fbpx

Metodologija izgradnje poverenja na Internetu

Na konferenciji Društva Srbije za odnose s javnošću u Subotici u oktobru prošle godine predstavio sam pojednostavljenu podelu online medija, kao i metodologiju izgradnje online poverenja, koji je predstavljen u ovom tekstu.

Inspiracija za kreiranje ove metodologije potiče iz serije predavanja kompanije Tipping Point Labs, a posebno deo koji se odnosi na kreiranje “online lanca vrednosti” (online value chain).


Aktuelna metodologija izgradnje online poverenja se razlikuje od prethodno predstavljene na pomenutoj konferenciji, iz razloga što u zavisnosti od vrste online nastupa i vrste organizacije, različiti elementi ove metodologije mogu biti postavljeni u različitim fazama razvoja online poverenja pojedinca ili organizacije. U ovom slučaju predstavljen je najopštiji primer metodologije izgradje poverenja, koji kombinuje razvoj Internet marketing i online PR strategije organizacije.

Da bi neki pojedinac, organizacija, proizvod ili usluga (brend) bio prihvaćen od strane korisnika, organizacija mora da izgradi poverenje korisnika u brend. Kada se izgradnja poverenja na Internetu posmatra sa aspekta kreiranja i implementacije pomenute strategije, možemo posmatrati sledeći okvir (framework) delovanja:

1. Kreiranje jedinstvene prodajne ponude – USP (Unique Selling Proposition) predstavlja osnovu kreiranja poslovno održive strategije organizacije  konkurentnom okruženju, koja za cilj ima definisanje jedinstvenih segmenata ponude organizacije na određenom tržištu (šta je to jedinstveno u ponudi što opredeljuje korisnika na kupovinu). Definisana jedinstvena prodajna ponuda je uvod u pravilno definisanje prodajne strategije.

2. Kako pružiti određenu vrednost korisniku (koja je to vrednost koju korisnik dobija određenim brendom)? – (Online Value proposition) Ovo je jedno od najbitnijih pitanja poslovanja čiji odgovor npr. omogućuje klasičnim trgovcima da ostanu u svom poslu, jer ako ne počnu da daju neku dodatnu vrednost prodaji (Value Added Resellers), ostaju u domenu promene vrednosti robe isključivo u odnosu na promenu njene fizičke lokacije (“Box Moving Business“). Upravo je zavisnost od različitih načina predstavljanja vrednosti brenda korisniku presudna za izgradnju njegovog poverenja u brend.

U zavisnosti od toga da li organizacija ima veći problem da definiše šta je njihova jednistvena prodajna ponuda (Unique Selling Proposition – USP), ili koja je to vrednost brenda koja opredeljuje korisnika (value proposition), u tom kontekstu se stavlja fokus ili na to šta se uopšte prodaje, ili koja je to vrednost koja korisnika opredeljuje za posmatrani brend.

3. “Osluškivanje” – (Listening) Istraživanje privredne grane i konkurencije na Internetu, pronalazak adekvatnih online medija i uticajnih pojedinaca iz struke, kao i njihovo sistemsko praćenje predstavlja jedan od najbitnijih zadataka u sagledavanju mogućnosti organizacije n Internetu. Najbolja preporuka u usvajanju načina komunikacije putem različitim online medija jeste primarno “posmatranje/slušanje” na koji način pojedini online mediji funkcionišu, da bi se došlo do toga na koji način upotrebiti određenu vrstu online medija za potrebe organizacije.

4. Demonstracija vrednosti koju pruža brend – (Demonstration Value – “Do not claim – Demonstrate!”) Internet omoguće veoma jednostavne načine demonstracije vrednosti brenda, što je jedan od najkvalitetnijih načina kreiranja poverenja od strane javnosti. Za razliku od tehnika promocije u kojoj organizacija tvrdi da brend ima određenu vrednost (“Mi smo najbolji, najpametniji, najpovoljniji…”), ako vrednost stvarno postoji, online okruženje omogućuje jednostavno demonstriranje te vrednosti putem sopstvenog Web sajta, bloga ili nekog odabranog sopstvenog drušvenog medijuma – predstavljanjem adekvatnog sadržaja (content), mogućnostima prilagođenja jedinstvenim potrebama korisnika (customization), online zajednice (community), jednostavnost ostvarenja upotrebne vrednosti (convinience), mogućnost velikog izbora varijacija proizvoda/usluga (choice), umanjenje cene u odnosu na povećanje prednosti (cost reduction).

5. Potvrda vrednosti kroz dijalog sa korisnicima – (Conversation Value) Kada postoji jasno isplanirana strategija definisanja i demonstriranja vrednosti koje brend pruž korisnicima, dodatni pozitivni efekti po organizaciju omogućeni su vođenjem dijaloga sa korisnicima putem jednostavnih tehnika koje su omogućene kroz društvene medije koje korisnici upotrebljavaju.

