fbpx

Da li će Vlada Srbije rešavati pitanje štrajkova javnih preduzeća ili nas uvodi u haos?

Današnja vest o zahtevima EPS-a za povećanje plata (!), kao i štrajk Geodetskog zavoda zbog otpuštanja radnika, pokazaće da li ovdašnja Vlast iole ozbiljno shvata ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo!

U poslednjih x godina ne sećam se da sam čuo za informaciju da je neka ovdašnja Vlada uspela da ispregovara nešto sa nekim štrajčima, a naročito sa štrajkačima velikih Javnih preduzeća, što na kraju nije bilo u korist štrajkača.

“U Sindikatu EPS-a, koji okuplja 30.000 radnika, ranije su kazali da zahtevaju povećanje plata 20 odsto, da radnici dobiju po 5.000 dinara mesečno za topli obrok i regres u visini prosečne zarade u tom javnom preduzeću.”

Ne znam ko je ovde blesav, ili samo krajnje bezobrazan, ali zahtev nekog javnog preduzeća da pored striktno rečenog zamrzavanja plata u javnom sektoru od strane Vlade, preinači to u povećanje plata od 20 odsto…!

Na žalost, ja ne vidim nekoga u ovoj Vlasti ko će npr. istim štrajkačima lepo objasniti da ne mogu na takav način da traže povećanje plata – nismo više u socijalizmu (ali oni u takvim javnim preduzećima svakako jesu) – na osnovu čega se traži povećanje? Na osnovu potvrđivanja jačine monopola, ili zato jer im se može?!

Postoji jednostavno rešenje (nije jednostavno za one koji ne znaju kako to da sprovedu u delo) sa takvim autističnim kompanijama (sindikatima) – “Super, možete povećati plate i za četrdeset odsto, ali tek kada povećate produktivnost za 80 odsto. Drugim rečima – povećajte vašu produktivnost za čestrdeset odsto, pa ćete moći da povećate plate za dvadeset odsto!” Naravno, ovde postoji i detalj da se ta ista produktivnost može lako izmeriti, odnosno potrebno je obezbediti proces rada koji omogućuje jednostavno računanje produktivnosti radnika kroz sve njihove poslovne procese!

Ono što je u celoj ovoj priči krajnje problematično, to je činjenica da ako sada Vlada dopusti EPS-u ovakvo povećanje plata, eto nama pada investicija (i kreditnog rejtinga) zbog otkazivanja aranžmana od strane MMF-a, i eto nama još većih problema od onih koje smo imali prošle godine. Odmah će se zaređati i ostala slična javna preduzeća sa svojim pametnim zahtevima za povećanje plata na osnovu ničega!

“Ode mast u propast!”

Moj predlog je da ako Vlada Srbije popusti štrajkačima EPS-a njihovim zahtevima, momentalno posle toga Cvetković bi trebalo da podnese ostavku!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li će Vlada Srbije rešavati pitanje štrajkova javnih preduzeća ili nas uvodi u haos?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/01/2010, RSS

11 odgovora na Da li će Vlada Srbije rešavati pitanje štrajkova javnih preduzeća ili nas uvodi u haos?

  1. Mahlat says:

    To da nismo vise u socijalizmu gde je neko mogao da se vodi da radi, to jest, imao radno mesto a nije morao da radi nista (”Da zavrsis skolu, zaposlis se negde i ne radis nista, bog da te vidi”) treba objasniti svima onima koji su tako vaspitavani – da ih ceka radno mesto a da rad nije obavezan. Mi kao jesmo izasli iz socijalizma ali socijalizam nije iz nas, nazalost.

    Ovde u poslednje vreme ima toliko neopravdanih strajkova naspram onih opravdanih da vise ne mozes da razlucis ko je u pravu a ko nije.

    Kako vidim sindikati sluze iskljucivo tome da prave dilove sa vlascu koji po pravilu ne donose nikakvo resenje sem sto smiruju ustalasanost i to na odredjeno vreme, praznim i neostvarivim obecanjima.

    Sve je ovo prevrsilo svaku meru, jednostavno je potrebno vise ne lagati, rasklopiti masinu i ponovo je sklopiti, kad nesto ne radi moras da vidis gde koci, ovde to kao niko ne zna i sve je visa sila, kako Dinkic rece – ako bog da zaposlice se neki ljudi, bla, bla. Zamisli, ako bog da!

    Cvetkovic svakako treba da da ostavku, razloga je koliko god hoces, ovo je samo deo. Ako rese ”probleme” EPS-a pojavice se drugi, pa treci, pa u krug.

