fbpx

Advertajzing u postojećem obliku biće mrtav za 10 godina?

Doc Searls je u sklopu događaja Cluetrain @ 10 povodom deset godina od objavljivanja legendarnog dokumenta Cluetrain Manifesto (1999. g. u dokumentu stoji da “tržišta predstavljaju konverzaciju”) izneo neka veoma interesantna predviđanja šta će se desiti u svetu poslovanja u narednih deset godina (navodim meni 3 najinteresantnija predviđanja):

  1. Advertajzing neće postojati u obliku koji poznajemo danas.
  2. Pravićemo pare usled “because effects” umesto “with effects” (u slobodnom prevodu, sredstva će dolaziti zbog nečega što daje vrednost korisniku, a ne sa tim što je nešto urađeno).
  3. Moćićemo da upravljamo prodavcima, kao i oni nama (pisao sam svojevremeno o konceptu Vendor Relationship Management gde se pominje Doc Searls).

Un-Advertising

Zadržao bih se na prvoj pretpostavci, tj. da za deset godina advertajzig neće biti u obliku u kojem ga sada (dominantno) poznajemo. Sledi uprošćeni prikaz funkcionisanja sistema oglašavanja, a uz njega i sistema online oglašavanja.

Poznavaoci funkcionisanja načina plasiranja (reklamnih) poruka velikih oglašivača (uključujući i ovdašnje okruženje) svesni su činjenice da u ovakvim firmama (gde postoje značajni budžeti za oglašavanje) veoma često postoje zaposlena lica čiji je jedini posao da obezbede da se određene pare utroše u oglašavanje postaje u određenom periodu! Ovde na scenu nastupaju velike marketinške agencije koje pokušavaju da “na što opravdaniji način” potroše ova sredstva. Računa se da preko 80 odsto kompletne sume potrošene za oglašavanje u jednoj državi ide na firme koje imaju velike oglašivačke budžete.

U poslednjih dve godine u SAD su veoma aktuelna preispitivanja tih “što opravdanijih trošenja” oglašivačkih budžeta. Pravac ovih preispitivanja su sledeća pitanja:

  1. Zašto je oglašivački budžet baš toliki?
  2. Šta smo mi kao firma konkretno dobili kada smo potrošili taj budžet?

Upravo aktuelna merljivost online oglašavanja (sve veća preciznost merenja efekata oglašavanja) dovešće do velikih promena u plasiranju poruka velikih oglašivača (mali oglašivači to sve već znaju, jer racionalnije troše sredstva).

Naravno, ovo se odnosi na SAD i slične razvijene države. Ako se ovakva promena desi u SAD u narednih 10 dogina (što je veoma verovatno), kod nas će biti aktuelna za jedno 30 godina!

Online oglašavanje kao veliki biznis

Online oglašavanje ozbiljan biznis kada se dopre do budžeta ovog tipa (potrebna su uverljiva objašnjenja /korišćenjem metrike koja je poznata media kupcima/ zašto potrošiti određenu veću sumu para za online oglašavanje), i to polako počinje da se dešava i kod nas. Dešava se polako, jer kod nas ta razložna “velika suma” za online oglašavanje je trenutno na nivou od 2.000 EUR do 5.000 EUR mesečno. Da se razložno može potrošiti više, ta suma bi bila veća (eto još jedne posledice nedostatka većeg broja kvalitetnih posećenih sadržaja).

Ako npr. pogledamo u pravcu našeg komšije – Mađarske, njihov potrošeni budžet za online oglašavanje za 2007. g. je procenjen na 20 miliona EUR, što je  10+ puta (!) više od budžeta raspoloživog u Srbiji (između 1.7  i 2.0 miliona EUR). Znači, proćiće još nešto vremena dok veći broj vlasnika sajtova u Srbiji bude u situaciji da se “hleba najede” od online oglašavanja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Advertajzing u postojećem obliku biće mrtav za 10 godina?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.