fbpx

Bug: Kad su b(l)ogovi vladali + interview

Panika i amaterizam preuzeli su Internet! Ljudi koji imaju previše vremena pišu blogove trošeći naše vrijeme i živce s velikom učinkovitošću. Ipak, je li regionalna blogosfera tek skup online-dnevnika ili su blogeri malo jače zvjerke?

U aktuelnom broju časopisa Bug, izašao je članak Ivana Brezaka Brkana pod naslovom “Kad su b(l)ogovi vladali“. U nastavku sledi scan celokupnog članka (nadam se da Ivan neće zameriti, obzirom da se radi o veoma spretnom pregledu aktuelnog stanja u regionalnoj blogosferi), kao i intervju koji je samnom vodio Ivan, na osnovu kojeg je delove iskoristio u samom članku. Na sličan način je uklopio i razgovore sa ostalim sagovornicima čija se mišljenja navode u članku – Stjepan Zlodi, Nebojša Grbačić, Borja, Mrak.

1. Dragan Varagić – tko si ti?

Bavim se već deset godina konsaltingom iz oblasti poslovne primene Interneta, koja obuhvata e-poslovanje, e-marketing, online PR, i u poslednje vreme Social Media Optimization. Predajem e-marketing i e-poslovanje na dve više škole (Beograd, Valjevo) i program menadžer sam Specijalističkih strukovnih studija iz E-poslovanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Detalji o meni su dostupni preko mojih blogova (www.draganvaragic.com), kao i e-pretraživanjem mojeg imena i prezimena.

2. Zašto si počeo blogirati?

Krajem 2005. g. video sam nekoliko ovdašnjih blogova, i hteo sam “na svojoj koži” da osetim šta je to blogovanje. Ukratko, dopalo mi se 🙂

3.  Što je za tebe blogiranje i kako se razlikuje od e-zinea, ili nekog drugog oblika internet publikacije?

Blog je za mene lična percepcija određenih pojava o kojima pišu blogeri. Blog se upravo po tome razlikuje od ostalih oblika internet publikacija – u ličnom stavu. To je i razlog zašto sve češće na Zapadu posetioci news sajtova sve više čitaju blogove novinara, umesto njihovih tekstova. Klasično i Internet izdavaštvo van bloga je depersonalizovano, i obično je “obojeno na neku stranu”. Preko blogova se lako dolazi do ličnog stava različitih osoba o nekoj pojavi, i time se dobija objektivnije viđenje teme koja vas zanima.

4. Misliš li da blogeri u našoj regiji mogu unovčiti svoje blogove ili su osuđeni na “blogiranje za dušu”?

Najlepša stvar na Internetu jeste da možeš lepo videti šta se ovog momenta dešava u razvijenijim ekonomijama od naših, i kuda ide poslovna primena Interneta, uključujući i blogovanje. Ono što u regionu nedostaje jeste određeni broj veoma posećenih servisa za rangiranje online sadržaja (tzv. online rating sistemi kao što je digg.com, del.icio.us i sl.) koji značajno podižu posećenost blogovima. Dokle god su najposećeniji blogovi i više od 100 puta manje posećeni od najposećenijih sajtova, do tada će korist od blogova biti samo na nivou promocije određenih proizvoda i usluga (što je i karakteristika kompanijskih/korporativnih blogova).

U naredne 2-3 godine rast uticaja pojedinih blogova svakako će doneti njihovim vlasnicima opipljive koristi.

5. Što misliš da čini kvalitetan blog i zašto?

Kvalitetan blog čini relevantan/kredibilan autorski sadržaj. Što je sadržaj kvalitetniji, posetioci se češće vraćaju jer mogu imati koristi od takvog sadržaja. Ako se govori o blogovima koji se zasnivaju na pisanju teksta, potrebno je znati kako se pišu kvalitetni tekstovi. Upravo iz navedenih razloga, preko 99 odsto svih blogova nije kvalitetno (što neki obilato koriste za diskreditaciju blogova), ali je slična situacija sa aspekta kvaliteta i kod ostalih online i klasičnih medija. Drugim rečima, kvalitet uvek treba tražiti, i on se može pronaći i u regionalnoj blogosferi.

6. Iz perspektive internet poslovanja, koje su prednosti blogova za tvrtke ili pojedince koji pišu o svom radu?

Najveća prednost od kompanijskog (poslovnog) blogovanja jeste veoma brz odaziv na blog pisanje, što ima za posledicu da kompanije sa blogom imaju mogućnost direktne konverzacije sa korisnicima svojih proizvoda i usluga. To dalje vodi do poboljšanja poslovanja, ako firma smogne snage da “stvarno čuje” šta joj korisnici govore.

