fbpx

Zašto koristiti politiku privatnosti, uslove korišćenja, zaštitu autorskih prava (…) na Web sajtovima?

Jedan od čestih događaja pri osmišljavanju novog ili redefinisanog (redizajniranog) Web sajta jeste zanemarivanje dodavanja posebnih Web stranica koje su u vezi sa pravnom zaštitom Web sajta, odnosno pravnom zaštitom organizacije ili pojedinca koji stoje iza Web sajta.

Prema istraživanju koje je za potrebe tadašnjeg Ministarstva trgovine rađeno početkom ove godine, preko 50 odsto svih e-prodavnica u Srbiji nema u sklopu sajta stranice posvećene politici privatnosti i uslovima korišćenja e-prodavnice.

Jedan od najčešćih razloga ovog zanemarivanja jeste nepoznavanje poslovne i pravne logike koja veoma olakšava postupanja kada se desi neka sporna situacija u vezi sa aktivnostima i/ili sadržajima Web sajta.

Dva su osnovna razloga kreiranja pravnih dokumenata u vezi sa aktivnostima oko Web sajta:

  1. Poboljšanje poverenja korisnika Web sajta
  2. Obezbeđivanje što kvalitetnije pravne osnove za eventualne probleme koji se mogu desiti pri korišćenju Web sajta.

Napomena: Ovaj tekst je namenjen objašnjenju poslovne logike najvažnijih segmenata pravne zaštite u životu Web sajta, i ne predstavlja pravne savete na koji način da se opisani dokumenti kreiraju. Najbolji savet za kvalitetno kreiranje opisanih dokumenata jeste angažovanje pravnika (ili korišćenje besplatne pravne pomoći).

Zašto je važna politika privatnosti?

Poznati problemi sa privatnošću podataka o pojedincima na Internetu kada se prenesu u okruženje sopstvenog Web sajta, stvaraju potrebu da se u sklopu posebne Web stranice (ili skupa stranica) objasni da podaci koji se ostavljaju u sklopu posmatranog Web sajta neće biti ustupani trećim licima i da se neće koristiti za druge svrhe sem onih koje su opisane na Web sajtu.

Dokument politika privatnosti bi trebalo upravo da objasni sigurnost podataka koji su ostavljeni na posmatranom Web sajtu od strane korisnika, kao što su npr. email adresa korisnika pri prijavi za mailing listu, lični podaci korisnika pri kreiraju registraniconog naloga za Web sajt i sl.

Ako se lični podaci koji su ostavljeni na posmatranom Web sajtu koriste u reklamne svrhe, poželjno je na stranici koja se bavi politikom privatnosti što detaljnije opisati kako će se koristiti ti lični podaci. Što je kompleksnija primena ličnih podataka u sklopu nekog Web sajta, potebno je kreirati obimniji i što jednostavnije kreiran dokument na temu privatnosti korisnika.

Svetski najbolji primer složenosti deljenja privatnih informacija na Webu i posledica deljenja privatnih informacije jeste Facebook, pa je veoma uputno pregledati kako ste pravno zaštićeni korišćenjem ovog servisa (ukratko, niste baš puno zaštićeni, jer ste dobrovoljno dali ove informacije).

Ako želite da vidite dobre primere opisa zaštite privatnosti korisnika na srpskom jeziku, najbolje je da proučite Web sajtove internacionalnih korporacija koje obično prevedu ovakve stranice sa drugih jezika. Npr. možete pogledati kako je to uradio HP. Jednostavniji primer kreiranja politike privatnosti možete pročitati na servisu PRobjave.

Šta objašnjavaju uslovi korišćenja Web sajta?

Jedan od najvažnijih  pravnih dokumenata na Web sajtu (ako ne i najvažniji dokument) jeste uslovi korišćenja Web sajta/web servisa.

Uslovi korišćenja Web sajta služe za pravno definisanje šta tačno korisnik može da očekuje na posmatranom Web sajtu, što je naročito važno kada se radi o komercijalnom Web sajtu, gde korisnik očekuje da dobije određene informacije, kupi proizvode ili neke usluge.

Dokument uslovi korišćenja se veoma često koristi kao Ugovor o korišćenju određenog Web sajta koji bi korisnik trebalo da pročita i složi se sa tim uslovima kada koristi neki Web sajt. Kada obeležite da se slažete sa uslovima nekog Web sajta pri registraciji, ili kada je napisano pri registraciji da završavanjem procesa registracije vi praktično prihvatate uslove korišćenja, vlasnik Web sajta bi trebalo da bude pravno obezbeđen za mnoge sporne slučajeve koji se mogu desiti pri korišćenju Web sajta.

