fbpx

Erste Bank Srbija case: Definisanje i sprovođenje strategije online komunikacije

Zahvalan sam Erste banci što sam dobio dozvolu da predstavim proces definisanja i sprovođenja strategije online komunikacije koji je moja kompanija radila za potrebe Erste banke Srbija u periodu od aprila do decembra 2010. g.

Potreba definisanja strategije online komunikacije

Organizacije u kojima se sistemski pristupa kompletnom procesu klasične poslovne komunikacije, za rezultat se dobija veoma predvidljiv (kontrolisan) način kako organizacija konkretno komunicira putem raznorodnih klasičnih komunikacionih kanala – koji se alati komunikacije koriste u konkretnim slučajevima i koji su očekivani efekti ovakve komunikacije. Kod ovakvog tipa organizacija, osobe koje vode komunikacione aktivnosti imaju potrebu da na isti način “ukrote” i online komunikaciju.

U slučaju Erste banke, direktorica za korporativne komunikacije, Andrea Brbaklić, imala je zahtev za definisanje i sprovođenje strategije online komunikacije na osnovu sledećih indikativnih aktivnosti Banke:

  • Banka je tokom 2009. g. u nekoliko navrata koristila društvene medije, ali sa veoma različitim efektima – nije se moglo odrediti zašto je u jednom slučaju kampanja na društvenim medijima uspela, a zašto u drugom slučaju nije.
  • Banka ima veći broj namenskih Web sajtova (Web sajtovi različitih kampanja) pored glavnog Web sajta, pa se postavlja pitanje šta raditi sa ovim Web sajtovima, odnosno da li oni mogu da se dodatno iskoriste, pored njihovog primarnog cilja kreiranja, i kako to kvalitetno da se izvede.
  • Postavlja se pitanje konkretnih načina usmeravanja aktivnosti spoljnih resursa –  marketinške agencije, PR agencije i agencije koja kreira i održava Web sajtove u vezi sa online nastupom. Sve ove agencije tokom kalendarske godine predlažu različite online aktivnosti, pa je potrebno uskladiti koje su to aktivnosti koje bi uopšte trebalo da obavljaju ove agencije, i na koji način te aktivnosti uskladiti sa generalnom strategijom komunikacije, kao i sa pojedinačno odobrenim komunikativnim aktivnostima Banke.

Definisanje strategije online komunikacije

Postoje veoma različiti načini kako se može definisati strategija online komunikacije, što u osnovi zavisi od postojećih načina komunikacije organizacije, kao i od ciljeva šta organizacija konkretno želi da postigne online komunikacijom.

U slučaju Erste banke, dokument koji definiše strategiju online komunikacije sadrži definisane sledeće glavne elemente:

  • Definisanje glavnih ciljeva po vrstama online medija
  • Implementacija strategije online komunikacionih aktivnosti i kampanja
    (campaign i non-campaign komunikacione aktivnosti)
  • Implementacija strategije komunikacije
    – na nivou sopstvenih Web sajtovae
    – na društvenim medijima
    – na ostalim online medijima
  • Implementacija strategije kreiranja i distribucije online sadržaja
  • Načini evaluacije efekata online komunikacije

Obzirom da je Banka odabrala dominantno ostvarivanje online komunikacije korišćenjem internih resursa, tokom perioda od osam meseci realizovan je set obuka koje obuhvataju načine ostvarivanja online komunikacije i dijaloga putem Interneta, i njihovo usaglašavanje sa ostalim kanalima komunikacije.

Kroz izvedene obuke i njihovu primenu u praksi od strane zaposlenih u Banci ostvarena je inicijalna implementacija strategije online komunikacije.

Obzirom na dinamičko okruženje Interneta, kompletan dokument definisanja strategije online komunikacije izveden je u konačnom obliku nakon nekoliko iteracija u periodu od osam meseci.

