fbpx

CMSD – Content Management System & Design

Još od pojave Geocities servisa (servis za besplatno kreiranje Web sajtova) krajem prošlog veka, poznat je sistem kreiranja Web sajtova online pomoću odabira pre-definisanih šablona izgleda sajta – Web design templates.

Sistem pre-definisanih šablona Web dizajna se značajno razvio uporedo sa razvojem Web 2.0 tehnologija, tako da sada postoje veoma jednostavni i kvalitetni šabloni dokumenata za sve CMS platforme (softver za upavljanje online sadržaja – Content Management System) koje pretenduju da se nazivaju ozbiljnim CMS-ovima: od besplatnih (WordPress, Joomla…), do plaćenih (proprietary) CMS rešenja (uključujući i jedan deo tzv. eCMS – skupljih rešenja).

U poslednje vreme su se pojavili šabloni izgleda stranica koji idu u pravcu modifikacija izgleda sajta prema prema željama korisnika (nešto kao što je već duže vremena moguće putem sajtova tipa Netvibes.com), ali i u pravcu sve veće kontrole u definisanju izgleda šablona Web sajta od strane samog vlasnika sajta.

Praktično, od varijante postojanja različitih dodataka na Web stranice (widgeti, gadgeti), dolazi se do varijante mogućnosti dizajniranja Web stranica sajta bez upotrebe kodiranja/programiranja u HTML-u i CSS-u. Nešto slično postoji dugo vremena kod tzv. automatskih Web site builder-a – kao što su domaći servisi InternetID.biz ili Zdanje.com.

U poslednje vreme počeli su da se pojavljuju samostalni CMS sistemi koji imaju mogućnost veoma velike kontrole izgleda/promena šablona dizajna Web sajta, do te mere da praktično vlasnik sajta ima mogućnost da “dizajnira” svoj sajt na osnovi odabranog šablona Web dizajna.

Ovaj tip CMS-ova dobio je naziv CMSD ili Content Management System & Design, tj. softver za kreiranje i dizajn Web sajtova.

Da bi bilo jasnije koja je razlika između klasičnih CMS softvera i CMSD softvera, može poslužiti primer video prezentacije CMSD rešenja SquareSpace.

Kuda ide izrada Web sajtova?

Poslednjih nekoliko godina razvoja CMS softvera i pojave jednostavnih template-based sistema primene Web dizajna doveli su dotle da je kreirati sopstveni automatizovani Web sajt ima smisla samo ako se radi o osnovnom servisu kompanije za koju se softver pravi, i da se radi o rešenju koje je realno potrebno napraviti prema specifičnim potrebama zahteva i želja kompanije za koju se ovakav softver kreira.

U praktično svim ostalim slučajevima mnogo je brže, jednostavnije i jeftinije uraditi prilagođenje nekog od postojećih besplatnih ili plaćenih CMS rešenja (pogledati primer Vivvo CMS rešenja).

Savremeni Web dizajn ide u pravcu kreiranja osnovnih postavki šablona izgleda stranica koje će sami korisnici moći da prilagode svojim potrebama. Samo oni vlasnici sajtova koji budu želeli da imaju “brendirano” rešenje izgleda sajta (takvi neće nikada nestati) će kupovati prilagođen izgled sajta, ali će većina ipak koristiti postojeće template-based sisteme izgleda.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
CMSD - Content Management System & Design, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/05/2009, RSS

2 odgovora na CMSD – Content Management System & Design

  1. kiki says:

    Izvrsna sumacija, za one koje ipak interesira profesionalni pristup izradi stranica i/ili sustava sa bazom podataka, dinamičkom izmjenom stranica i ostale napredne tehnike neka posjete ovu adresu
    http://www.web-dizajniranje.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Goran Milic says:

    Takvi sistemi bazirani na šablonima su odlicno resenje za one koji zele besplatno da naprave sajt. Danas je moguće dobiti i domen i hosting i šablon na par klikova.
    U inostranstvu su to webly, wix i sl.
    Kod nas ima isto jedan servis baziran na šablonima na http://www.brzodosajta.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.