Za objašnjenje važnosti dokumenta uslovi korišćenja možda može poslužiti i moj primer: Kada sam počeo osmišljavanje servisa PRobjave, jedan od prvih dokumenata koji sam napravio bio je upravo dokument uslovi korišćenja.

U slučaju prodajnih Web sajtova, ovakvi dokumenti se mogu razložiti na više različtitih dokumenata, pa tako npr. u slučaju servisa Kupime.com, pored dosta detaljnih uslova korišćenja, možete na sajtu pronaći stranice Sigurnost plaćanja, Uslovi prodaje, Reklamacije. Ovakvi dokumenti mogu poslužiti i u svrhu dodatnog obezbeđivanja poverenja u Web sajt od strane potencijalnog kupca.

Odricanje od odgovornosti – Disclaimer

Jedna od čestih i opasnih stvari koja se dešava korišćenjem Web sajtova jeste njihova zloupotreba u svrhe o kojima vlasnik Web sajta uopšte nije razmišljao.

Praktično svi vlasnici Web sajtova koji npr. daju određene savete mogu se naći u veoma nezgodnoj situaciji ako ih korisnik Web sajta tuži na osnovu toga što je imao određene probleme na osnovu saveta koje je pročitao na Web sajtu.

Iz tog razloga, dokument Odricanje o prava bi trebalo da posluži da unapred obezbedi određeni vid pravne osnove (ili eventualno dokaza) da ne postoje pravne osnove što je neko pogrešno protumačio određene informacije na Web sajtu. O sadržaju ovakvog dokumenta veoma je uputno savetovati se sa vašim advokatom.

Pročitajte primer odricanja od odgovornosti u slučaju projekta Wikipedija, za koji se zna da informacije sa ovog Web sajta inače ne treba uzimati “zdravo za gotovo”.

Veoma dobri primeri potrebe za odricanjem od odgovornosti se odnose na medicinske sadržaje na Webu, jer šta se dešava ako korisnik posluša medicinski savet koji je pročitao na Web sajtu i nakon toga izgubi život, a porodica tuži vlasnike Web sajta zbog smrti ovog korisnika? Na primeri sajta Bolesti-zglobova.com može se videti jednostavna varijanta teksta odricanja od odgovornosti.

Autorska prava i pravna osnova deljenja sadržaja

Vlasnika autorskih prava (online) sadržaja u osnovi štiti Zakon o autorskim i srodim pravima, sem ako prvobitni vlasnik autorskih prava nije nekim aktom preneo svoja autorska prava na drugoga (kao što je npr. prijavljivanje na neki servis gde se slažete sa uslovima korišćenja, gde na taj način prenosite autorska prava i na nekoga drugoga).

Postavlja se npr. veoma ozbiljno pitanje ko sve i na koji način može da raspolaže sadržajima koje ste svojevremeno ostavili na forumima, društvenim mrežama kao što je Twitter, Facebook, ili na servisima kao što su Scribd, Flickr, itd.

Savet – čitajte uslove korišćenja Web sajtova koje koristite, a naročito na onim Web sajtovima na kojima ostavljate vaša autorska dela.

Oblast autorskih prava je svakako najbolje pokrivena aktuelnim pravnim sistemom, i u ovoj oblasti ćete imati najmanje problema sa pravnicima, u odnosu na sve ostale oblasti koje se pominju u ovom dokumentu.

Ono što većina pravnika u ovoj državi ni ne zna da postoji jeste mogućnost dobrovoljnog ustupanja autorskih prava u svrhu deljenja online sadržaja po principima Creative Commons licenci, koje su usaglašene sa našim pravnim sistemom.

Ove licence su veoma važne u vreme u kojem živimo, gde je veoma važno znati na koje se sve načine mogu legalno deliti i preuzimati sadržaji koji imaju segment CC (Copyleft) umesto atributa C (Copyright), karakterističnog za klasičnu zaštitu autorskih prava.

Suština Creative Commons licenci jeste pravno omogućavanje ostvarivanja interesa vlasnika autorskog sadržaja (sadržaja nad kojim postoje autorska prava) da ustupa svoje sadržaje pod određenim uslovima. Ti uslovi su definisani Creative Commons licencama (za detaljnije objašnjenje pročitati dati Web sajt).