Implementacija strategije online komunikacije

Kako to uvek biva – ono što je napisano “na papiru” i ono što se dešava u praksi su potpuno različite stvari, a cilj je da plan koji se donese i usvoji približiti onome što se dešava u stvarnosti.

U nastavku su opisani određeni segmenti implementacije strategije online komunikacije koji plastično opisuju dinamiku poslovnog (online) okruženja.

Erste Tweetup – koji to nije!

Bukvalno pet minuta nakon potpisivanja ugovora za ovaj posao (petak) saznajem da je u utorak (20.04.2010.) predviđeno druženje sa blogerima povodom predstavljanja određenih aktivnosti banke koje bi mogle interesovati blogere.

Taj utorak sam davno ranije ugovorio neke edukacije na Paliću, dan pre konferencije E-trgovina, znači fizički nisam mogao da budem u Beogradu.

Predložio sam da bi možda bilo interesantno da Erste banka organizuje Tweetup, obzirom da u to vreme nije puno kompanija još “pronašlo” ovaj način komunikacije sa online zajednicom u Srbiji. Savetovao sam ih da u nekih 15 do 20 min predstave ukratko to što žele i da dalje praktično imaju klasičan neformalan sistem druženja, što je osnova Tweetup okupljanja.

Naravno, kada želite puno da kažete i mislite da to što pričate jeste zanimljivo – za rezultat dobijate ovo:

Vukašin Stojkov, koji je bio jedan od prisutnih blogera, vrlo brzo nakon ovog događaja pustio je na svom blogu tekst sa temom – Kako (ne) organizovati TweetUp.

Potvrdio sam Milanu Obradoviću, koji je ispred Erste banke organizovao ovaj skup da mu je jedino preostalo da se izvini za učinjeno (što je i sam nameravao da uradi) i da napomene da će sledeći Tweetup koji organizuje Banka biti pravi Tweetup.

U kompletnoj komunikaciji u vezi sa ovim događajem (ali i u ostalim naknadnim online aktivnostima Banke) veoma važnu ulogu je imao i ima Nikola Jovanović koji je poznat u domaćoj Internet zajednici i ima dosta iskustva u online komunikaciji, a zaposlen je u Erste banci.

Rezultat iskrenog dijaloga je i ovo:

Pored reakcije na blogu Vukašina Stojkova, nešto kasnije je i Dragana Đermanović na svom blogu napisala tekst o ovoj temi.

Nakon 3-4 nedelje organizovan je i drugi “pravi” Tweetup:

Tweetup br. 2 u organizaciji Erste banke je prošao sasvim “ispravno”, kako je i obećano, i takve su bile i reakcije.

Naravoučenije:

  • U velikim kompanijama ne možete zaustaviti sve aktivnosti koje vam se ne dopadaju (nismo ni počeli da radimo a već je tu događaj u vezi sa online zajednicom), pa da se radi samo ono “što smo naučili”.
  • Bez obzira koliko vam se dopada ono što radite i koliko je to vama zanimljivo, to ne znači da je to zanimljivo svima na isti način kao i vama!
  • “Ko radi, taj i greši”, ali je potrebno naučiti da se izvinite kada pogrešite – to nije teško!
  • Potrebno je izgraditi načine usmeravanja aktivnosti u pravcu najbolje prakse online komunikacije i u skladu sa aktuelnom strategijom kompanije (ako ona postoji). Najbolja praksa dijaloga kaže – kada napraviš grešku – iskreno se izvini, jer to nisi učinio namerno!
  • Nemojte učiti na svojim greškama, ako baš ne morate – U slučaju Erste banke to je bio i poslednji put da su se učili online komunikaciji na sopstvenim greškama.

Brzina implementacije usvojenih znanja

Aktivnosti koje su sledile nakon potpisivanja ugovora, pa sve do kraja aranžmana odvijale su se u tri pravca:

  • Kreiranje i usvajanje delova strategije online komunikacije
  • Edukacija iz oblasti koje obuhvataju raznorodne vrste online komunikacije
  • Primena usvojenih znanja u određenim segmentima online komunikacije, u vezi sa usvojenim planom implementacije.