Demonstracija vrednosti brenda i potvrda vrednosti brenda kroz dijalog za posledicu imaju povećanje kapitala koji stvara kvalitetno korišćenje društvenih medija, a taj kapital je manifestacija izgrađenog poverenja. Praksa pokazuje da je moguće nezavisno koristiti demonstraciju vrednosti brenda ili samo konverzaciju da bi se došlo do povećanje poverenja u brend, ali korišćenjem obe tektike dobijaju se snažniji i potpuniji efekti uspostavljanja, unapređenja i održavanja poverenja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Metodologija izgradnje poverenja na Internetu, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/01/2010, RSS

6 odgovora na Metodologija izgradnje poverenja na Internetu

  1. Milica Ličina Čalija says:

    Kao što već negde napisah 🙂 izgradnja poverenja se zasniva na istim postulatima od pamtiveka, mnogo pre nego što smo ovaj posao nazivali PR-om, i čini mi se da ovaj tekst to potvrđuje, ali daje i vrlo praktičnu dimenziju: kako te postulate primeniti na Internetu. Žao mi je što nema više ovakvih tekstova koji bi vrlo plastično i lepo opisivali kako se PR posao primenjuje na Internetu. Imam utisak da je kod nas još uvek On Line PR neka posebna kategorija kojom se bavi neki zatvoren krug PRovaca, kako je moguće da PRovci nemaju svest o tome da Intenet mora da bude deo integrisane PR strategije? Ovo ne govorim napamet, i dalje me pozivaju na razne skupove da predajem “Jaffa na Facebooku”, kao da je to čudo neviđeno, kao da je drugim kompanijama zabranjeno da koriste društv.platforme… da ne dužim, tema je super, i odlično je obrađena, gotovo za udžbenik.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Hvala Milice na ovom lepom komentaru. Razlika između online i offline komunikacije jeste u osnovi u samom kanalu komunikacije, odnosno u poznavanju karakteristika kanala komunikacije.

    Osobe iz PR struke imaju značajan problem kako da “regulišu” nekontrolisano okruženje dvosmerne komunikacije (dijalog), a tu je blizu i drugi problem koji se pominje u ovoj metodologiji – demonstracija vrednosti (na koji način dati vrednost korisniku, a da se ne uđe u domen hvalisanja).

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. LimanZna says:

    bez velike polemike, mada imal’ sta sladje od iste, saglasan i predlazem u svetlu saglasja da na ovu temu Prof. da misljenje iz ugla neta kao potencijalno najvaznijeg kohezionog faktora u integrisanju svih danas u upotrebi komunikacija, jer bi ovako, gledano danas, slobodan medij te uloge bio dostojan.
    Misljenja sam da bi tako zasli u kljucnu temu aktuelnih desavanja u primenjenoj komunikologiji oko nas. Mogu dati i skromni doprinos ako ste za ovako postavljen nastavak i nastavak plemenitih polemika u kasne sate…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Milica Ličina Čalija says:

    Dragane, to si dobro formulisao “Osobe iz PR struke imaju značajan problem kako da “regulišu” nekontrolisano okruženje dvosmerne komunikacije”, mislim da je to najveći strah PRovaca i u off line svetu. Sećam se da je jedna od prvih stvari koje su me naučili u Americi da si ti vlasnik svoje poruke dok je ne pošalješ, kako go, kroz saopštenje, kroz post, izgovarajući… posle toga njen vlasnik postaje urednik medija, ili primalac poruke, ili obojica, i svako će je obraditi na svoj način. Jedino što mi kao pošiljaoci poruke možemo da uradimo jeste da je što kompaktnije i jasnije “upakujemo”. Dobar primer je ovaj tvoj blog: ja bih mogla da hejtujem tebe lično i da napišem nešto u stilu “on line komunikacije su prodavanje magle i sl, kakvo, bre, poverenje….”, ali je činjenica da si ti izneo nešto što je tačno, i prostor za polemiku je ograničen. Druga je stvar da pišeš, npr, o svojim političkim stavovima, tu bi feed back mogao da bude problematičan.
    Ali, mislim da ga se ne treba bojati. Meni, kao nekome ko radi PR proizvoda, je feed back veoma dragocen, bilo da je pohvala, bilo da je kritika, npr. nema proizvoda da se kupi tu i tu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. […] i tijekom vremena pozitivan pristup mora se isplatiti. Dragan Varagić to je odlično sažeo u dijelu blog posta koji govori o pružanju dodatne vrijednosti uz onu standardnu […]

  6. Jasnica Turk says:

    I kod vas ista situacija- jao nama sa našim državama! 🙂 Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. […] koju želite osnovati ili je imate bili prihvaćeni  ne bi bilo loše da malo pročitate i o Metodologiji izgradnje poverenja na internetu , pronadjite  na draganvaragic.com/weblog i druge tekstove sa sjajnim pojašnjenjima koja daje, […]

  8. Hvala na ovom postu i svim ostalim postovima iz kojih laik može mnogo toga da nauči :).
    Ako smem, onako sa strane, da reknem jednu za PR “stručnjake”: ta esnafska zatvorenost, strah od dvosmerne komunikacije i sve slično, pogotovo kada treba zastupati suvereno svoj stav “izvan katedre” 🙂 nije problem samo u PR profesiji :).
    Da ne govorim tek o tome koliko i kako neko misli da je vast ‘net beznačajan za PR…. To je za serijal, a ne za jednu epizodu :).
    Pozdrav i hvala još jednom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. […] Na tu temu kompanija toplo preporučujem post Dragana Varagića na temu Sistemskog uspostavljanja odnosa i poverenja na internetu. […]

  10. […] obzira što je i na ovom mestu pisano o tome kako se gradi poverenje na Inernetu (poverenje je preduslov stvaranju uticaja), hteo bih posebno da skrenem pažnju na metodologiju […]

Komentari su zatvoreni.