Npr. ovaj blog je zaštićen Creative Commons licencom 3.0 – Autorstvo (kompletna licenca). Suština ove licence jeste da ja imam interes da bilo ko u bilo koje svrhe može da koristi ove sadržaje pod uslovom da navede izvor sadržaja, odnosno ovaj blog.

Zaključak

Posle 18. godine nepoznavanje vaših prava i obaveza vas ne opravdava na Sudu. U slučaju poslovnog korišćenja Interneta, nerazmišljanje na temu eventualnih pravnih problema u vezi sa online nastupom sigurno ne može pomoći ako vam se nešto tako desi.

Zato je važno voditi računa o svim potrebnim pravnim osnovama online nastupa, jer kada se to jednom uradi, posle se može modifikovati u odnosu na potrebe poslovnog modela, i često nakon tog prvog definisanja nema potrebe za čestim modifikacija ovih Web stranica.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Zašto koristiti politiku privatnosti, uslove korišćenja, zaštitu autorskih prava (...) na Web sajtovima?, 7.9 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/11/2011, RSS

4 odgovora na Zašto koristiti politiku privatnosti, uslove korišćenja, zaštitu autorskih prava (…) na Web sajtovima?

  1. Ptiki says:

    Evo, ukoliko mi dozvolite, ja bih rekao nešto malo sa pravne strane.
    Smatram da bi ovo trebalo da spada u opšte znanje:
    1) Korisnički uslovi formalno-pravno spadaju u takozvane adhezione, odnosno ugovore po pristupu. Ovo je pravno zančajno jer se na takvu vrstu ugovora primenjuju posebna pravila tumačenja, koja idu u korist one strane koja je ugovoru pristupila. Naime, pošto kao korisnik nemate mogućnost da utičete na tekst, sve nejasne ili kolizione odredbe biće tumačene u vašu korist.

    2) U anglo-saksonskom pravnom sistemu je moguće odreći se nekih prava, kao što su pravo na tužbu, zaštitu podataka, autorskog prava i slično. Takođe je moguće paušalno se odreći odgovornosti za “bilo šta”. Ipak, u evropsko-kontinentalnim pravnim sistemima, postoje prava kojih se nije moguće odreći. Tačnije rečeno, odricanje od prava ne proizvodi pravno dejstvo. Kod nas, na primer, nije moguće odreći se prava na tužbu. Zakonom o obligacionim odnosima je propisano da odricanje od tog prava ne proizvodi pravno destvo, odnosno da je takva odredba, ukoliko se nađe u nekom ugovoru, apsolutno ništavna.

    Sa pozicije nekog ko je angažovan na pisanju Korisničkih uslova za firme koje svoje poslovanje imaju pod okriljem srpskog pravnog sistema, mogu da vam kažem da će korisnici bolje reagovati na Uslove korišćenja koje razumeju i kojima je jasno definisano ko je za šta odgovoran. Bolje je da u Uslovima stoji da korisnik odgovara za svoje radnje, nego da piše da vi kao firma niste odgovorni. To je ne samo razumljivije, jednostavnije već je i pravno prihvatljivo, pred bilo kojim sudom, bez obzira na to što se radi o ugovoru po pristupu.

    Toliko od mene, samo malo svetla i na pravnu stranu 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Dobro je stvar Dragane što si napisao ovaj post. S obzirom na tvoj uticaj i posećenost ovog bloga iskreno se nadam se da će se ovo pozitivno odraziti sa kvalitet izrade sajtova na našim prostorima. Čak i google drugačije gleda na sjatove na kojima su ove stranice zanemarene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Miloš says:

    Recimo kada postoje ,,Uslovi korišćenja” na sajtovima za e-kupovinu i ja ih lepo pročitam, to mi daje do znanja da je taj sajt odnosno kompanija ozbiljna. Ja sam do sada u glavnom naručivao knjige i nisam imao nikakvih problema.
    Odličan post.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. adriamart says:

    Zna li neko da li moze biti zasticen npr. naslov neke web strane ili cena… Da li agregatori mogu da funcionise legalno bez izricite dozvole sajtova. Npr. meni je potrebno da sa sajtova za grupnu kupovinu preuzmem samo naslov (npr. 200din umesto 400din za sisanje) i popust (npr.50%) i da stavim link ka sajtu odakle sam te podatke uzeo. Uostalom i google radi to isto…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.