Aktivnosti koje se uvek (i preporučljivo) veoma brzo sprovode u praksi ozbiljnijeg poslovnog korišćenja Interneta nakon adekvatne edukacije  su online media monitoring i načini evaluacije Web sajtova i aktivnosti određenih online pojedinaca.

U slučaju Erste banke, pored aktivnosti monitoringa i evaluacije, na osnovu usvojenog plana aktivnosti veoma brzo se krenulo i sa korišćenjem već postojećeg Twitter naloga Banke, ali ovaj put sa jasno definisanim ciljevima ove komunikacije i načinima njihovog stvarivanja.

Prema usvojenom planu aktivnosti odlučeno je da je potrebno više vremena za definisanje strategije komunikacije putem Fjesbuka (između ostalog, potrebno je bilo vreme da se završe određene obuke), pa je zvanična Facebook stranica puštena u septembru prošle godine.

Reklama “Uravnoteženo bankarstvo” – odgovor

Kako to obično biva, dok je trajao proces eduva reklama jekacije, u septembru se pojavila prva reklama Erste banke iz serijala “Uravnoteženo bankarstvo“, koja je doživela podeljene reakcije.

Između ostalog, ova reklama je postala i posebna tema na najposećenijem domaćem forumu Burek.com, koju je pokrenuo Ivan Minić, bivši vlasnik Bureka i glavni administrator. Uskoro je usledio i odgovor Milana Obradovića iz Erste banke na ovom Forumu:

Ispostavilo se da baš u to vreme kada se dešavala ova situacija išla je obuka u kojoj sam prikazao primer inovativnog reklamiranja i dijaloga u sklopu reklame – Old Spice Guy:

Suština inovativnosti u pristupu kod ove reklame je da je isti glumac korišćen za odgovore na veoma provokativnu inicijalnu reklamu, i to sve u formi video odgovora koji liči na reklamu. Sve ovo je dovelo do toga da je ovaj serijal postao vest i u veoma tiražnim medijima.

Kako je Erste banka imala resurse da uradi sličnu stvar, došlo se na ideju da se ovakav vid komunikacije u reklami upotrebi kao odgovor na diskusiju koja je vođena na Bureku. Dobijena je dozvola iz Centrale Erste grupe da je moguće napraviti ovaj odgovor na reklamu, i ovo je rezultat:

Reakcije online zajednice su bile veoma pozitivne:

Šaliti na sopstveni račun, ili ne?

Kada ste u situaciji da postanete mnogo sigurniji u načine kako se kreira i usmerava online komunikacija, onda možete sebi dozvoliti i ovakve “izlete” (link na FB nalogu Banke):

Objava se u ovom primeru desila na veoma posećenom sajtu Njuz.net, i ta objava nije u osnovi maliciozna, a realno je zabavna onima koji razumeju kontekst ove priče. U ovom slučaju, jedino što se moglo uraditi ako se želelo da se uopšte reaguje na neki način, jeste da se ova priča iskoristi za šalu na sopstveni račun.

Ali… Ne preporučujem vam da radite ovakve stvari ako realno nemate već dosta znanja i iskustva u oblasti online komunikacije!

Započete i preostale aktivnosti Banke

Praktično sve online aktivnosti Erste banke u Srbiji se mogu ispratiti preko sopstvenih Twitter i Facebook naloga (i danas je moguće videti sve online aktivnosti do sada, od samog početka).

Iz različitih tehničkih razloga većina operativnih aktivnosti u vezi sa Web sajtovima je predviđena u ovoj godini, uključujući i skorašnje lansiranje nove verzije glavnog sajta Banke. Isto važi i za implementaciju većeg broja aktivnosti  iz oblasti Internet marketinga.

Uskoro ćete biti u prilici da vidite i korporativni blog Erste banke, a u odnosu na do sada usvojena znanja i iskustva, prilično sam uveren u to da će ovaj blog biti jedan od značajnijih regionalnih kompanijskih blogova u narednom periodu.