    Ne mogu sad da se setim ko je rekao da je sve sto se desava u Srbiji nalik teskom porodjaju, ako je tako, strucnjaci bi trebalo da znaju, kad je tezak porodaj u pitanju pristupa se carskom rezu. Negde rez mora da se napravi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Aleksandar says:

    Bojim se da možemo lagano otići ovde u politikanstvo, ali i mene odavno nervira ponašanje Vlade RS. Setimo se prodaje mobtela kada su upumpane pare u budžen, potom su usledili štrajkovi a pare su se našle direktno iz ovih, jednokratnih izvora. Upravo smo na ovaj način upali u veliki budžetski deficit.
    Druga je činjenica da ne rastu toliko cene proizvoda iz privrede i uvoza koliko cene usluga i proizvoda koje su pod patronatom države. Na ovaj način država sama generiše inflaciju. Cene poljoprivrednih proizvoda utiču do 1% na inflaciju, a sve ostalo su cene nametnute od javnih preduzeća.
    Indikativan je i slučaj infostana: elektrane su poskupele grejanje zbog skupljih energenata (to je opravdano), automatski je podignuto i učešće koje ima sam infostan kao firma. Šta je njima poslupelo: troškovi naplate, papir?? Pozitivan je slučaj vodovoda i kanalizacije koji su napravili uštede i smanjili nam račune, ali nije usludio i adekvatan odgovor infostana.

    I da se vratim na temu, svakako da očekujem da Vlada podnese ostavku ukoliko ne može da reši ovakve probleme. To što nemamo političkih alternativa (svi su mnogo isti) je druga stvar, ali da se menja mora…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Eldorado says:

    Apsolutan bezobrazluk. Ali veliko je pitanje da li je strajk pokrenut sa politicke opozicione strane. Nema nista od povecanja plata, niko nije toliko lud! Znaju i oni to odlicno

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. bjuti says:

    Ово је мање/више једноставно.

    Повећати радницима плату, али прво решити вишак запослених од цирка 40%.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Walker says:

    Samo čekam da se pojave gladni teroristi koji će da raznose državne firme čisto jer nemaju šta da jedu pa moraju na nekom da se iskale… Zašto državne? Jer su najveći lopovi/gubitaši/ucenjivači, … you name it.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Davor says:

    Vlada Republike Srbije nece odmah prihvatiti sve zahteve strajkaca vec je prvo probati da ih odlozi (zamrzne) na neko vreme i cekace povoljniji trenutak da te zahteve prihvati, jer boze moj, pa i u tim sindikatima sede njihove partijske kolege. I tako idemo u krug…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Eldorado says:

    Kako komentariste profesore resenje, kako vidim strajkaci su potpuno uspeli u svojim zahtevima?
    Neverovatno kako se stvari resavaju u Srbiji

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Pa, izgleda da će biti veselo… Najgore je to što mediji samo prenose ovakve informacije bez iznošenja mišljenja onih koji bi trebalo da napomenu da sada Vlada treba da podnese kolektivnu ostavku, ako su stvarno ispregovarali u korist zaposlenih EPS-a.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Eldorado says:

    Ja sam ostao bez teksta. Nedopustivo! Inace Vlada, cini mi se, kao da namerno motivise sve one koji imaju kakav problem da izlaze na ulice, da blokiraju noramlno funkcionisanje, kako bi tek tada prionuli na resavanje problema i na kraju Vlada izasla kao neko KO IMA SLUHA DA RESAVA SVAKODNEVNE PROBLEME. Samo sila. Neverovatno!

    Mediji takodje snose velik deo odgovornosti. Tako isto rade i sa novim poskupljenjima goriva, jos tu i ima malo komentara, ali slabo, jako slabasno

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Najveći apsurd u celoj priči je činjenica da je EPS jedan od najvećih (ako ne i najveći) gubitaš u Srbiji i da posluje zahvaljujući parama poreskih obveznika! Sramota! A plate u EPS-u nisu male u poređenju sa ostatkom društva (znam pouzdano, imam prijatelja koji radi u Elektrovojvodini).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. […] poverenja s aspekta kreiranja strategije objašnjava pet okvira delovanja. Isto tako se pita Da li će Vlada Srbije rešavati pitanje štrajkova javnih preduzeća ili nas uvoditi u haos?. Kao i jedna o d najnovih Zašto su bitni linkovi u […]

Komentari su zatvoreni.