Sa druge strane, blogovi mogu biti veoma vidljivi na pretraživačima (ako se interesantno i kvalitetno pišu), što dodatno utiče na promotivni aspekt online nastupa organizacije.

Ne manje važan aspekt kreiranja kompanijskog bloga jeste njegov kvalitet, od kojeg zavisi direktni porast kredibiliteta (imidža) kompanije.

7. Kakva je budućnost blogiranja u nas, a kakva u svijetu općenito?

Regionalno posmatrano, u narednom periodu bićemo svedoci skretanja sve više pažnje na određene pojave kod nas i u svetu preko blogova (kao što se u Hrvatskoj već desilo obaranje predloga Zakona od strane blogera), i od povećanja broja kvalitetnih blogova zavisiće i njihova komercijalizacija. U narednom vremenu, kao što sam napomenuo, desiće se značajan porast uticaja pojedinačnih blogera, koji će postati veoma važni lideri mišljenja u privrednim granama koje predstavljaju sadržaj njihovih blogova. Tada će krenuti “napadi” kompanija (ručkovi, specijalni događaji, povlašćeno pregledanje proizvoda…) kojima je od interesa da takvi blogeri pozitivno pišu o njima.

U narednih pet godina pojaviće se prvi profesionalni regionalni blogeri koji će živeti isključivo od pisanja bloga.

Na svetskom nivou, blog postaje jedan od klasičnih kanala personalne komunikacije, i sve veći broj kvalitetnih blogova se izdvaja kao “trend setting spot” u različitim industrijama. Uticaj blogova u svetu je ogroman, i biće još veći, kako vreme prolazi. Biće sve teže dosegnuti sa svojim blogom uticaj najposećenijih blogova po privrednim granama, a i dalje će samo najsnalažljiviji i najuspešniji blogeri moći da žive isključivo od pisanja bloga (npr. trenutno u Engleskoj preko 1.000 blogera živi od pisanja bloga, a njih 50-tak imaju prihod od preko 100.000 funti godišnje).

-END-

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Bug: Kad su b(l)ogovi vladali + interview, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

8 odgovora na Bug: Kad su b(l)ogovi vladali + interview

 1. Ire says:

  ja bih mogla zamjeriti autoru ovog članka potpuni izostanak spomena ijedne blogerice. zanimljivo je kako su svi blogovi “vrijedni čitanja” muški … hm … pripišite to slobodno cjepidlačenju, ali po mom skromnom mišljenju, ovo je veliki minus.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Ajde Ire ženo ko te pustio s lanca? Šala… baš sam šovinista 😀 Nego tekstovi su super 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Draganva says:

  Da me je Ivan pitao za mišljenje koga da pozove iz regije za članak, sigurno bih mu preporučio i ove osobe.

  Inače, meni je u članku zazvučala konstatija o odustajanju nekih kvalitetnih blogera od svog pisanija na Webu u poslednje vreme. Pogledajte samo situaciju sa određenim brojem blogova koji su bili veoma aktivni (i kvalitetni) pre godinu dana, npr.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. MasterMind says:

  Svijet se ne vrti isključivo oko IT-a i politike. Svi ostali segmenti života na ozbiljnim blogovima (ma, radje ću reći blog-pokušajima, to je naša realnost) nikada nisu niti bili zastupljeni.
  Korporativni blogovi – 😀 : pa kod nas većina firmi jednom izradi nekakvu traljavu web stranicu i nikada je više ne ažurira. Ne gledati 10 vodećih korporacija, gledajte hrpu onih malih koje svi pokušavaju e-educirati i koji kao ”žive” i na netu.
  Mi smo premala zemlja (i regija) da bi uopće mogli makar malo ličiti na Ameriku. Priča s blogovima je završena, a blogosfera je ispričala sama o sebi sve što je imala za ispričati. Dečki, zanos u vašoj branši je silno simpatičan – želim ugodno ateriranje na čvrsto tlo 🙄

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. @Ire – Nemoj zamjeriti autoru molim te. Ipak se radilo o IT časopisu, pa sam se takvim blogovima i bavio. Znam da nije bilo blogerica, ali bez brige. Nije ovo zadnji članak o blogovima, tek uvodni. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Ire says:

  hm hm
  spomenuo si recimo HorrorHR-a i Pollitiku, a oni nisu IT orijentirani …
  ali dobro, rekoh da cjepidlačim … dakle, ne zamjeram, samo primjećujem … ok? ;))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. nebitno says:

  Borja vise ne pise. Biznisblog je postao smece. Od nabrojanih jedino svakodnevno citam Varagicev i blog Japundzica. Pozdrav.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Zanimljivo je to pitanje odrzavanja kvaliteta i uopste opstanka blogova. Odgovor se naravno krije u razlozima za pocetak blogovanja. :mrgreen:

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.