Nadavno je pušten i dokument sa preporukama za zaposlene kako da koriste Internet i društvene medije, koji je javno dostupan da i ostale organizacije mogu videti ideje kako bi svojim zaposlenima napravili preporuke za korišćenje savremene Internet komunikacije.

Aktivnosti koje su do sada planirane i izvedene predstavljaju samo početak uklapanja strategije online komunikacije u kompletan spektar komunikacijskih aktivnosti Banke, i ovaj vremenski period usvajanja novih znanja i njihova postepena implementacija se uklapaju u ostala iskustva iz prakse primene strategije online komunikacije – potrebno je između šest i devet meseci od početka definisanja i usvajanja znanja da bi se pokazali prvi (“kontrolisani”) efekti ove komunikacije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Erste Bank Srbija case: Definisanje i sprovođenje strategije online komunikacije, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/03/2011, RSS

17 odgovora na Erste Bank Srbija case: Definisanje i sprovođenje strategije online komunikacije

  1. AdriaTalk says:

    Odlična studija slučaja. Pored odličnog blog posta, pohvalio bih ekipu iz Erste banke, jer su trenutno jedina banka koja se strateški bavi online komunikacijom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Bitno je da se istakne da ERSTE banka ima u sektoru komunikacija osobu koja je posvecena online komunikaciji, to joj je radno mesto.
    Milan Obradovic je odlican ekonomski novinar, radio je u Ekonomistu, na njihovom sajtu, na B92 portalu (zajednicki projekat sa Ekonomistom) a sto je najbitinije Milan je sjajan lik, strasno brzo kapira internet i zivi ga. Jednom recju http://twitter.com/milojesekulic/statuses/48009107826946048

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. + za pozitivno iskustvo s ERSTE bankom tj Milanom Obradovićem. Odličan potez!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Hvala Dragane na dobrom i iskrenom predstavljanju naše saradnje. Bilo je tu i uspona i padova, što se može videti i iz teksta, ali kad se podvuče crta, zaista mi je drago da smo sarađivali i mislim da si nam puno pomogao.

    Lepo si naveo da je najskuplje učenje na sopstvenoj koži, eto nama se i to desilo, ali mislimo da je dobro da i druge organizacije nauče nešto iz našeg primera 🙂 Ne možemo da garantujemo da nećemo dalje “brljati”, jer ko radi taj neminovno ponekad pogreši, ali ćemo definitivno nastaviti da i dalje učimo.

    @Miloje crvenim 😉 a moram da kažem da bez Andreine podrške i podrške kolega ne bismo ni upola stvari uradili…

    Hvala svima na lepim rečima 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Prokka says:

    Hvala na ovoj veoma zanimljivoj studiji slučaja, propraćenoj sa zaista korisnim linkovima.

    Još jednom sve pohvale za Erste Banku, Milana Obradovića i Nikolu Jovanovića 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Odličan primjer!

    Proslijedih ga upravo Sparkasse banci u BiH koja osim ovog crvenog znakića na logu nema nikakve dodirne tačke sa Erste bankom, bar kad se radi o online komuniciranju. Ko zna, možda ih potakne da razmišljaju u tom pravcu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Vuk Ćosić says:

    Err,
    ok, kapiram, tw/fb, biće korpoblog i sajt, ali moram da pitam: a strategija?
    Neki cilj možda? (sigurno nije “imati tw/fb”)
    Vidim, piše da je ovo interim report, larva, ali daj nam neku indikaciju koji cilj jurite pa da možemo nekada da ispratimo.
    A zanima me i kojim mernim jedinicama lovite KPI. Kretanje cene novo dobijenog komitenta, cena up-sales kod postojećih, kretanje procenta online doprinosa ukupnom prometu banke, market share u nekoj kategoriji, postavljanje standarda u regiji, poređenje na nekom leaderboardu s konkurencijom… you know… takve stvari.
    Daj malo stvarnih stvari. Zvuči obećavajuće, znaš da inače ne bih gnjavio.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Zanimljiv način komunikacije za jednu banku, jer uglavnom banke imaju konzervativan vid komunikacije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. @Vuk Ćosić Kako i treba, postavio si pravo pitanje 😉

