2008. uvele sve naše banke, bar se tako hvale. Mada se sam način online plaćanja zbog toga neće bitno promeniti, ipak će odredjeno skraćivanje koraka pri plaćanju (npr. praćenje računa preko interneta) imati odredjeni pozitivan uticaj.

  Oba ova dogadjaja udružena mogla bi pomeriti fokus sa stacionarne na Internet trgovinu. Čak i malo početno povećanje interesovanja kod kupaca se kasnije uvećava kroz spontani marketing “od usta do usta”.

  Veliko je pitanje ovde da li su naša preduzeća spremna za ove promene, imaju li uopšte šta da ponude, jesu li pripremili strategiju za Internet nastup, marketing, trgovinu. Mislim da još uvek ima preduzeća kod nas koja nemaju nikakav sajt.
  Bilo bi jako dobro za našu ukupnu privredu kad bi sad prvi na teren istrčali “softveraši” i srodne delatnosti sa ofanzivnim marketinškim nastupom i što većom ponudom za što širi krug korisnika u zemlji i inostranstvu. Država bi, pak, morala takodje biti spremna da s jedne strane efikasno u korenu sprečava različite zlouptrebe, prevare i druge dečje bolesti, a s druge, da podstiče online trgovinu (npr. umanjenjem PDV-a).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. MarioFr says:

  Evo i my two cents 😉

  http://www.seekandhit.com/blog/opcenito/kako-ce-se-financijska-kriza-odraziti-na-online-marketing/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Ja vec imam situaciju da klijent E-PR usluge (odnosi sa javnoscu na internetu) placa prelivanjem iz “medijskog budzeta” (namenjen oglasavanju u klasicnim medijima).
  OK u pitanju je karakteristican slucaj, promocija sajta, i relativno mala sredstva (ako se uporede sa offline oglasavanjem) ali opet je indikativan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem za trećinu kolega (marketingaša i PR-ovaca) iz bankarske branše jeste da su budžeti za sledeću godinu za klasični advertajzing umanjeni. Smanjenje je od 20% do čak 60% u slučaju jedne “lokalne” banke i to će izvesno rezultovati značajnim opadanjem promocije i vidljivosti tih banaka u široj javnosti koja se targetira putem klasičnih medija.
  S druge strane, PR budžeti u gotovo svim slučajevima OSTAJU NEPROMENJENI u poređenju sa budžetom za 2008.
  Obzirom na činjenicu da, iz meni neshvatljivih razloga, online oglašavanje uglavnom “podpada” pod PR aktivnosti ❓ ❗ mogućnosti za ovakav vid oglašavanja su iste. Hm, tačnije bolje ukoliko računamo s tim da će marketingaši u kolaboraciji sa svojim PR kolegama (konačno) postati “kreativni” te nedostatak klasičnih advertajzing aktivnosti pokušati da nadomeste online oglašavanjem i korišćenjem nekih alternativnih (možda i kreativnih) vidova advertajzinga. Tu s pravom vidim puno prostora za oglašavanje na webu. Dok svi drugi ponuđači i kreatori media planova budu u polusnu (zbog inercije i reaktivnog stava oglašivača i manjih budžeta), prilika je da ponuđači strategija i progarama online oglašavanja budu na visini zadatka, maksimalno odlučni, pripremljeni i jaako budni zato što u 2 naredne godine, na konto takvih okolnosti, mogu napraviti advertajzing revoluciju u našoj zemlji. Biće sasvim dovoljno vremena da dočekamo i eventualni pozitivni feedback online oglašavanja, nakon čega će izvesno većina kompanija i u normalnim tržišnim okolnostima (po izlasku iz krize) online oglašavanju dati znatno važnije mesto u svojim planovima i, što je najvažnije, budžetima.
  Nema spavanja!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Nisam kompententan da pričam o prognozama, ali mogu govoriti o trenutnom stanju oglašavanja na jednom web sajtu koji vodim i koji živi pre svega od CPM oglašavanja. Novembra i decembra nismo imali nijednu kampanju, iako nam je prošle godine u istom periodu sav oglasni prostor bio prodat. Šta se promenilo u odnosu na prošlu godinu osim “finansiske krize”? Porasla nam je poseta… više nego duplo, a cene ostale iste. Kako stvari stoje, crno nam se piše i pre zvaničnog dolaska krize…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Iz pouzdanih izvora, budite sigurni da se budžeti oglašivača na Internetu kod nas neće smanjiti, a moguće je i da se značajnija sredstva preusmere. Veliki pad očekuje print i bilbord oglašavanje, kao najnemerljivije (trenutno) oblike oglašavanja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Draganva says:

  Evo još jedan interesantan tekst na temu razvoja online oglašavanja u Srbiji 2009. g.:
  http://www.emportal.co.yu/zines/ekonomist/75079.html

  By Miloje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.