fbpx

Kontinuirana online komunikacija i/ili komunikacija putem kampanja?

U razgovorima sa potencijalnim klijentima i u radu sa postojećim klijentima,  primetio sam da u kompanijama/organizacijama u kojima postoji izražena advertajzing/PR aktivnost, postoji veoma važan faktor usvajanja strategije komunikacije (advertajzing ili PR), koji se oslanja praktično isključivo na razmišljanje o komunikacionim aktivnostima na nivou pojedinačnih kampanja.

Ako se u takvim organizacijama odmah na početku uvođenja strategije komunikacije putem društvenih medija (ili šire – sistema online komunikacije) ne predoči veoma važna komponenta kontinuiranog sistema dvosmerne komunikacije putem Interneta, veoma često se dešavanju problemi u samom radu zaposlenih na Internetu u advertajzing i PR odeljenjima, obzirom da uobičajeni sistem razmišljanja o komunikacionim zadacima na nivou kampanja nikako nije u skladu sa kontinuiranim angažmanom putem online medija.

Kombinacija kampanja i kontinuirane online komunikacije

Jedna od najbitnijih razlika u komunikaciji putem Interneta i putem klasičnih kanala komunikacije jeste u činjenici da Internet omogućuje najbolje iskorišćenje efekata raznorodnih kanala online komunikacije isključivo na osnovu kontinuiteta komunikacije organizacije u online okruženju.

Smisao kontinuiranih aktivnosti online komunikacije leži u činjenici da su korisnici Interneta i pre pojave organizacije na Internetu okupljeni u raznorodnim online zajednicama. Kvalitetan nastup organizacije na Internetu podrazumeva ulazak organizacije u određene online zajednice, i sticanje poverenja članova odabranih online zajednica u organizaciju, što se isključivo postiže aktivnošću predstavnika organizacije u datim online zajednicama.

Kako se poverenje ne može steći odmah (u kratkom roku), to znači da nije moguće kreirati strategiju online komunikacije organizacije isključivo kroz sistem kreiranja određenih online kampanja, jer kampanje po definiciji imaju svoj precizan početak i kraj.

Jedini način kako se kreira održiva strategija online komunikacije jeste  uspostavljanje i vođenje kontinuiranih aktivnosti organizacije u online okruženju sa ciljem sticanja i porasta poverenja korisnika Interneta, i uporedno projektovanje i sprovođenje pojedinačnih kampanja koje se nadovezuju na kontinuirane online aktivnosti organizacije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/06/2010, RSS

3 odgovora na Kontinuirana online komunikacija i/ili komunikacija putem kampanja?

  1. Pedya says:

    Ovo bi trebalo da bude obavezno štivo svakoj (profitnoj, neprofitnoj, vladinoj, nevladinoj, partijskoj, nep… itd.) organizaciji koja uopšte razmišlja o online okruženju kao komunikacionoj platformi. Uz jedan “amandman”. 😉

    Naravno, online komunikacija može biti i kampanjska i kontinualna (što si u poslednjem pasusu i sam istakao), ali treba razlikovati SEM pristup koji može biti kampanjski i komunikaciju putem društvenih medija koja mora biti kontinualna. U svom postu si između društvenih medija i online komunikacije (tj. “sistema online komunikacije”) stavio znak jednakosti, što, po meni, može izazvati zabunu. Smatram da bi upotrebna vrednost posta bila još veća kad bi se napravila jasnija razlika između društvenih medija i nekih drugih vidova online komunikacije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. U pravu si, dodao sam link do teksta na temu sistema online komunikacije.

    Veoma je važna činjenica da nije samo komunikacija putem društvenih medija kontinuirana online komunikacija, obzirom da npr. u kontinuitetu treba voditi Web sajtove i sl.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. […] Online komunikacija mora biti kontinualna  Kontinuirana online komunikacija i/ili komunikacija putem kampanja? CITAT: ……Jedini način kako se kreira održiva strategija online komunikacije jeste  […]

  4. Vice Božić says:

    Odličan članak, Dragane! Kao netko tko je po agencijama cijeli svoj radni vijek, mogu iz iskustva reći da je upravo to “kampanjsko” promatranje internet komunikacije kao nečega što ima jasno definiran početak i kraj, rezultiralo kampanjama koje ne daju odgovarajuće rezultate i dosta često poljuljalo ionako krhko povjerenje klijenta prema internetu kao učinkovitom i isplativom mediju. Ja tu kao jedan od glavnih problema vidim da su ljudi u većini agencija se jednostavno navikli funkcionirati na takav način i jako sporo usvajaju nova pravila, i kod njih i dalje “kampanja koja traje mjesec-dva, to lijepo fakturiramo i idemo dalje” model dominira. Da bi se usvojila logika “od kampanje prema dugoročnoj online platformi” trebat će još dosta ulagati u edukaciju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.