    Kao što je u tekstu napomenuto, ovaj deo posla definisanja strategije predstavlja tzv. inicijaciju, što u konkretnom slučaju znači da su definisani KPI na nivou standardnih statistika kojima se prate pozitivne/negativne komunikacione aktivnosti, što je bio cilj ovog segmenata usvajanja načina online komunikacije.

    Nadam se da će u narednoj fazi doći do potreba da se definišu i sprovedu analitički KPI(s), tj. da se uđe u definisanje i sprovođenje ciljeva online komunikacije i sa aspekta konkretnih efekata na poslovne ciljeve Banke.

    Drugačije rečeno, u ovoj fazi akcenat je bio na ovladavanju savremenim načinima online komunikacije putem svih vrsta online medija (ne samo primera koji su navedeni u ovom tekstu).

    To je i ono što inače prema mom iskustvu predstavlja i najveći problem celokupnog segmenta aktivnosti online komunikacije – potrebno je inicijalno od 6 do 9 meseci za početak ovog posla, i nakon toga narednih 12 do 15 meseci za ostvarivanje realno iskazivih analitičkih efekata online nastupa na nivou poslovnih KPI.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Hvala Dragane sto si objavio ovaj posti, a najpre hvala na obuci koju smo sproveli tokom prosle godine. Hvala svima na komentarima koji ohrabruju da nastavimo. Duboko verujem da je za uspeh neophodno promisljeno i startesko delovanje, korak po korak. Za nas je ovo tek pocetak i ne planiramo da odustanemo. Naprotiv.

    E sad, Vuk Cosic. Sigurno da nam predstoji definisanje konkretnih KPIs za naredni period, ali nisam sigurna da je trenutno moguce postaviti ih na nacin koji predlazes, a da te brojke budu statisticki znacajne. Bila bih srecna da na ovaj nacin mozemo da povecamo market share. Ima svakako nekoliko klijenta koje smo dobili Milanovim pravovremenim reakcijama, najvise na Twitter-u. Ukoliko imas konkretne predloge kako da ih postavimo, nasa vrata su otvorena.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. drugar says:

    Erste je dobra sto je uopste pocela ovim da se bavi, ali je celokupan njihov nastup (racunajuci i offline) malo previse serija pokusaja i promasaja, pa ako uspe – odlicno, a ako ne uspe – idemo dalje, a o ovome cutimo kao da se nije desilo (ili malo nakitimo da ispade da je dobar case, pa cak to i promovisemo).

    Licno smatram da je ova fijasko sa losim titlom, racunajuci i vecinu stvari koja je posle usledila ipak pre promasaj, nego uspesan case.

    Ali, bez obzira sto ne podrzavam rad napamet i bez dobro postavljene strategije i ukljucenosti pravih profesionalaca, pohvaljujem sav trud ulozen u druge uspesne stvari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Vuk Ćosić says:

    @Dragan @Andrea
    Razumem iz opisa da zatečeno stanje web svesti diktira postepen napredak.
    Bez poznavanja klijenta progovaram na načelnom nivou: dozirani progres je slaba ideja ukoliko management nije suočen sa većom slikom potencijala. Tu veću sliku možemo nazvati i vizija, ali ako tu (najradije jako preciznu) skicu dobrog delovanja (dakle komuniciranja + poslovanja) opremimo i roadmapom njenog ostvarivanja dogodi se PUFF i imamo strategiju nad kojom se odjednom drugačije razgovara.
    Sklon sam da prihvatim da komunikatori u firmi treba da prođu razvojni put. Ali, kako ja razumem ove stvari, tu putanju treba da prođu i akteri povezani sa *svim* poslovnim funkcijama. Time hoću da kažem da bismo osim evangeliziranja o lepoti i smislu socijalizacije morali odgovorno da (sami shvatimo, pa potom i) predočimo managementu firmi činjenice o ireverzibilnim, korenitim promenama u strukturi javnog dijaloga i o njihovom uticaju na poslovanje.
    KPI koje sam na brzinu naveo odražavaju to razmišljanje, i ako u ovom trenutku nije razumno postaviti visok cilj *kolike* procente bi želeli da vidimo, svakako predstavljaju priliku za pravovremeni benchmark i usmeravanje pažnje, jer taj tip indikatora je jedino što upravu dugoročno može da zanima. Usputna podrška komunikatorima je hvale vredna, ali važnije stvari su važnije.
    U nekim drugim sobama u banci sede ljudi koji se bave razvojem poslovnih modela, kreiranjem ponude, praćenjem tržišta i ostalim nekim okultnim radnjama koje su – you know – podjednako podložne uticaju od strane te internetom korigovane vanjske realnosti. Sve mi govori da su to su pravi sagovornici za ozbiljne promene.
    Postaviti web stranicu / korpo blog / SM je kao graditi kuću (razne specijalizacije: komunikologija, pedagogija, copywriting, programiranje, dizajn…), voditi web nastup je kao voditi firmu (sve kompetence).
    Sori za dužinu, tema nije trivijalna. Emitujem svakako iskrenu podršku svim ovakvim naporima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. @Vuk Ćosić

    Raduje me sto diskutujemo:) Hvala na duzem komentaru.

    Potpuno se slazem sa svim napisanim. Zelim samo da dodam da uloga komunikatora u ovoj prici, po meni, ne bi smelo da bude usputna. Nasu ulogu vidim upravo u ulasku u te “neke druge sobe” i njihovoj pripremi za osmisljenu, merljivu i dugorocnu akciju. Po svetskoj praksi, komunikatori vec, itekako, imaju vidljivu ulogu u postavci osnovne poslovne strategije. Ne bi smelo da budemo izdvojeno odeljenje koje se pomalo igra, mada je percepcija naseg posla bas takva za sta smo sami krivi.

    Obuka koju smo sproveli obuhvata razne sektore, ljude iz tih “nekih ozbiljnih soba”. Sto se mene tice, mozda neskromno, ali cini mi se da imam viziju. Pokazace vreme da li sam bila u pravu. Za konkretizaciju vizije i sama, kao i moje kolege specijalisti, treba puno da ucim. Sve to zajedno, jeste proces koji se ne desava preko noci. Mada, slazem se da je godinu dana puno vremena imajuci na umu dinamiku razvoja u ovoj oblasti. Pomoc sa strane je vise nego dobrodosla, ipak, mislim da sama strategija a pogotovo njena operacionalizacija mora da nastane u sistemu. Veoma specificna znanja je tesko preneti. To znaci ozbiljnu koordinaciju mnogih interesa i postavljanje ciljeva u istu ravan. Online sfera pruza alate za puno preciznije ciljanje, kao i mogucnost merenja. Osnovna ideja nije da ucimo na greskama, mada su i one neminovne.

    Hvala jos jednom, sad sam ja “udavila”, a i reakcija mi je malo usporena, dakle, priznajem, bila sam van domasaja:) Zaista nam znaci podrska ne u smilsu “super ste”, vise volimo konstruktivnu kritiku koja nas tera napred.

    Jos da dodam, misljenja sam da Dragan Varagic poseduje veliko znanje i zahvalna sam sto je deo tog znanja podelio sa nama.

    I tako…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Vuk Ćosić says:

    @Andrea
    Ponovo sam pročitao svoje komentare i shvatam zašto su mogli zazvučati tvrdo.

    Upravo taj K od IKT je ključan, i komunikatori su trenutno u situaciji da veoma kvalitetno utiču na tematizovanje logike delovanja organizacije. Nema tu ničeg usputnog, mislio sam na čest odnos uprave.

    Ono čega vredi biti svestan kod te stvari je da kreatori poslovnog smisla organizacije imaju svoju optiku kojom opažaju svet oko sebe i iz tog rakursa je priča o SM još nezrela jer se ne dotiče jakih KPI.

    Ta tvrdnja nije uvod u crni pesimizam ili nipodaštavanje vaših napora nego usmeravanje pažnje na neke neophodne sledeće korake za koje mi se čine logični. Baš zbog te neophodnosti sam bio pomalo grug i ustvrdio da bi bilo mudro već u ovom trenutku sebi postaviti neke osnovne konceptualne okvire, možda ponešto početi meriti, pa onda širim frontom napasti upravu sa odličnim nagoveštajima. Sve u svoje vreme, naravno.

    Hvala za strpljenje sa čangrizavim starcem.
    A Draganovo znanje nije tema. Sori ako je tako ispalo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Vuk Ćosić says:

    Heh,
    a da moja pismenost ne bi *postala* tema, predlažem da prvu rečenicu pretposlednjeg pasusa zamenite s: “Ta tvrdnja nije uvod u crni pesimizam ili nipodaštavanje vaših napora, nego usmeravanje pažnje na neke neophodne sledeće korake koji mi se čine logični”.

    A mama mi je lepo govorila: “pročitaj pre nego što postaš…”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. He, he, nije lose ponekad i dzangrizavog starca poslusati:) No, moram da priznam da nam je uprava vrlo “online osvestena” te u ovoj situaciji nemamo posla sa stereotipima koji potentno izazivaju pesimizam. Takodje, mislim da delovanje uprave u odredjenom smislu zavisi od umesnosti komunikatora, njegove inteligencije, opste kulture i vrlo svestrane obrazovanosti. Neophodna je jaka doza empatije – mogucnosti da se udje u kozu drugoga. Potrebno je stvar osvetliti iz pravog rakursa, a tada uprava nikada nije problem. Dobro…

    A “CEO na Erste Srbija” je gadget-oman i “VK” Geek.

    Hvala jos jednom. Retko citam u poslednje vreme argumentovane i pismeno srocene, pa makar i kratke, tekstove, iako cinicne, ugodne.

    Eto sad sam i upravu odbranila, ali objektivno i bez kompanijskih “key massages”.

    I tako…

    P.S. Ne koristim “kvacice” iz puke lenjosti i bunta prema pravilima. Nadam se da nece uticati na opstu sliku o mojoj (ne)pismenosti.

    P.S.S. Sto se Dragana tice, nema veze sa vasim pisanijem, vise sa mojom potrebom da kazem sta mislim nakon ostvarene saradnje i njegovom voljom izlozenog case-a, koji smo doduse videli pre objavljivanja sto je prirodno. S nase strane, dobra volja da podelimo iskutsvo je u pitanju. Dobro, ne moramo bas sve da podelimo, nesto cemo sacuvati za sebe:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Moje poštovanje Dragane!

    Podeliti svoj rad i iskustva iz konkretnih caseova je retka vrlina regionalnih praktičara, a za sve nas koji smo u istom biznisu – veoma dragocena.
    Ovo nije prvi put da si nas tako počastio!
    Ne bih posebno komentarisala delove posta, jer sasvim izvesno o elementima treba porazgovarati lično, nakon što uz potpitanja i sa više detalja, koncipiramo što precizniju sliku.
    Ono što međutim, onako posve lično, mogu mirno da dodam – Erste banku doživljavam kao prvu domaću banku koja se organizovano priključila dijalogu na social webu! I u tako pozitivnom smislu biti prvi – odlična je startna pozicija!

    Važan post!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. […] tizera, zanimljiv mi je način na koji je tim za komunikaciju ERSTE banke, od ranije poznat po online angažovanju, reagovao u ovoj […]

Komentari su zatvoreni.